Skandalai labiausiai aptaškė K. Trečioką, kliuvo ir premjerui

Pastarąsias savaites šalies politikos vandenis drumstė didesni ar mažesni, tikri ar išgalvoti skandalai. Kaip tai atsiliepė partijoms, institucijoms, visuomenės veikėjams? Galbūt į šį klausimą padės atsakyti kovo 8–13 d. atlikta bendrovės „Vilmorus“ tradicinė apklausa.

Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 19, 2016, 7:43 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 7:14 AM

Didžiulį skandalą buvo pamėginta sukelti vasario 29-ąją, kai sostinės centre Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai surengė parodomąją operaciją, kuri netgi buvo nufilmuota, ir sulaikė „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovą Gedvydą Vainauską.

Principingai ir kritiškai Prezidentūros veiklą vertinančio dienraščio vyriausiasis redaktorius buvo nuvežtas į STT būstinę, kur išgirdo įtarimus prekyba poveikiu.

G.Vainauskas bet kokius kaltinimus kategoriškai neigia, įžvelgdamas šio pareigūnų tyrimo politinį pamušalą.

„Vilmorus“ apklausa parodė, kad visuomenei vis dėlto svarbu žodžio laisvė. Pasitikinčiųjų žiniasklaida šoktelėjo iki 41,5 proc. (vasario viduryje buvo 35,7 proc.), o nepasitikinčiųjų sumažėjo iki 19,4 proc. (buvo 23,8 proc.).

Kovo mėnesį netilo triukšmas ir dėl Vyriausybės nutarimo, panaikinusio kurortines zonas. Nors prokurorai neįstengė surasti nieko neteisėto priimant šį nutarimą ir nutraukė ikiteisminį tyrimą, opozicinės partijos su savo vėliavneše prezidente Dalia Grybauskaite nenurimo – buvo reikalaujama prisiimti politinę atsakomybę.

Karštame šio skandalo epicentre atsidūrė aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas.

Nepaisant politiko dievagojimosi, kad jis niekuo nenusižengė, daugelio žmonių, matyt, tai neįtikino. K.Trečioko reitingai nugarmėjo žemyn. Palankiai jį įvertino tiktai 9,5 proc. respondentų (vasario mėnesį – 15,3 proc.), o nepalankiai – 36,3 proc. (buvo 19,8 proc.).

Vadinamasis Vijūnėlės dvaro skandalas šiek tiek atsiliepė ir socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Butkevičiaus populiarumui. Per tris savaites jo gerbėjų sumažėjo maždaug 4,5 proc., o kritikų padaugėjo apie 3,5 proc. To pakako, kad Vyriausybės vadovą populiarumo varžybose pralenktų prezidentė D.Grybauskaitė, nors jos reitingai beveik nepakito. Tiesa, palyginti su vasariu, padaugėjo žmonių, manančių, kad šalies vadovė geriausiai atstovauja jų interesams.

Permainingai vertinami ir dviejų didžiųjų šalies miestų vadovai. Vasarį Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pranoko Vilniaus merą Remigijų Šimašių, o dabar jau pastarasis išsiveržė į priekį.

Apklausos dalyviams pirmą kartą buvo pateikta ką tik paskirto naujojo sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos pavardė. Šį politiką palankiai įvertino 13,5 proc. gyventojų, o nepalankiai – 12,8 proc. Natūralu, kad dauguma apklaustųjų pasirinko atsakymą „sunku pasakyti“. Bet tikriausiai nenormalu, jog dar daugiau žmonių taip atsako vertindami Vyriausybės senbuvio ūkio ministro Evaldo Gusto veiklą.

Tuo metu partijų rikiuotės lyderiai liko socialdemokratai, šiek tiek išbarstę savo gerbėjų (kaip pasakytų sociologai, paklaidos ribose), panašus būrelis rinkėjų ėmė labiau simpatizuoti liberalams, kurie po pertraukos vėl atsidūrė antrojoje vietoje.

Jau kuris laikas stabiliai aukštoki Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei jos lyderio Ramūno Karbauskio reitingai. Politologo Lauro Bielinio manymu, po Seimo rinkimų ši partija turi nemažai galimybių dalyvauti būsimos valdančiosios koalicijos dėlionėje.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.