Liūdesį dėl nuostolių malšino priedais sau

Svajonių darbovietė. Taip būtų galima pavadinti Raseinių savivaldybės įmonę, kurioje darbuotojui išmokama net po kelis priedus per mėnesį. Tiesa, tokia laimė šypsosi tik išrinktiesiems.

S.Bartkus įsitikinęs, kad mokanti priedus įmonė ne išlaidauja, o sutaupo.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Bartkus įsitikinęs, kad mokanti priedus įmonė ne išlaidauja, o sutaupo.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Mar 25, 2016, 5:49 AM, atnaujinta May 31, 2017, 3:53 PM

Raseiniškiams šilumą tiekiančios rajono savivaldybei pavaldžios įmonės tinklalapyje skelbiama, koks užmokestis išmokamas darbuotojams. Bet „Lietuvos ryto“ gauti dokumentai parodė, kad oficiali informacija prasilenkia su tiesa.

Nutylima, kad nuostoliuose skęstančių Raseinių šilumos tinklų vadovai nuolat pamalonina save solidžiais priedais ir išmokomis. Po keliolika ar keliasdešimt eurų pabarstoma ir eiliniams.

„Tai normali praktika, nes sumokama už įgyvendinamų projektų priežiūrą. Tai yra kelis kartus pigiau, nei samdyti projektų prižiūrėtojus“, – „Lietuvos rytui“ aiškino bendrovės direktorius Stanislovas Bartkus.

Atlyginimai išsipūtė

Oficialiai nurodoma, kad 2015 metų pirmąjį ketvirtį S.Bartkui ir trims jo pavaduotojams per mėnesį mokamas vidutinis 1275 eurų atlyginimas.

Tačiau „Lietuvos ryto“ gauti dokumentai rodo, kad, pavyzdžiui, 2015-ųjų sausį ir vasarį S.Bartkui buvo pervesta beveik po 2500 eurų. Direktoriaus pavaduotojas gamybai Modestas Globys sausį buvo pamalonintas per 2400, o vasarį – beveik 2000 eurų alga.

Į laimingųjų trejetą pateko ir direktoriaus pavaduotoja finansams – vyriausioji buhalterė Daiva Strašelskienė. Jai šiais mėnesiais irgi išmokėta daugiau kaip po 2200 eurų.

Per mėnesį – trys priedai

Paaiškėjo, kad įmonės vadovas priedus sau ir artimiausiems pavaldiniams skiria nuolat, nuo 2014 metų pradžios jie padidėjo iki 15–20 procentų.

Antai 2015-ųjų vasario 2-ąją S.Bartkaus pasirašytais įsakymais būrelis laimingųjų buvo pamaloninti net tris kartus. Įmonės direktorius sau pasiskyrė du priedus po 10 proc. ir vieno atlyginimo dydžio išmoką. Tokias pat priemokas gavo ir abu pavaduotojai M.Globys su D.Strašelskiene.

Ne išlaidauja, o taupo!

S.Bartkus iš pradžių tikino, kad viešai pateikiama informacija apie mokamus atlyginimus yra tiksli, ir neigė, jog būrelis išrinktųjų gauna kelis kartus didesnį atlygį.

Bet įvardijus mėnesius ir išmokėtas sumas direktoriaus atmintis staiga ėmė gerėti.

S.Bartkus prisiminė, kad kaip tik tuo metu esą buvo baigti vykdyti bendrovės modernizavimo projektai, todėl buvo skatinami juos kuravę darbuotojai: „Įmonės valdyba buvo pritarusi, kad projektus prižiūrėtų ne pasamdyti, o savi darbuotojai. Mes apskaičiavome, kad tai gerokai pigiau. Tad mokėdami priedus mes ne išlaidavome, o taupėme.“

Įmonės vadovas neįžvelgė nieko bloga, kad priedus pasiskirdavo sau, taip pat normalia praktika pavadino sprendimą 2014 metų gruodį skirti atlyginimo dydžio pašalpą pavaduotojui M.Globiui: „Kolektyvinėje sutartyje numatyta padėti daugiavaikėms šeimoms. O jis augina tris nepilnamečius vaikus.“

Patiria nuostolių

Pernai Raseinių šilumos tinklai patyrė daugiau kaip 0,4 mln. eurų nuostolių. Vien darbo užmokesčiui įmonė išleido beveik 0,62 mln. eurų. Tam skirta suma per metus išaugo beveik 37 tūkstančiais eurų.

Pasak S.Bartkaus, atlyginimų mokos fondas augo ne dėl priemokų ir priedų vadovams, o dėl šalyje didėjusio minimalaus atlyginimo: „Nedidelėse katilinėse darbuotojai gauna minimumą. O tokių darbuotojų yra 23.“

Įžvelgia konfliktą

Romas Valentukevičius

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas

„Jei savivaldybės įmonės vadovas sau skyrė priedą prie atlyginimo, neabejotinai kyla viešųjų ir privačių interesų konfliktas. Įstatymas draudžia vadovams priimti sprendimus, kurie susiję su jų pačių privačiais interesais.

Šiuo konkrečiu atveju klausimą dėl priedų ar priemokų vadovui turėjo spręsti įmonės valdyba, o vadovas privalėjo nusišalinti ir nuo svarstymo, ir nuo sprendimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.