R. Paksas atskleidė S. Skvernelio atstatydinimo priežastis

Regis, vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio dienos ministerijoje – suskaičiuotos. „Tvarkos ir teisingumo“ partijai beraginant, ministras paskelbė, jog palieka postą.

S. Skverneliui reikėjo baigti šią kadenciją su šiuo paskyrimu ir tada sakyti, kad eis kitu keliu, sako R.Paksas<br>J. Stacevičiaus nuotr.
S. Skverneliui reikėjo baigti šią kadenciją su šiuo paskyrimu ir tada sakyti, kad eis kitu keliu, sako R.Paksas<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Mar 29, 2016, 7:31 PM, atnaujinta May 31, 2017, 6:08 AM

Žurnalistės Daivos Žeimytės bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko Rolando Pakso pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Pone Paksai, kokios yra tikrosios vidaus reikalų ministro atstatydinimo priežastys?

– Elementari politinė logika. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos rinkėjai partijai suteikė dviejų ministerijų ministro postus. Delegavom S. Skvernelį, o praeitą savaitę sužinojom, kad jis renkasi kitą politinę liniją. Tai reiškia, kad „Tvarkos ir teisingumo“ partijos rinkėjai netenka vieno mandato. Šiandien ryte kalbėjau su ministru pirmininku, pareiškimo nebuvo, tai teko pateikti partijos prezidiumo sprendimą, kad jis yra atšaukiamas iš pareigų.

– Koks ministro pašalinimo pagrindas? Niekur nėra parašyta, kad ministro atšaukimo pagrindas yra tai, kad jis, būdamas nepartinis, nepriklausantis „Tvarkai ir teisingumui“, pasirinko kitą partiją.

– Tai yra normali politinė logika. Būtų sunku įsivaizduoti, kad dabartinė valdančioji koalicija galėtų patvirtinti Andriaus Kubiliaus siūlomą kandidatą į vidaus reikalų ministro postą.

– Paaiškinkite politinę logiką Valentino Mazuronio atveju. Jis yra pagal partijos sąrašą išrinktas Europos Parlamento narys. Kodėl jo neatšaukėte ar nespaudėte atsisakyti mandato?

– Negaliu pasakyti, kad apie tai nebuvo kalbama. Tik nuo išrinkto žmogaus valios ir padorumo priklauso, ar jis sustabdys savo įgaliojimus, ar ne. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad mandatas yra laisvas, kad jei kažkuo patapai, sava valia gali spręsti. Man atrodo, kad tai yra pati didžiausia blogybė. Didžiulės politinės korupcijos šaknys slypi čia.

– Koks S. Skvernelio elgesys galėjo jam išsaugoti postą?

– S. Skverneliui reikėjo baigti šią kadenciją su šiuo paskyrimu ir tada sakyti, kad eis kitu keliu. Tai yra padoru ir žmogiška. Vidury termino išeiti į viešumą, sakyti, kad planuoja ar eis su kita komanda, tai man atrodo negerai.

– Rudenį, kai buvo kalašnikovo skandalas, kai S. Skvernelis nešė atsistatydinimo pareiškimą, Jūs labai jį gynėte ir sakėte, kad ministras dirba gerai. Kas nuo to laiko pasikeitė?

– Aš ir dabar nesakau, kad ministras dirba blogai. Ne tik gynėme, bet ir svarstėme teiktus pasiūlymus dėl statutinių darbuotojų atlyginimų padidinimo, vidaus reikalų sistemos reformų. Dėkoju žmogui, kuris dirbo tą darbą. Buvo daug gerų dalykų, kai reikėjo, komanda gynė ir palaikė. Nekalbu apie dalykinius žmogaus gebėjimus, kalbu apie politinę etiką ir logiką. Nelogiška, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ į vidaus reikalų ministrą deleguotų valstiečių kandidatą.

– O logiška keisti ministrą likus pusei metų iki Seimo rinkimų?

– Jeigu ministras pats lipa ant to grėblio, tai yra logiška. Keičia politines pažiūras, eina su kitu politiniu judėjimu.

– Kaip tai kenkia valstybei ar ministerijos darbui?

– Politikai, ateidami į rinkimus, remiasi savo programomis, o iš to gimsta Vyriausybės programa. Bene 70 proc. „Tvarkos ir teisingumo“, o ne valstiečių partijos, programos dalies tapo Vyriausybės programos dalimi.

– Ar ministras visą tą laiką įgyvendino Vyriausybės programą?

– Taip, ministras privalo įgyvendinti.

– Ar Jūs, ar kiti partijos nariai esate ministro prašę kokių nors paslaugų?

– Negaliu garantuoti už visus partijos narius. Aš pats tai ministro neprašiau.

– Ministras į ministeriją atėjo po su partija susijusio skandalo, po to, kai STT pareiškė įtarimus partijai dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Ar Jūs šia tema ką nors su ministru kalbėjotės?

– Ne, to nebuvo. Ministras yra pareigūnas, turi savo darbą. Svarbiausias dalykas yra tai, kad šie neteisingi kaltinimai greit dings kaip dūmas.

– Sutikite, kad S. Skvernelis buvo patogus žmogus, kalbant apie bylą. Jis – buvęs generalinis komisaras, teisininkas, turintis ryšių. Pasirinkus tokį žmogų logiška būtų tikėtis, kad jis sutvarkys tuos reikalus.

– Buvęs ministras Dailis Barakauskas nuo pirmos dienos buvo partijoje, jis šimtą metų turėjo sutvarkyti tuos klausimus. Mes neturėjom tokių interesų.

– S. Skvernelis šiandien spaudos konferencijoje kalbėjo apie interesus. Galite paaiškinti, apie ką jis kalbėjo?

– S. Skvernelis, būdamas principingas, pasitraukti turėjo prieš Naujus metus, kai partijai buvo pareikšti įtarimai.

– Kokiu pagrindu?

– Jis dabar kalba, kad yra principingas, kad negali būti su partija, kuriai pareikšti įtarimai.

– Ar tiesa, kad ministrui S. Skverneliui iš partijos buvo duotas nurodymas nupirkti lėktuvą sportinei aviacijai?

– Man žinomas tas faktas. Amžiną atilsį V. Galvonas ieškojo lėšų, jos buvo praktiškai rastos, kad mūsų aviatoriai turėtų atitinkamą techniką dalyvauti Europos ir pasaulio čempionatuose. Aš manau, kad čia prestižo reikalas. Surikiavus Lietuvos aviatorius, pasaulio ir Lietuvos čempionus, kitos sporto šakos labai nublanktų.

– Ar jau galite įvardinti kandidatą į vidaus reikalų ministro postą?

– Galiu. Įvardinsiu ministrui pirmininkui.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.