S. Skverneliui – R. Pakso raginimas atsistatydinti

[[ge:lrytas:lrytas:1514098]]

R.Paksas pasiuntė žinią S.Skverneliui.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
R.Paksas pasiuntė žinią S.Skverneliui.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 11:11 AM, atnaujinta May 31, 2017, 8:45 PM

„Aš manau, kad atsakingas ministras turėtų pagalvoti iki Velykų ir priimti sprendimą. (...) Būtų sąžininga ir padoru jam palikti tą postą“, – BNS trečiadienį sakė R.Paksas.

Jis teigė, kad partijos struktūros neskubės priimti sprendimų dėl ministro likimo. Pirmiausia „tvarkiečių“ lyderis nori pasikalbėti su šiuo metu Kinijoje viešinčiu premjeru Algirdu Butkevičiumi, kitais koalicijos partneriais.

R.Paksas teigė „artimiausiu metu“ susitiksiąs ir su S.Skverneliu. Politikas sakė, jog pagal Lietuvoje nusistovėjusias valstybės valdymo tradicijas koalicija susideda iš kelių partijų, kurios kuruoja skirtingas šalies gyvenimo sritis, o susitaręs dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga S.Skvernelis nebetampa „tvarkiečių“ deleguotu ministru.

„Man būtų keista suprasti, kad valdančioji koalicija susideda iš kelių partijų, o vienas ministras būtų deleguotas opozicinės arba net neparlamentinės partijos“, – teigė R.Paksas.

„Gali turėti mandatą, bet kai nusprendi eiti į kitą politinę jėgą, startuok nuo pradžių ir duokDie tau sėkmės“, – pridūrė jis. S.Skvernelis trauktis neketina S.Skvernelis trečiadienį spaudos konferencijoje paskelbė nusprendęs Seimo rinkimuose dalyvauti su Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ministras sakė, kad tikisi išlikti „nepriklausomu specialistu technokratu“.

Nesulaukė raginimo

S.Skvernelį į ministro postą delegavo „tvarkiečiai“, tačiau ministras sako, jog šis delegavimas buvo formalus, o iš tikrųjų paskirtas jis buvo asmenine R.Pakso iniciatyva.

„Tai buvo R.Pakso asmeninis siūlymas ir jokių sąlygų nebuvo, kad aš tapčiau partijos nariu ar vykdyčiau partijos programą. Tai buvo ministerija, kuri buvo paskendusi korupcijos skandale ir ministeriją reikėjo gelbėti, tai aš į tą pagalbos prašymą ir atsiliepiau“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Jeigu kai kas mano, kad ministrų postai yra partijų nuosavybė ir galima kaip turguje prekiauti vienu ar kitu postu, tai šioje vietoje mūsų ir R.Pakso nuomonės nesutampa“, – pridūrė jis.

„Be abejo, aš atsižvelgsiu į įvairius pasisakymus. Aš dar skaičiau, kad man iki Velykų skirtas pagalvoti terminas, matote. Tai aš ir galvosiu iki Velykų ir pagalvosiu taip, kaip reikia“, – sakė ministras.

S.Skvernelis sakė nesulaukęs į ministro postą jį delegavusios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovo raginimų trauktis iš ministro posto. Jis teigė nesąs įsipareigojęs jį delegavusiai partijai.

„Sąžininga – nesąžininga (likti ministro poste) vertins tie, nuo kurių sprendimai priklauso. Aš nesu nei pozicija nei opozicija, tai (LVŽS) – neparlamentinė partija, rinkimai dar neprasidėjo, aš jokiu kandidatu dar nesu iškeltas, tai bus gerokai vėliau. Jei tai įmanoma, kad mano apsisprendimas dalyvauti su daugeliu nepartinių žmonių politikoje rinkimuose pakeičia mano kaip ministro darbo vertinimą – tokie sprendimai gali būti“, – sakė S.Skvernelis.

Jis teigė neįsivaizduojantis savęs partijoje, kuriai teisėsauga yra pareiškusi įtarimus. „Tvarkiečiai“ yra sulaukę įtarimų dėl prekybos poveikiu.

