Kauniečių užmojai vėl kelia pavydą

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Mar 27, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 31, 2017, 11:33 AM

Apie Kauno Kalėdų eglių išskirtinumą Lietuvoje nėra girdėjęs gal tik vienas kitas nuo Kalėdų iki Kalėdų stipraus alaus apsvaigintas pašalpininkas. Nors menininkės J.Šmidtienės ir jos komandos sukurta 2015-ųjų kalėdinė miesto puošmena ir nenugalėjo gražuolių rinkimuose, jos išmaniosios konstrukcijos paslaptys dar ilgai bus aptarinėjamos ir kauniečių, ir miesto svečių. Daugelis egle vėl žavėjosi, tik bambekliams ji, kaip ir visa kita Kaune, kas ne pagal jų kolūkinio baroko stilių sukurta, atrodė provinciali, neskoninga ar net prasčiausia šalyje.

Tačiau kokia gali būti kalba apie Kalėdas, kai kas antro kauniečio ir net miesto mero širdyje meilė, tai yra pavasaris, žydi, o kieme – Velykos. Turguose ir prekybos centruose keleriopai išaugo kiaušinių pardavimas, internete akys raibsta nuo margučių dažymo būdų ir paslapčių, renkami gražiausi velykiniai simboliai.

Sumanūs kauniečiai ir Velykų proga driokstelėjo – Laisvės alėjoje ir prie Kauno pilies išdygo milžiniški, vakarais įvairiomis spalvomis šviečiantys margučiai. Vakarais prie jų eilės lyg prie pigių degalų oazės Jonavos gatvėje ar „Humanos“ naujos dėvėtų drabužių kolekcijos nusidriekia – smalsuolių ir norinčiųjų įsiamžinti tiek daug, kad margučių kūrėjai tokio populiarumo gal net nesitikėjo. Vaizdas išties įspūdingas, nors viena tokia puošmena miestui kainavo 6 tūkst. eurų.

Tačiau grožį ne visada pinigais matuoti verta. Geros emocijos, Kauno garsinimas taip pat turi savo kainą. Vargu ar kas suskaičiuos, kiek aplinkinių miestų, o gal net ir sostinės gyventojų panorės vien dėl šių margučių Kauną aplankyti. O atvykę ir kavos išgers kavinėje, ir lauktuvių namiškiams iš senos laikinosios sostinės sermėgos bandančiame išsivaduoti antrajame pagal dydį šalies mieste nusipirks.

Išskirtinės Kauno eglės tapo kalėdinių sveikinimų atributu. Atvirukai, kuriuose įamžintos kelerių pastarųjų metų Kalėdų eglės, metų sandūroje keliavo į įvairias šalis kartu su linkėjimais. „A, čia tas Kaunas, kuriame eglės gražiausios“, – teko girdėti emigrantus pasakojant, pagal ką jų kaimynai atpažindavo miestą Nemuno ir Neries santakoje.

Milžiniški margučiai, panašu, sulauks tokio paties populiarumo. Miesto meras jau suraitė velykinį sveikinimą kauniečiams būtent šio gražuolio fone. Internete dalijamasi asmenukėmis, kuriose jauni žmonės įsiamžina prie velykinių Kauno milžinų. Gimsta dar viena graži tradicija?

Velykinių milžinų virusu užsikrėtė ir Kauno technologijos universiteto studentai. Visą savaitę dirbtuvėse jie gamino margutį milžiną, kurį antrąją Velykų dieną galės ridenti visi norintys kauniečiai ir miesto svečiai. Jaunuoliai tikisi, kad jų kūrinys gal net bus pripažintas didžiausiu margučiu ir pateks į rekordų knygą.

Palinkėkime jauniems kūrėjams sėkmės. Pripažinti didžiausio margučio autoriais, jie gal netaps tokie populiarūs tarp bendrakursių, kokie tarp jaunimo dažnai tampa alaus gėrimo ar picų valgymo čempionatų nugalėtojai bei gražuolių konkursų finalininkės, tačiau į miesto istoriją tikrai įsirašys.

Kauno studentai visais laikais nestokojo išradingumo, tik ne visi šio išradingumo vaisiai buvo skanūs. Iki šiol dar prisimenamas jaunimo šventinis renginys, kurio linksmybių neištvėrė net Zoologijos sodo žvėrys, o prižiūrėtojams teko skubos tvarka liūtus gelbėti, kad neišprotėtų nuo garso rekordo, – ką kalbėti apie kaimynystėje gyvenančius žmones. Tačiau kauniečiai kantresni nei žvėrys.

Velykų laukimas – ne tik kiaušinių dažymo, bet ir švarinimosi metas. Moterys atvėrė langus ir valė, šveitė nuo automobilių išmetamųjų dujų pajuodusias savo būstų akis, net nesibaimindamos, kad nuogas jų kojas pamatys praeiviai. Vyrai blizgino savo pasididžiavimą – automobilius. Kas garaže, kas plovykloje.

Pastarųjų Kaune dygsta lyg grybų Varėnos miškuose po gero lietaus, ne po vieną kiekviename gyvenamajame rajone, net po daugiabučių langais, negailint iškirsti medžius. Miestiečiai juokauja, kad Kaunas, matyt, sieks dar vieno – švariausių automobilių miesto – rekordo.

Kaunas išties atgimsta, jame gimsta naujos tradicijos. Ar visos jos tik dėl miesto, o ne asmeninės garbės – netrukus pamatysime.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.