Mįslė: kaip auga Vilnius, jeigu neišduodami statybų leidimai?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 19, 2016, 6:00 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 7:18 AM

Aišku, niekas to neišgirdo, o mes nevykusį pokštą galėtume įžvelgti kitur.

Kanuose R.Šimašius švytėjo atsiimdamas Vilniui, kaip vienam labiausiai augančių Europos miestų, skirtą apdovanojimą.

Jis jau dalijosi svajonėmis: dabar kitas Vilniaus žingsnis bus augti ir įžengti į didelių miestų, turinčių per 750 tūkst. gyventojų, lygą.

„Taigi artimiausią dešimtmetį Vilniaus ir vilniečių laukia puiki ateitis“, – tryško optimizmu meras.

Bet tikrovė yra tokia: apdovanojimo už augimą sulaukusiame mieste vasarį nebuvo išduotas nė vienas statybos leidimas. Tada, kai architektai, projektuotojai, statybininkai stengėsi kuo greičiau sutvarkyti popierius, parengti projektus ir vasarą pradėti darbus, jie buvo priversti delsti.

O visus laukti kaip augančiame pasaulyje išgarsėjusiame mieste privertė beviltiška sistema „Infostatyba“. Nors jau praėjo mėnuo, kai buvo pastebėta trūkumų, ji neveikia iki šiol ir stabdo visas statybas.

Vilnius toje parodoje buvo minimas šalia Ciuricho ir Edinburgo. Tik šie miestai jį aplenkė pagal augimo rodiklius. Tačiau Ciuriche ar Edinburge vargu ar kas suprastų, kad neveikia kokia nors sistema ir mėnesį kitą statybos leidimo teks palūkėti.

Nelabai kam paaiškinsi, kad už statybų leidimus išduodančios sistemos „Infostatyba“ atnaujinimą suplota net 741 tūkst. eurų, o ji nė neketina veikti.

Paprastai Vilniaus savivaldybė per mėnesį išduoda iki 500 statybos leidimų. Bet praėjusį mėnesį ji negalėjo suteikti nė vieno. Darbas strigo ir kovą. Tad jau artėjame prie tūkstančio objektų, kurių statybos vėluos, o gal ir visai įstrigs. Štai tau ir augantis miestas.

Sostinės savivaldybė dėl stringančios sistemos, žinoma, nekalta. Ji neturi jokios galimybės tiesiogiai daryti įtaką atnaujinimo darbų eigai, todėl negali prisiimti atsakomybės dėl sustabdytų statybos leidimų išdavimo procedūrų.

Kai savivaldybė ėmė kelti triukšmą, sistemos kūrėjai pademonstravo olimpinę ramybę ir to paties palinkėjo sostinės valdžiai – esą jūs palaukite, kol mes išspręsime technines problemas.

Tad teko išspausti tradicinį atsiprašymą: „Vilniaus savivaldybė apgailestauja ir atsiprašo suinteresuotų asmenų dėl susidariusios padėties.“

O valdininkai puse lūpų prakalbo, kad „Infostatybos“ kūrėjai ir tobulintojai tiesiog tyčiojasi iš jų. Tyčiojasi ne tik iš jų, bet ir visų sumaniusiųjų mieste ką nors statyti.

Jeigu ir toliau taip tyčiosis, įkandin Ciuricho ir Edinburgo sekantis Vilnius tiek juos ir tematys. Kaip ir apdovanojimus už spartų augimą.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.