Ataskaita apie grėsmes saugumui – politiniai tauškalai?

Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos paskelbė grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą. Ką apie jį mano tie, kurie patys turi daugiametės patirties su šiame dokumente aptariamais reiškiniais?

Pagrindinė grėsmė Lietuvos saugumui kyla iš agresyvios Rusijos.<br>Scanpix nuotr.
Pagrindinė grėsmė Lietuvos saugumui kyla iš agresyvios Rusijos.<br>Scanpix nuotr.
AOTD vadas Alvydas Šiuparis ir VSD vadovas Darius Jauniškis pateikė ataskaitą apie grėsmes nacionaliniam saugumui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
AOTD vadas Alvydas Šiuparis ir VSD vadovas Darius Jauniškis pateikė ataskaitą apie grėsmes nacionaliniam saugumui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Laurinkus mano, jog neįvertinti terorizmo grėsmės yra absurdiška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Laurinkus mano, jog neįvertinti terorizmo grėsmės yra absurdiška.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos kariuomenės kūrėjas A.Butkevičius: „Tai ne ataskaita, o humoreska“.<br>R.Neverbcko nuotr.
Lietuvos kariuomenės kūrėjas A.Butkevičius: „Tai ne ataskaita, o humoreska“.<br>R.Neverbcko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 30, 2016, 4:13 PM, atnaujinta May 31, 2017, 3:32 AM

Vienos iš šių struktūrų, AOTD įkūrėjas, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos krašto apsaugos vadovas Audrius Butkevičius įsitikinęs: šį dokumentą rašė politiniai nepraustaburniai.

„Atskirkime muses nuo kotletų. Realias grėsmes nuo šiandien paskelbtos ataskaitos. Nenoriu to rašto pavadinti ataskaita, tai tik demagoginių frazių rinkinys, atskleidžiantis mūsų dabartinių specialiųjų tarnybų vadų neprofesionalumą ir bejėgiškumą.

Skaičiau šią ataskaitą kaip humoreską ir iš pradžių žviegiau iš juoko, bet vėliau supratau – tai nejuokinga, o liūdna ir net baisu“, – portalui lrytas.lt sakė Rytų Europos ir posovietinės erdvės ekspertas, teikiantis politines konsultacijas šio regiono demokratinėms jėgoms.

Švelniau, bet irgi kritiškai apie ataskaitą kalbėjo buvęs VSD generalinis direktorius (1998 – 2004 m.) Mečys Laurinkus.

Pavojai – iš trijų šaltinių

Ataskaitoje galima išskirti tris grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui grupes. Pirmoji – kova su tarptautiniu terorizmu ir migracijos krizė turės neigiamų pasekmių Lietuvai, nes sumažins tarptautinį dėmesį saugumo situacijai Rytų Europoje ir skatins Vakarų bendradarbiavimą su Rusija.

Taip pabrėžiama, kad didžiausią pavojų Lietuvai kelia Maskvos „imperinės ambicijos“ ir Rusijos pasirengimas greitai permesti kariuomenę – greičiau, nei NATO sąjungininkai sutelktų pajėgas kontratakai.

Ypatingas dėmesys skirtas tiems Lietuvos visuomenės veikėjams, kurie įvardijami kaip Rusijos talkininkai, nuteikiant visuomenę prieš Vakarus ir tokiu būdu esą prisidedant prie Maskvos įtakos sklaidos mūsų šalyje.

Signataras, vienas Lietuvos kariuomenės kūrėjų A.Butkevičius teigė esąs suglumintas specialiųjų tarnybų nesugebėjimo adekvačiai įvertinti realių grėsmių Lietuvos saugumui ir net pačios skatina tokių pavojų riziką.

„Visiškai pritariu, kad Rusijos strateginė, karinė grėsmė yra tikra. Bet ji atsirado anaiptol ne po Krymo aneksijos, ne prasidėjus karui Ukrainoje, o gerokai anksčiau. Ką tada veikė mūsų specialiosios struktūros, kai joms vadovavo buvę sovietinio saugumo, KGB, rezervo karininkai?“ – retoriškai klausė A.Butkevičius.

Kas slypi už „blogiukų“ sąrašo?

Labiausiai jam užkliuvo, kad ataskaitoje pateiktas sąrašas asmenų, kurie įvardinti kaip Rusijos įtakos Lietuvoje skleidėjai. Tarp jų minimi ir du Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarai – Zigmas Vaišvila ir Rolandas Paulauskas.

Taip pat kaip Rusijos propagandai parankūs veikėjai paminėtas priešvakarietiškų ir prorusiškų straipsnių interneto platformos kuratorius Laurynas Ragelskis, Seimo narys Andrius Nakas, tik formaliai su radikalia kairiąja organizacija „Socialistinis liaudies frontas“ ryšius nutraukęs Algirdas Paleckis.

„Demokratinėje valstybėje tik teismas gali nustatyti, ar asmuo užsiėmė priešvalstybine veikla, ar ne. Mūsų specialiosios tarnybos peržengė ribas, paskelbdamos tokį sąrašą, iš anksto prisegdamos jiems valstybės priešų etiketę.

Net iš grynai profesionalaus taško žiūrint, tai – primityvus ir neprofesionalumą liudijantis žingsnis. Specialiosioms tarnybos turėjo prieš pavadinant juos valstybės kenkėjais prieš tai pasikalbėti su jais, išgirsti jų argumentus, pateikti savus. Net sovietinė KGB taip daryti susiprotėdavo. Aš pažįstu kai kuriuos ataskaitoje minimus žmones ir patikinu, kad jie kalbėtis nei į VSD, nei į AOTD kviečiami nebuvo“, – tvirtino A.Butkevičius.

