Pasiūlymai patruliams – nuo ungurių iki sekso

„Vaikai,  padarykit kaip nors gerai. Aš pasiryžusi daug kam. Aišku, ne modelis esu ir ne jauniklė, bet...“, – kaip įtariama, girta prie vairo įkliuvusi Regina Jokubauskaitė tokiais žodžiais pamėgino susitarti su pareigūnais, kad nebūtų nubausta.

Policininkai neretai sulaukia ir intymių pasiūlymų iš sustabdytų moterų.<br>Modesto Patašiaus nuotr.
Policininkai neretai sulaukia ir intymių pasiūlymų iš sustabdytų moterų.<br>Modesto Patašiaus nuotr.
Kelių patruliai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Kelių patruliai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aivaras Nekliuda

2016-03-24 18:00, atnaujinta 2017-05-31 16:18

Pasak policininkų, buvusi TV diktorė vairavo neblaivi, sulaikyta siūlė 500 eurų kyšį, pabučiavo pareigūną ir netiesiogiai pasiūlė susimokėti „natūra“.

R.Jokubauskaitės pasiūlyta kyšio forma originali, tačiau keliuose patruliuojantys pareigūnai yra girdėję ir dar keistesnių. Padėtis gerėja, bet kyšius dar bruka Kovotojai su korupcija skelbia, kad padėtis šalyje gerėja. Gal ir taip, tačiau su kyšininkavimu patruliai susiduria kiekvieną dieną. Lietuvos policijos departamento duomenimis, 2015 metais kiekvieną dieną buvo fiksuojami 2–3 bandymai papirkti pareigūnus, o per metus pažeidėjai pareigūnus papirkti bandė net 817 kartų. Daugiausia 2015 metais ikiteisminių tyrimų dėl papirkimo pradėta Vilniaus apskrities policijos komisariate (267), mažiausiai – Telšių VPK (19).

Pareigūnų statistika rodo, kad mažiausio duoto kyšio suma – 2 eurai, didžiausio – 1520 eurų. Didžiausias siūlytas kyšis – 10 000 eurų.

Pareigūnai teigia, kad nuo bausmės dažniausiai bando išsisukti neblaivūs vairuotojai.

Nuo žuvų iki malonumų

Žmonių išradingumui ribų nėra. Tokia mintis ateina į galvą, paskaičius pareigūnų pateikiamus duomenis. Didelė dalis kyšininkautųjų tiesiogiai kyšio pareigūnams nesiūlo. Taip kaip ir R.Jokubauskaitė, jie apie „susitarimą“ kalba netiesiogiai ir užuolankomis.

Dažnai kyšininkai palieka pinigų tiesiog ant galinės automobilio sėdynės, lyg jie būtų iškritę iš kišenės netyčia. Tokį veiksmą pareigūnai vertina kaip kyšio davimą.

Dažniausiai kyšininkai siūlo pinigų, bet neretai viešosios tvarkos pažeidėjai bruka ir savo paslaugas bei produktus. „Įvairių pasiūlymų būna, aišku, daugiausia atkiša pinigų, bet dar pasitaiko ir visokių paslaugų: malkos, pietūs, rūkyti unguriai ir įvairūs daiktai. Kartą teko girdėti, kad pareigūnams siūlė mėsos, kurią žmogus tuo metu vežė bagažinėje“, – sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Jis teigė, kad policininkai vis sulaukia ir intymių pasiūlymų iš moterų. Gal tie pasiūlymai ir būna netiesioginiai, bet jų pasitaiko.

Pasak R.Matonio, dažniausiai siūlymų paimti kyšį sulaukia kelių policininkai, patruliai, bet yra buvę atvejų, kai siūlymų sulaukdavo ir tyrėjai, apylinkės inspektoriai ar ekonominius nusikaltimus tiriantys pareigūnai. Papirkinėti bando ne tik policininkus Kyšiai yra siūlomi ne vien tik policijos pareigūnams. Dažnai atsidėkodami, kartais ir patys nesuvokdami, jog duoda kyšį, žmonės siūlo pinigų ar daiktų gydytojams ir kitiems valstybės tarnautojams.

Visai neseniai, vasario mėnesio pabaigoje, Pagėgiuose, Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM Tauragės ir Pagėgių skyriuje, vyriausioji specialistė, atėjusi į kabinetą, ant stalo pastebėjo saldainių dėžutę su įrištu perlenktu popieriaus lapu, kuriame buvo 500 eurų. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Taip pat šiais metais labai didelio atgarsio sulaukė istorija, kuomet tuometė sveikatos apsaugos ministrė socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė Žinių radijui prisipažino prieš kelerius metus davusi kyšį medikams.

„Atvirai pasakius, prieš penkerius ar šešerius metus aš ir vokelį esu nešusi, nes vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė darytis operaciją, kol nebus su gydytoju į priekį atsiskaityta: mano pastangos įkalbėti nepadėjo (...)“, – teigė ji.

Tuomet ministrė nusprendė pasitraukti iš savo einamų pareigų pati.

Visgi policininkų padėtis nuo medikų skiriasi. Į brangius gėrimus, saldainius dovanų priimančius medikus specialiosios tarnybos žiūri pro pirštus, o tokią materialiai apčiuopiamą padėką už operatyviai ištirtą nusikaltimą iš piliečio priėmusiam pareigūnui gresia dideli nemalonumai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.