R.Karbauskis: turiu daug didesnių ambicijų nei tapti prezidentu

Kylant Valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumui, didėja ir jos lyderio Ramūno Karbauskio politinės ambicijos. Ne vienus metus šešėlyje tūnojęs politikas įsitikinęs, kad prie derybų stalo dėl būsimos valdžios jis sėdės pačiame centre.

R.Karbauskis įsitikinęs, kad jo balsas po rinkimų bus svarus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis įsitikinęs, kad jo balsas po rinkimų bus svarus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Mar 19, 2016, 9:01 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 7:14 AM

Tai, kad R.Karbauskis ir jo vadovaujami valstiečiai turi galimybių po būsimų parlamento rinkimų dalyvauti valdančiosios koalicijos rinkimuose, rodo visuomenės nuomonės apklausos.

Jose Valstiečių ir žaliųjų sąjunga jau kurį laiką įsitvirtino tarp partijų, kurios gali peržengti penkių procentų barjerą. Naujausia „Lietuvos ryto“ užsakymu „Vilmorus“ atlikta apklausa, pagal kurią valstiečiai, surinkę 7,1 proc. balsų, yra šešti, patvirtina, kad šios partijos kopimas aukštyn greičiausiai nėra laikinas reiškinys.

Prognozuojama, kad šios partijos reitingai dar turėtų kilti, ir neabejojama, kad ji gali dalyvauti būsimos valdančiosios koalicijos dėlionėje. Tokios nuomonės laikosi ir politologas Lauras Bielinis. „Aišku, viskas priklausys nuo to, kokius būsimus partnerius pasirinks socialdemokratai, tačiau valstiečiai turi šansų tapti valdančiaisiais“, – mano politologas.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumo kilimą L.Bielinis aiškina tuo, kad ji elgiasi kitaip nei opozicinės ar kai kurios valdančiosios partijos. „Valstiečiai vengia neproduktyvios ir nekonstruktyvios kritikos. Matyt, tai labai patrauklu visuomenei, todėl ji vis labiau simpatizuoja šiai partijai“, – svarstė politologas.

Įspūdingas ir R.Karbauskio kopimas į reitingų viršūnes.

Viešumoje mažai besireiškiantis partijos lyderis atsidūrė tarp populiariausių šalies politikų ir nusileidžia tik vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui, premjerui Algirdui Butkevičiui bei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei.

Tačiau R.Karbauskis nesutinka, kad jo ir partijos populiarumą lemia tik tai, kad jie nesivelia į politines rietenas. „Mes nematome tame jokios naudos, tai tik atima daug energijos. Bet į politines kovas nesiveliame ne todėl, kad žmonėms tai tampa nebepatrauklu. Žmonėms vis labiau priimtinos ir mūsų propaguojamos vertybės“, – aiškino R.Karbauskis.

Anot politiko, nuoseklus tam tikrų vertybių deklaravimas neduoda greito ir didelio efekto, bet galutinis rezultatas vis dėl to gali nustebinti: „Kalbėdamas apie kultūrą, švietimą ar blaivybę niekada nesulauksi tokios milžiniškos reakcijos, kaip kalbėdamas apie tai, kad pakelsi minimalią algą.

Bet po daugelio metų tai vis dėlto pasiekia žmonių ausis – imama suprasti, kad blaivybės tema yra aktuali, nes mes nusiritome iki visiško dugno, o sveiką ir kokybišką gyvenseną renkasi vis daugiau jaunimo. Mes einame tuo keliu, kai procentai ir tas palaikymas neišvengiamai augs“.

R.Karbauskis aiškino esą propaguojamas vertybes jis dėstė važinėdamas po Lietuvą ir tiesiogiai bendraudamas su žmonėmis. „Galiu užtikrintai pasakyti, kad iki Seimo rinkimų mes pavysime, o gal net ir aplenksime ir konservatorius, ir liberalus. Gal tai skamba ir keistai, bet taip atsitiks“, – drąsinosi valstiečių lyderis, paklaustas apie balsų rezervą.

