Išbraukė bylą dėl asmenvardžių rašymo nelietuviškais rašmenimis

Europos Žmogaus Teisių Teismas

EŽTT vienbalsiai nusprendė išbraukti peticiją iš bylų sąrašo, nusprendęs, kad pareiškėja nebeketina palaikyti savo peticijos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
EŽTT vienbalsiai nusprendė išbraukti peticiją iš bylų sąrašo, nusprendęs, kad pareiškėja nebeketina palaikyti savo peticijos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2016, 9:49 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:37 AM

Skundas Wahl prieš Lietuvą iš bylų sąrašo išbrauktas nesulaukus pareiškėjos, JAV gyvenančios Linos Wahl, atsakymo į Lietuvos Vyriausybės paaiškinimus.

Lietuvos pilietybę turinti moteris į EŽTT kreipėsi dėl, jos teigimu, Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos garantuojamos teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą pažeidimo. Moters teigimu, ji neturėjo galimybės savo pavardę lietuviškuose asmens dokumentuose – piliečio pase ir santuokos liudijime – įrašyti kaip „Wahl“.

Ši peticija buvo perduota Lietuvos Vyriausybei, ji pateikė savo poziciją dėl priimtinumo ir esmės, pareiškėjai buvo persiųsta Vyriausybės pozicija kartu nurodant terminą pastaboms pateikti. Tačiau EŽTT kanceliarija negavo pareiškėjos atsakymo, L.Wahl registruotu laišku priminta apie praleistą terminą, ji įspėta, kad peticija gali būti išbraukta iš bylų sąrašo, tačiau moteris daugiau nesusisiekė su teismo kanceliarija.

EŽTT vienbalsiai nusprendė išbraukti peticiją iš bylų sąrašo, nusprendęs, kad pareiškėja nebeketina palaikyti savo peticijos.

Šiuo metu Lietuvos galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Klausimą dėl raidžių rašymo originaliai dažnai kelia Lietuvoje gyvenantys lenkai ir Varšuvos politikai.

Seime svarstomi du alternatyvūs projektai: vienas leidžia asmens dokumentuose naudoti lotyniškos abėcėlės raides x, w, q, kitas įteisintų originalią pavardžių rašybą papildomame paso puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.