„Kai partijai kaip juridiniam asmeniui pareiškiami įtarimai, turbūt sunku suvokti ir matyti mane, kaip buvusį teisėsaugos institucijų darbuotoją vadovą dalyvaujant tame darinyje, kuris turi didelių problemų su teisėsauga.

Manau, kad visi tą puikiai supranta ir deleguojant mane į šią poziciją, nebuvo jokių sutarimų, kad tapčiau partijos nariu, vykdyčiau kažkokias užduotis. Aš tapau ministru ir vykdau programą, kurią patvirtino Seimas“, – teigė ministras.

S.Skvernelis sako, kad atsistatydintų sulaukęs premjero Algirdo Butkevičiaus priekaištų dėl nevykdomos Vyriausybės programos.

„Ministras pirmininkas yra tiesioginis mano vadovas, aš jam atskaitingas ir jeigu mano kandidatavimas su kita politine jėga trukdo vykdyti Vyriausybės programą, tai tie žingsniai bus padaryti konkretūs“, – BNS trečiadienį sakė S.Skvernelis.

Vadina absurdu

Valdančiosios Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis politiniu absurdu vadina situaciją, kai „Tvarkos ir teisingumo“ deleguotas vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis paskelbė apie dalyvavimą rinkimuose su kita partija.

Jis pabrėžė, kad ministro likimo klausimą turi spręsti patys „tvarkiečiai“, tačiau jeigu tokia situacija susiklostytų Darbo partijoje, toks ministras netektų posto.

„Mano supratimu, tai yra politinis absurdas, bet tai yra „Tvarkos ir teisingumo“ apsisprendimo ir pasirinkimo klausimas“, – BNS trečiadienį sakė V.Mazuronis.

„Jeigu tokia situacija būtų su nors vienu iš Darbo partijos ministrų, mes nedelsiant kreiptumėmės į premjerą, prašydami atleisti tokį ministrą iš pareigų todėl, kad jis būtų praradęs mūsų kaip politinės partijos pasitikėjimą“, – kalbėjo „darbiečių“ lyderis.

Jis pabrėžė, kad koalicijos formavimo metu 2012 metais kiekvienas valdančiosios daugumos partneris pasidalino atsakomybės ribas ir Ministrų kabineto kvotas.

V.Mazuronis taip pat atkreipė dėmesį, jog ministrai turi vykdyti ne tik Vyriausybės, bet ir partijos, kurios jie buvo deleguoti, programą.

„Esant dabartinei situacijai, kieno nuostatas turėtų įgyvendinti dabar S.Skvernelis? Aš taip suprantu, kad valstiečių“, – sakė Darbo partijos pirmininkas.

Premjeras susitiks su R.Paksu

Premjeras valdančiųjų socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius sako, kad sprendimą dėl vidaus reikalų ministro S. Skvernelio priims po susitikimo su „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininku R. Paksu.

„Grįžęs po vizito Kinijoje, iš karto po Velykų susitiksiu su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininku Rolandu Paksu, išklausysiu jo nuomonės, nes ši partija yra delegavusi S.Skvernelį į ministro postą. Tuomet priimsiu sprendimą“, – teigė premjeras.

Jo komentarą BNS trečiadienį perdavė atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė.

Svarstymus apie S.Skvernelio galimybes likti vidaus reikalų ministro poste trečiadienį paskatino jo pareiškimas, kad Seimo rinkimuose rudenį jis dalyvaus su neparlamentine Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Į vidaus reikalų ministro postą 2014 metų lapkritį S.Skvernelį delegavo valdančioji „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Ministras nėra šios partijos narys ir nežada stoti į jokią kitą partiją.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas europarlamentaras R.Paksas trečiadienį pareiškė, jog „būtų sąžininga ir padoru“ S.Skverneliui palikti postą.

„Aš manau, kad atsakingas ministras turėtų pagalvoti iki Velykų ir priimti sprendimą. (...) Būtų sąžininga ir padoru jam palikti tą postą“, – BNS trečiadienį sakė R.Paksas.

Jis teigė, kad partijos struktūros neskubės priimti sprendimų dėl ministro likimo. Pirmiausia „tvarkiečių“ lyderis nori pasikalbėti su šiuo metu Kinijoje viešinčiu premjeru A.Butkevičiumi, kitais koalicijos partneriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.