Iš tiesų – trečiadienį spaudos konferencijos Seime metu signatarų Z.Vaišvilos ir R.Paulausko atstovas ten dalyvavusio VSD vado Dariaus Jauniškio pareikalavo, kad jis priimtų signatarus pokalbiui. Pareigūnas pažadėjo.

„Mesti įtarimus dėl priešvalstybinės veiklos piliečiams, neturint svarių įrodymų, be teisinio pagrindo reiškia skaldyti visuomenę. Paskelbusi tokių žmonių pavardes VSD padarė paslaugą Rusijai, pirštu parodydami – štai jums galimi agentai, verbuokite juos. Tokia dvasia surašyta ataskaita apie grėsmes saugumui ir yra didžiausia grėsmė“, – įsitikinęs pašnekovas.

Parodė politinį neišprusimą

Politikos ekspertui užkliuvo ir ataskaitoje paminėta Aliaksandro Lukašenkos valdoma Baltarusija, kaip nedraugiška valstybė.

„Specialiosios tarnybos pasisavino prezidento funkcijas. Prezidento, užsienio reikalų žinybos kompetencija yra paskelbti vieną ar kitą valstybę draugiška ar priešiška. Pagaliau, specialiosios tarnybos parodė visišką politinį neišmanymą, neįžvelgė trinties tarp strateginių sąjungininkų – Rusijos ir Baltarusijos, jų požiūrių skirtumų į konfliktą Ukrainoje, kuriais Lietuva galėtų pasinaudoti savo saugumui stiprinti.

Apskritai, ataskaita – ne dalykiškas dokumentas, o demagoginiai tauškalai, skirti kai kurių politikų ir save patriotais vadinančių, ultrapatriotų ausims“, – įsitikinęs A.Butkevičius.

Kritikas – nebūtinai priešas

Buvęs VSD vadovas, Kovo 11-sios akto signataras M.Laurinkus ataskaitą apie grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui irgi įvertino kritiškai, bet santūriau.

„Slaptosios tarnybos tęsia viešumo tradiciją, pateikia visuomenei veiklos ataskaitą, nepažeidžiant būtino slaptumo, tai yra gerai. Vertinant šį dokumentą, kuo jis išsiskiria? Dokumentas labiau politologinis, ne dalykinis, koks būtų paremtas daugiau operatyvine informacija. Tiesiog surinktos įžvalgos iš pasaulio, Lietuvos žiniasklaidos – spaudos ir portalų“, – pastebėjo M.Laurinkus.

Jo nuomone, pernelyg laisvai interpretuojamas, politologinis slaptųjų tarnybų dokumento pobūdis slepia savyje grėsmes. Jam taip pat užkliuvo paskelbtas sąrašas asmenų, paminėtų kaip talkinančių Rusijos propagandai.

„Jeigu apie kurį nors visuomenės veikėją neigiamai pasisako, kaip nors pavadina politikos apžvalgininkai – natūralu, pareiškiama tik asmeninė nuomonė. Bet kai sąrašą paskelbia slaptosios tarnybos, ant konkrečių žmonių metamas įtarimų šešėlis. Tai jau blogai, labai blogai. Pavyzdžiui, aš seniai pažįstu Z.Vaišvilą.

Ir galiu patikinti, kad jis yra karštas Lietuvos patriotas. O kad jis smarkiai kritikuoja prezidentę, kitus valdančiuosius politikus – tai jau toks jis žmogus. Juk patriotas nebūtinai tas, kuris tik rankomis ploja ir džiaugiasi.

Ir R.Paulauskas yra patriotas, nors kai kuriais atvejais pasisako kritiškai apie Vakarus. JAV taip pat yra veikėjų, kurie smarkiai kritikuoja prezidentą Baracką Obamą, bet dėl to neapšaukiami svetimos valstybės agentais, Amerikos griovėjais“, – aiškino M.Laurinkus.

Lietuva kiša koją Vakarams?

Tačiau labiausiai buvęs VSD vadovas nustebo slaptųjų tarnybų pateiktu kovos su terorizmu padėties įvertinimu.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad kova su tarptautiniu terorizmu turės neigiamų pasekmių Lietuvai, nes sumažins tarptautinį dėmesį saugumo situacijai Rytų Europoje ir skatins Vakarų bendradarbiavimą su Rusija.

Taip pat sakoma, jog tiesioginė teroro išpuolių grėsmė Lietuvoje artimiausiu metu nenumatoma.

„Ką reiškia toks pasakymas? Ogi tai, kad Vakarų – ES ir JAV paskelbtas strateginis prioritetas – kova su tarptautiniu terorizmu, Lietuvai yra kenksmingas dalykas. Juk ataskaita bus išversta į užsienio kalbas. Mūsų sąjungininkai NATO, ES perskaitys, kad Lietuvai svetimi ir net kenksmingi tie saugumo prioritetai, kuriuos pabrėžė Vakarų valstybių vadovai. Nežinau, kas rašė ataskaitos tekstą, ar jis buvo derinamas su mūsų valstybės vadovais.

Bet toks pareiškimas, kovos su terorizmu nuvertinimas ir net abejonė jos reikalingumu Lietuvai – absurdas. Taip provokuojamas nesutarimas su strateginiais sąjungininkais“, – griežtai pareiškė M.Laurinkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.