„Valstiečių“ ambicijos: R.Karbauskis atskleidė daugiau pavardžių

Saulių Skvernelį prisiviliojusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savo rinkiminiuose sąrašuose turės ir daugiau žinomų pavardžių. Paaiškėjo, kad su šia Ramūno Karbauskio vadovaujama partija į Seimo rinkimus žengs gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga bei buvęs premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas finansų klausimais analitikas Stasys Jakeliūnas. Prie partijos greičiausiai prisijungs ir Seimo narys Povilas Urbšys, minima ir žinomo ekonomisto Raimondo Kuodžio pavardė.

R.Karbauskio vadovaujama partija Seimo rinkimuose kelia ambicingus planus.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
R.Karbauskio vadovaujama partija Seimo rinkimuose kelia ambicingus planus.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
P.Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
P.Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
S.Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Valstiečių rinkimų sąraše – A.Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstiečių rinkimų sąraše – A.Veryga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Kuodis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Kuodis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lina Bartkutė, Tadas Ignatavičius

Mar 25, 2016, 11:00 AM, atnaujinta May 31, 2017, 2:58 PM

Apsispręsti padėjo S.Skvernelis

Į valdžią po būsimų Seimo rinkimų pretenduojanti prasiveržti Valstiečių ir žaliųjų sąjunga į savo gretas priviliojo dar vieną populiarų politiką, į Seimą atėjusį iš teisėsaugos.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys portalui patvirtino rimtai svarstantis Ramūno Karbauskio siūlymą būsimuose rinkimuose dalyvauti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąraše. „Man yra priimtina tai, kad sudaroma galimybė nepartiniams realizuoti savo idėjas“, – sakė vienas aršiausių šalies vadovės Dalios Grybauskaitės kritikų.

Buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos viršininkas P.Urbšys neslėpė, kad vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio sprendimas prisidėti prie „valstiečių“ dar labiau sustiprino jo apsisprendimą. Tačiau jis teigė norįs pasitikrinti, ar vis dar turi jį į Seimą išrinkusių žmonių pasitikėjimą.

„Net jei aš nuspręsiu eiti į rinkimus šios partijos sąraše, tai nepakeis mano ankstesnio sprendimo vienmandatėje rinkimų apygardoje savarankiškai iškelti savo kandidatūrą“, – aiškino Seimo narys. P.Urbšys į Seimą, kaip savarankiškas kandidatas, buvo išrinktas Panevėžyje.

Politikas tikino apie konkrečią vietą „valstiečių“ kandidatų sąraše jis su R.Karbauskiu nesitaręs ir tikisi, kad bet koks jo dalyvavimas su šia partija galbūt palengvins žmonių pasirinkimą.

Viskas turėtų paaiškėti balandžio 6 dieną, nes valstiečių partija planuoja pristatyti savo rinkiminę programą ir kandidatus į artėjančius Seimo rinkimus.

Suviliojo ir buvusį premjero patarėją

Neoficialiomis žiniomis, prie R.Karbauskio komandos jau sutiko prisidėti ir buvęs premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas finansų klausimais S.Jakeliūnas.

„Toks bendradarbiavimas iš tiesų vyksta“, – pripažino ekonomistas. S.Jakeliūnas patvirtino, kad rinkimuose į Seimą jis kandidatuos Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąraše, taip pat svarsto galimybę kelti savo kandidatūrą vienmandatėje rinkimų apygardoje, tačiau jos dar teigė negalįs įvardyti.

Buvęs premjero patarėjas taip pat rengia šios partijos rinkimų programos dalį, susijusią su finansais ir ekonomika. S.Jakeliūnas patvirtino, kad partijai esą talkina ir Lietuvos banko valdybos narys, žinomas ekonomistas Raimondas Kuodis.

S.Jakeliūnas portalui aiškino „valstiečių“ draugiją pasirinkęs dėl R.Karbauskio labdaringos veiklos.

„Man priimtinos jo nuostatos, etikos standartai, požiūris į politiką ir suburtos komandos kokybė“, – sakė S.Jakeliūnas, kuris taip pat nėra partijos narys.

Buvęs premjero patarėjas S.Jakeliūnas išsiskyrus požiūriams į finansus, politiką ir įstatymų laikymąsi, paskutinę lito gyvavimo dieną atsistatydino iš pareigų.

