B... Patraukit tą vėliavą!

Vilniuje vykusio koncerto metu tokiais žodžiais Rusijos dainininkė Zemfira pareikalavo pašalinti Ukrainos vėliavą, atneštą jos gerbėjų ukrainiečių. Kur ji manė esanti? Rusijoje? Čia Lietuva. Ar jai niekas šito nepriminė?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2016, 10:00 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:03 AM

Man paskelbus šią savo nuomonę feisbuko paskyroje, kilo tikras nuomonių mūšis. Vieni dainininkę suprato: „Jai reikia išgyventi Rusijoje.“ Kitas rašė: „Buvo tikras rock and roll, kaip ir turi būti. Kai buvo bandoma šou pavogti, ji to neleido, o kad būtų aiškiau, pasisakė nenormine leksika, kurią adresatai labai gerai suprato ir pakluso. Nuo to momento prasidėjo tikra muzika. Tai jos šou, jos dainos, jos keiksmažodžiai ir jos muzika. Love or hate.“ 

Tikrai? Visų pirma, įdomus požiūris į rokenrolą. Rokenrolas visa savo prigimtimi yra protesto muzika, protesto dvasia. Antraip, atsiprašau, tai ne rokas, o rusiškas ar lietuviškas popsas. Todėl tikras roko atlikėjas visa savo esybe yra tabu laužytojas, protestuotojas, revoliucionierius su gitara. Nesvarbu kur ir ypač – laisvoje šalyje. Nurodinėti žiūrovams diktatūros žaidimo taisykles Lietuvoje? Tai, brangute, lik savo V.Putino šutvės nustekentoje Rusijoje arba važiuok į Šiaurės Korėją, kur Ukrainos vėliavos nepamatysi.

Ir ką reiškia nuomonė, kad jai reikia išgyventi Rusijoje? Gal kas dar pamena ar yra girdėję apie režisierių Joną Jurašą (jis ir dabar aktyvus režisierius Lietuvos teatrų scenose) ir pantomimos teatro legendą, jo įkūrėją Modrį Tenisoną?

Jie 1970-ųjų pradžioje parašė protesto laiškus sovietų vyriausybei. Juos abu išmetė lauk iš teatro, o J.Jurašą – ir iš sovietijos, iš Lietuvos. Aš, tardomas KGB, pareiškiau, kad Lietuvoje nėra žodžio laisvės, saviraiškos laisvės, susitikimo laisvės.

Mane pašalino ir šalindavo iš visur: studijų, darbo. Kalino kalėjime ir psichinėje. Neaiškinkite man, kad menininkas turi prisitaikyti. Prisiminkite rusų menininką, prisikalusį savo sėklides prie asfalto Raudonojoje aikštėje Maskvoje. Tai kraštutinis menininko pareiškimas ir pozicija. Visi Rusijos prisitaikėliai popseliai nublanksta, o jų susireikšminimas tiesiog nepadorus.

Dar vienas keistas pasisakymas: „Tai jos koncertas.“ Žinoma, kad jos, Zemfiros. Ir ką tai turėtų reikšti ar keisti? Gal tai, kad man prieš savo pasirodymus reikėtų „nurenginėti“ žiūrovą? Maždaug: „Pone, kokios jūsų politinės pažiūros? Esate JAV gerbėjas? Būkite malonus, palikite JAV vėliavą rūbinėje.“ 

Problema vis dėlto – Rusijos popso atstovų baimė ir susitaikymas, prisitaikymas prie autoritarinio režimo reikalavimų. Kai kurie net įsitikinę, kad gali ir turi teisę laisvoje šalyje reikalauti žiūrovų elgtis visiškai tai pat, kaip elgiasi jų zombiais Rusijoje virtę žiūrovai. O gal susirgę imperine revizionizmo liga vis dar mano, kad Lietuva yra jiems priklausantis „artimasis užsienis“? Alio? Atsipeikėkite! Norite koncertuoti laisvoje šalyje, gerbkite tą šalį, jos kultūrą ir jos elgesio taisykles. Palikite prie sienos savo baimes, prietarus, prisitaikėliškumą. Jūs neatsakote už vienokį ar kitokį žiūrovų elgesį.

Dar viena nuomonė žmogaus, buvusio koncerte: „Jautri menininkė jautriai sureagavo į bandymą ją išnaudoti ideologiniais tikslais. Jos baimė yra puikiai suprantama. Ir visi puikiai suprantame, kad tai ne tik vėliava, ir labai gaila, kad ideologinė kova persikelia į koncertų sales versdama rinktis ir tuos, kurie dar turi vilties, kad vis dar esame ir galime būti draugai.“ 

Į šią nuomonę atsakyta taip:

„Na, atvykus koncertuoti į Lietuvą ir tikėtis, kad tai bus tik koncertas, kai toks politinis kontekstas <...> jei būtų tik koncertavus, tai vėliavos nebūtų kliūtis, o dabar aiškus politinis gestas – tai kas, kad ten jau tūkstančius nužudė, milijonai neteko namų ir dar čia savo vėliavas kiša. Manau, RF atlikėjų koncertuose Ukrainos vėliava tiesiog privaloma, kitaip jų pozicija aiški.“ Ir dar: „Tegul varo ta Zemfira linksminti išalkusių Luhandonijos banditų.“  

Taip, žinomas atvejis, kai Rusijos dainininkė Zemfira Gruzijoje mosavo Ukrainos vėliavėle scenoje. Todėl Rusijos imperinių zombių buvo kritikuojama, puolama. Bet vakar ji jokia vėliava nemosavo. Deja, žmogiškai gaila matyti, ką baimė daro su žmogumi, prisistatančiu menininku. Kitaip, kaip žmogaus degradacija, to nepavadinsi.

Žiūrėkite ir niekada nepamirškite šito vaizdo. Kiekvieną kartą matydami švogerizmo apraiškas mūsų laisvoje šalyje ir pasirinkę nutylėti prisiminkite tą varganą bijančio žmogaus vaizdą. Šitaip atrodai tu pats ar pati. Kai moki kyšį, kai verčiau pasirenki nutylėti, kai bijai sukritikuoti vietinį karaliuką, štai taip žiauriai apgailėtinai atrodai.

Pagalvojau, gal ir nelabai suklydo Rusijos viešnia pareikalavusi (keiksmažodžiais taip pat) laisvos Lietuvos žiūrovų prisitaikyti prie jos putiniško mentaliteto. Tokių, akivaizdu, netrūksta ir pas mus. Bet tai – kita tema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.