Gimnazija ūžia nuo kalbų apie direktoriaus meilės romaną

Pilviškių miestelio (Vilkaviškio r.) „Santakos“ gimnazijoje tvyranti įtampa virto skandalu, kai mokinių tėvai nusprendė netylėti dėl šios mokymo įstaigos vadovų elgesio.

Pilviškių „Santakos“ gimnazijos direktorius A.Kiulkis tikino, jog nederamu elgesiu jis kaltinamas nepagrįstai.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Pilviškių „Santakos“ gimnazijos direktorius A.Kiulkis tikino, jog nederamu elgesiu jis kaltinamas nepagrįstai.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Mar 31, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 31, 2017, 2:35 AM

Mokytojų kolektyvą suskaldė požiūris į tarp gimnazijos direktoriaus Arūno Kiulkio ir jo pavaduotojos ugdymui Skirmutės Juškevičienės esą įsiplieskusį tarnybinį romaną.

Abu pedagogai neigia artimus santykius.

Į Vilkaviškio savivaldybę bei Švietimo ir mokslo ministeriją kreipęsi 22 moksleivių tėvai tvirtina, kad gimnazijoje susidarė nepalanki atmosfera, kurią jaučia ir komentuoja net vaikai.

Konfliktus mato mokiniai

Tėvai, reikalaujantys, kad jų vaikai būtų mokomi saugioje aplinkoje, kreipėsi į Vilkaviškio merą Algirdą Neiberką.

„Daugiausia susirūpinimo kelia nepalanki atmosfera, tvyranti įtampa tarp pavaduotojos S.Juškevičienės ir mokytojų kolektyvo.

Vaikų teigimu, atviri konfliktai, mokytojų įžeidinėjimai, durų trankymai dažnai vyksta jų akivaizdoje kartais net per pamokas, vaikai nenoromis tampa šių incidentų liudininkais.

Pavaduotoja mokinių akyse menkina ne tik mokytojo autoritetą, bet ir sutrikdo visą mokymosi procesą, nes, anot vaikų, „po to mokytojos nebesugeba vesti pamokų“, jos verkia, visa pamoka tampa nejauki“, – rašė merui A.Neiberkai moksleivių tėvai.

Esą kai kurie Pilviškių miestelio gyventojai ketina savo vaikus perkelti į kitas mokyklas.

„Apie gimnazijoje susidariusią situaciją kalbėjomės su mokyklos direktoriumi A.Kiulkiu, bet dėl jo ir pavaduotojos S.Juškevičienės labai artimų santykių situacija nepasikeitė.

Gimnazijos bendruomenei tokie vadovų tarpusavio santykiai ir elgesys garbės nedaro“, – teigė tėvai ir reikalavo, kad meras A.Neiberka imtųsi priemonių.

Įtampa dėl meilės trikampio?

Viena iš kreipimąsi į savivaldybę bei ministeriją pasirašiusių pilviškiečių, kurios vaikai mokosi gimnazijoje, teigė neabejojanti, kad įtampą gimnazijoje kelia meilės trikampis.

„Iš pradžių tik miestelyje sklido kalbos, o po to tai aptarinėti ėmė ir vaikai gimnazijoje. Jie papasakoja tėvams, kas vyksta“, – kalbėjo dviejų mokinių motina.

Ji pasakojo, kad visi trys nelemtojo meilės trikampio dalyviai dirba viename kolektyve, todėl ir jų asmeninės problemos visiems matomos.

Direktoriaus A.Kiulkio žmona šioje gimnazijoje dirba mokytoja. Jos darbą kuruoja pavaduotoja ugdymui S.Juškevičienė.

Direktorius A.Kiulkis yra prisipažinęs, kad jo santuoka byra, tačiau atmosferai gimnazijoje tai esą neturi įtakos.

„Per daug sau leidžia“, – pareiškė viena gimnazisto motina apie pavaduotojos S.Juškevičienės elgesį.

Jaučiasi purvinama

„Visiems geras nebūsi“, – sunkiai atsiduso „Lietuvos ryto“ pakalbinta pavaduotoja S.Juškevičienė, trečia savaitė turinti nedarbingumo pažymėjimą.

Pedagogė teigė skaudžiai išgyvenanti jai viešai metamus kaltinimus ir dėl darbo, ir dėl santykių su gimnazijos direktoriumi: „Tai yra direktoriaus šeimos reikalai – ne man apie juos aiškinti. Skaitau internete, kokias pamazgas ant manęs pila. Su direktoriumi mūsų santykiai yra darbiniai, nėra jokių romanų.

Rašo, kad mus užtiko besimylinčius. Bet to nebuvo. Kaip man įrodyti? Širdį išimti?“

Slegia šeimos problemos

Gimnazijos direktorius A.Kiulkis neslėpė, kad situacija gimnazijoje ir viešoje erdvėje jam yra nemaloni.

„Darbas, ugdymo procesas gimnazijoje vyksta. Pas mane nebuvo atėję skųstis nei tėvai, nei mokytojai.

Rengiau mokytojų susirinkimą ir pasakiau: atėjus prie gimnazijos durų nebelieka jokių asmeninių santykių.

Nesmagu, kai ateini į darbą ir jauti įtampą. Svarbiausia, kad tai nepersiduotų ugdymo procesui.

Turiu asmeninių problemų. Gal tai daro įtaką situacijai? Atsiranda palaikančiųjų ir nepalaikančiųjų.

Dėl nederamo elgesio, apie kurį kalbama, galiu pasakyti, jog taip nebuvo, kad mus kas su pavaduotoja užtiktų.

Dar tik para, kai žinau apie tą tėvų kreipimąsi.

Reikia laiko susivokti, pasitarti su savivaldybe. Mano supratimu, užgauliojimų nebuvo“, – kalbėjo dešimt metų gimnazijai vadovaujantis A.Kiulkis.

Įžvelgė ir artimus santykius

* Vilkaviškio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Alma Finagėjevienė teigė, kad situaciją Pilviškių „Santakos“ gimnazijoje aiškinosi komisija.

* Nustatyta, kad dėl pavaduotojos S.Juškevičienės elgesio bei kai kurių veiksmų atmosfera mokykloje nesaugi.

* Komisija nustatė net tai, kad gimnazijos direktoriaus ir jo pavaduotojos santykiai yra artimi.

* „Apklausėme mokyklos bendruomenę: mokytojus, mokinius ir jų tėvus. Paaiškėjo, jog vaikų akivaizdoje mokytojai yra žeminami, tvyro įtampa tarp pavaduotojos ir mokytojų. Pavaduotoja teigė nemananti, kad daro ką nors bloga.

* Direktoriui nurodėme, kad nebūtų pažeidžiama mokinių teisė mokytis pagarba grįstoje aplinkoje, kad būtų laikomasi įstatymų ir taisyklių.

* Tėvai nepatenkinti, kad spręsti problemas įpareigojome gimnazijos direktorių. Tačiau skundą gavome dėl pavaduotojos S.Juškevičienės, todėl problemas pavedėme išspręsti jos darbdaviui – direktoriui“, – teigė skyriaus vedėja A.Finagėjevienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.