2010 metų pavasarį dalyvavo parlametiniame Lietuvos banko veiklos tyrime. Rudenį išleido knygą „Lietuvos krizės anatomija“, kurioje atskleidžiamos Lietuvos krizės priežastys, būdai ją įveikti. Daug dėmesio skyrė Švedijos komercinių bankų ir juos turėjusio prižiūrėti Lietuvos banko vaidmeniui kylant krizei.

Pasak R.Karbauskio, S.Jakeliūnas taip pat labai stiprus specialistas ir labai kompetetingas savo srityje. „Jis labai sustiprins mūsų komandą ir nelabai kokia kita partija galės parodyti tokio lygio specialisto“, – kalbėjo R.Karbauskis. 

Kelia didelius tikslus

Tarp partijos kandidatų į Seimo rinkimus ir profesorius A.Veryga. Jis ne kartą matytas televizijos ekrane ar spaudoje. Jis padeda išbristi į alkoholio liūną patekusiems asmenims – juos konsultuoja, veda įvairius seminarus. Taip pat diagnozuoja ir gydo įvairius psichikos sutrikimus.

Kandidatas yra Baltijos šalių tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, Europos rūkymo prevencijos tinklo valdybos narys, Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdžio pirmininkas bei daugiau kaip 70 publikacijų autorius arba bendraautoris.

„Kas jį pažįsta, visi labai nustebo, kaip jis sutiko. Tai buvo ilgas mano darbas su juo šnekantis ir diskutuojant. Šis sprendimas jam buvo labai sunkus. Jis labai gerbiamas ir puikus dėstytojas“, – sakė partijos pirmininkas R.Karbauskis.

Partijos pirmininkas R.Karbauskis planuoja, kad tiek S.Jakeliūnas, tiek A.Veryga bus sąrašo pirmajame penketuke, tačiau dėl konkrečių pozicijų dar neapsisprendė.

Populiarųjį ministrą S.Skvernelį prisiviliojusios partijos lyderis R.Karbauskis neslepia ambicijų po rinkimų įsitraukti į valdančiosios daugumos formavimą. Jis įsitikinęs, kad „valstiečiai“ taps didžiausia frakcija Seime.

Praėjusią savaitę, kalbėdamas su „Lietuvos rytu“, valstiečių lyderis žadėjo visus nustebinti būsima komanda, kurios pagrindą esą sudarys nepartiniai specialistai. R.Karbauskis neabejojo, kad prie derybų stalo dėl būsimos vadžios jis sėdės pačiame centre – esą nuo jo vadovaujamos partijos priklausys būsimos valdančiosios koalicijos dėlionė. „Manau, mes turėsime gerą poziciją ir sėdėsime centre prie derybų stalo.

Galbūt net atsiras galimybė kalbėti apie labai plačią koaliciją. Dabar sunku prie vieno stalo įsivaizduoti socialdemokratus ir konservatorius, bet situacija radikaliai pasikeistų, jeigu nė viena iš šių partijų nedominuotų. Tokiu atveju viskas tampa įmanoma ir tai patvirtina savivaldybėse sudarytos labai margos koalicijos“, – savo viziją „Lietuvos rytui“ dėstė R.Karbauskis.

Turi šansų kilti į viršų

Naujausia „Lietuvos ryto“ užsakymu „Vilmorus“ atlikta apklausa, pagal kurią valstiečiai, surinkę 7,1 proc. balsų, yra šešti, patvirtina, kad šios partijos kopimas aukštyn greičiausiai nėra laikinas reiškinys.

Prognozuojama, kad šios partijos reitingai dar turėtų kilti, ir neabejojama, kad ji gali dalyvauti būsimos valdančiosios koalicijos dėlionėje. Tokios nuomonės laikosi ir politologas Lauras Bielinis. 

„Aišku, viskas priklausys nuo to, kokius būsimus partnerius pasirinks socialdemokratai, tačiau valstiečiai turi šansų tapti valdančiaisiais“, – mano politologas.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumo kilimą L.Bielinis aiškina tuo, kad ji elgiasi kitaip nei opozicinės ar kai kurios valdančiosios partijos. „Valstiečiai vengia neproduktyvios ir nekonstruktyvios kritikos. Matyt, tai labai patrauklu visuomenei, todėl ji vis labiau simpatizuoja šiai partijai“, – svarstė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.