Kad būsimų partijos rėmėjų gretos tik didės, R.Karbauskis sprendžia ir iš to, kiek žmonių prisijungia prie jo feisbuko paskyros. „Man nieko nedarant kasdien prie mano asmeninio puslapio prisijungia nuo penkiasdešimt iki šimto žmonių. Tai rodo, kad jie atranda tas mano idėjas, apie jas vis labiau girdi. Man pačiam jau nereikia net kalbėti, kalbos eina iš vienų kitiems“, – džiaugėsi R.Karbauskis.

Politikas mano, kad prie jo populiarumo smarkiai prisideda ir jo išreklamuotas Naisių miestelis. „Mano reitingą kelią ir Naisiai, kur žmonės realiai gali pamatyti tuos dalykus, apie kuriuos aš šneku – blaivią bendruomenę. Ten nekilnojamasis turtas jau yra brangesnis nei Šiauliuose“, – populiarumo priežastis vardijo daug apie blaivybę kalbantis R.Karbauskis.

Kalbėdamas apie galimą būsimą valdančiąją koaliciją R.Karbauskis teigė jau dabar galįs pasakyti, koks jos formatas valstiečiams nebus priimtinas. „Mes, pavyzdžiui, nesutiksime priklausyti tokiai koalicijai, kurios sutartyje bus įrašyta naujos atominės elektrinės statybos“, – tikino politikas.

Jis taip pat neįsivaizduoja koalicijos su „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“. „Mums nepriimtina tokia koalicija, kurioje būtų bent viena iš šių partijų, kurios nariai turi problemų su teisėsauga“, – nurėžė R.Karbauskis.

Galimybę dirbti kartu jis mato su socialdemokratais, konservatoriais ir liberalais. „Su jais mes galėtume kalbėti. Šiandien nežinau, kokia bus valdančioji koalicija, bet mes pasistengsime, kad ji visiškai priklausytų nuo mūsų. Dabartiniai procentai to dar neužtikrina, bet mes dar turime nemažai laiko“, – sakė partijos vedlys.

R.Karbauskis neabejoja, kad partijos sėkmę rinkimuose dar padidins jos kandidatų į Seimą sąrašas. Valstiečių lyderis jo kol kas neatskleidė, bet tikino, kad daugiausia jame bus nepartinių, visuomenei gerai žinomų žmonių.

Juos privilioti dalyvauti rinkimuose esą darosi vis lengviau, nes kviečiami asmenys mato, kad partija gali sėkmingai pasirodyti rinkimuose. „Manau, mes turėsime gerą poziciją ir sėdėsime centre prie derybų stalo. Galbūt net atsiras galimybė kalbėti apie labai plačią koaliciją. Dabar sunku prie vieno stalo įsivaizduoti socialdemokratus ir konservatorius, bet situacija radikaliai pasikeistų, jeigu nė viena iš šių partijų nedominuotų. Tokiu atveju viskas tampa įmanoma ir tai patvirtina savivaldybėse sudarytos labai margos koalicijos“, – savo viziją dėstė R.Karbauskis.

Beje, politikas pats prakalbo ir apie savo tolimesnes politines ambicijas.

R.Karbauskis teigė nesutinkąs su kai kurių politologų įžvalgomis, esą jis neturi jokių politinių ambicijų. „Aš turiu labai didelių ambicijų, bet jos ne tokios, kaip įprasta manyti. Jeigu žmogus nenori būti prezidentu, sakoma, kad jis neturi politinių ambicijų. Bet aš turiu daug didesnių ambicijų nei būti prezidentu. Tai susiję ne su mano asmeniniais norais, o su tuo, ką noriu nuveikti savo šalyje. Pavyzdžiui, galimybė sustabdyti emigraciją man daug didesnė ambicija nei noras būti prezidentu, premjeru ar ministru“, – emocingai kalbėjo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.