VSD ataskaitą išgirdęs Zigmas Vaišvila pasijuto pažemintas

Valstybės saugumo departamento (VSD) paskelbtoje grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje – ir žinomų žmonių pavardės. Signataras Zigmas Vaišvila ataskaitoje minimas kaip bandantis suvienyti prorusiškas jėgas – jis įvardijamas kaip asmuo, kurio pasisakymais bene dažniausiai naudojasi Kremliaus vadovaujami propagandos įrankiai.

Zigmas Vaišvila pasiprašė priėmimo pas VSD vadovą, kuris audienciją žada be eilės.<br>T.Bauro nuotr.
Zigmas Vaišvila pasiprašė priėmimo pas VSD vadovą, kuris audienciją žada be eilės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Mar 30, 2016, 7:53 PM, atnaujinta May 31, 2017, 2:49 AM

Pats Z.Vaišvila tokią informaciją vadina nesąmone, o pačią ataskaitą – politizuotu pasityčiojimu.

„Kaip buvęs VSD vadovas galiu konstatuoti, kad valstybės specialiosios struktūros yra naudojamos vidaus gyvenimo politizavimui. Matome patį „gražiausią šedevrą“, minimos organizacijos, kurių gyvenime nesu matęs“, – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ teigė Z.Vaišvila.

Z.Vaišvilos versiją išgirdęs Rytų Europos studijų centro vadovas Laurynas Kasčiūnas nuramino signatarą teigdamas, jog ataskaitoje su Z.Vaišvila siejami judėjimai bet kokiu atveju yra nepajėgūs laimėti Seimo rinkimų, todėl apie jokius politikavimus negali būti nė kalbos.

„Kai išgirstu kalbas apie tai, kad VSD dalyvauja tam tikrame politizavime, tai siūlau įvertinti savo galimybes. Jūsų bandymai suvienyti žmones, nėra politinė jėga, kuri galėtų peržengti 5 proc. barjerą. Jūsų spaudos konferencijos nesutraukia labai daug klausytojų. Tai nėra politinis subjektas, kurį reiktų nustumti ar užkardyti“, – Z.Vaišvilai išklojo L.Kasčiūnas.

Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko, skaitant ataskaitą reiktų ne vertinti atskirų asmenų veiklą, o kalbėti apie bendrą kontekstą – tai, kad Rusijos grėsmė nesumažėjo.

„Pagrindinė mintis yra ta, kad Kremliaus režimas yra didžiausia Lietuvos grėsmė. Tai kartojasi metai po metų. Rusijos institucijos naudojasi žvalgyba verbuodamos, šnipinėdamos mūsų žmones. Rusija naudojasi tautinėmis bendrijomis, skleidžia dezinformaciją ir naudoja mūsų politikus, visuomeninio judėjimo asmenis, kurie kalba į eterį žinodami, kad kritikuoja Lietuvą. Jiems nereikalingas joks interviu, jei nebus įsitikinę, kad Lietuvos valstybė nebus sukritikuota“, – pažymėjo A.Paulauskas.

Anot Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko, VSD ir kitos saugumo institucijos turi nemažai informacijos, kad lietuvių pareigūnai buvo verbuojami.

„Ne vienas statutinis pareigūnas, kuris vyko į Baltarusiją ar Rusiją, buvo bandomas verbuoti ir apie tai ne vienas yra informavęs. Pareigūnas pakviečiamas į atskirą kambarį, civilis žmogus užduoda įvairius klausimus. Jeigu nesutinka teikti duomenų, jie gali sakyti, kad iškels klausimą dėl kontrabandos vežimo ar kitų dalykų. Žmogų pradeda verbuoti kompromituojančiais dokumentais“, – pavyzdį pateikė A.Paulauskas.

Pasak L.Kasčiūno, diskutuojant apie tai, kaip vienas ar kitas politikas galimai veikia Rusijos naudai, reikia nepamiršti bendro vaizdo – Rusijos interesų Lietuvoje.

„Vienas interesas – susilpninti arba sukurti situaciją, kad būtų patikrintas NATO patikimumas. Rusija siekia, kad šiame regione nebūtų politinio ir karinio NATO buvimo.

Ji daro viską, kurdama mitus, kad jeigu čia sukursime NATO bazę, neva pradėsime ginklavimosi varžybas. Iš tiesų, tas varžybas seniai pradėjo pati Rusija. Maskvai naudinga tai, kad Lietuvoje atsiranda žmonių, kurie kalba, jog mums NATO nereikia, o reikia labiau bendrauti su Rusija“, – kalbėjo politologas.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.