Politologai: „tvarkiečių“ kandidato prezidentė nepriims

Kandidatas į vidaus reikalų ministrus Povilas Gylys pastaruosius kelerius metus aršiai kritikavo teisėsaugos institucijas ir demonstravo nusivylimą jomis. Politologai netiki, kad šis „tvarkiečių“ pasiūlytas parlamentaras bus palaimintas prezidentės, nes jis nėra adekvatus kandidatas šiai pozicijai.

P.Gylys į Seimą pateko kartu su N.Venckiene.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Gylys į Seimą pateko kartu su N.Venckiene.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vidaus reikalų ministru siūlomas P.Gylys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vidaus reikalų ministru siūlomas P.Gylys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.Gylys į Seimą pateko kartu su N.Venckiene.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Gylys į Seimą pateko kartu su N.Venckiene.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Gylys buvo aktyviai įsitraukęs į Garliavos istoriją.<br>M.Patašiaus nuotr.
P.Gylys buvo aktyviai įsitraukęs į Garliavos istoriją.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-04-01 15:24, atnaujinta 2017-05-30 20:44

„Norėtųsi, kad tai būtų tik Balandžio 1-osios pokštas. Jis neatrodo adekvatus kandidatas tokiai pozicijai. Jis nėra tinkamas. Tai yra tik politinių ambicijų ir politinių žaidimų rezultatas. Nemanau, kad pats Rolandas Paksas tiki, kad šis kandidatas būtų taip lengvai paskirtas. Manau, kad gali susidaryti tokia situacija, kad ministras ilgai bus nepaskirtas“, – portalui lrytas.lt kalbėjo politologas Tomas Janeliūnas.

Pasak jo, tai, ką siūlo R.Paksas ir „Tvarkos ir teisingumo“ partija, atrodo liūdna, nes tai dar kartą patvirtina, kad partija neturi jokių realių ir adekvačių kandidatų ministro pozicijai.

Prezidentė nepraleis

Politologai netiki, kad prezidentė P.Gylį patvirtins ministru. Jų nuomone, net darbiniai santykiai tarp jų prieš dvidešimt ketverius metus nepadės, kai P.Gyliui vadovaujant Užsienio reikalų ministerijai šalies vadovė Dalia Grybauskaitė šioje institucijoje pradėjo savo biurokratinę bei diplomatinę karjerą. Tai ar šios aplinkybės netaps gelbėjimosi ratu teikiant kandidatą vietoj S.Skvernelio?

„Jei A.Butkevičius jį kažkokiu būdu priims kaip tinkamą, abejoju, ar prezidentė lygiai taip pat palaikys. Tai turėtų kelti didžiausią galvos skausmą A.Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei.

Logiška būtų peržiūrėti koalicijos sutartį ir spręsti partijos vietą koalicijoje, jei ji negali prisiimti atsakomybės už svarbių sričių valdymą“, – sakė T.Janeliūnas.

Politologas Lauras Bielinis taip pat linkęs manyti, kad šie santykiai P.Gyliui nepadės. „Akivaizdu, kad gali būti problemų pas prezidentę, nors P.Gylys su ja turi darbo istorijų, jie buvo bendradarbiai Užsienio reikalų ministerijoje ir jis buvo jos viršininkas. Abejoju, ar ji ramiai ir korektiškai priims „Tvarkos ir teisingumo“ partijos siūlomus kandidatus, nes jos požiūris į šią politinę partiją yra labai griežtas ir nepozityvus. Ji daug atidžiau žiūrės į kandidatus, teikiamus nuo šios partijos, nei į kitus“, – sakė L.Bielinis.

Šešėlį meta Garliavos istorija

„Drąsos kelio“ partija, pagal kurios sąrašą P.Gylys išrinktas į Seimą, įkurta po pedofilijos skandalo Garliavoje. „Tvarkiečių“ siūlomas kandidatas į vidaus reikalų ministrus ne kartą aštriai kritikavo teisėsaugos veiksmus šioje byloje.

„Garliavos istorija niekam nesuteikė garbės, kas dalyvavo šitoje kompanijoje. Tai buvo skandalingas veiksmas, pareiškimai ir daug melo. Dėl to taip pat gali būti daug problemų P.Gyliui“, – sakė L.Bielinis.

T.Janeliūnas priminė, kad P.Gylys kaip politikas į nacionalinę lygą sugrįžo per radikalų judėjimą ir savo pagrindines politines mintis formavo per radikalus. „Jo vertinimai buvo pakankamai nutolę nuo tradicinių politikų ir partijų požiūrio į pagrindines problemas“, – sakė politologas.

* * *

Garsiausia Garliavos gyventoja N.Venckienė nuo Lietuvos teisėsaugos pabėgo prieš trejus metus, į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Manoma, kad ji iki šiol slapstosi Čikagoje.

„Reikėtų labai rimtai dokumentiškai, faktais įrodyti, kad iš tikrųjų Venckienė yra didelė nusikaltėlė. Dabar jau sukama idėja apie tai, kad jinai yra nusikalstamos grupės lyderė, organizatorė. Tai tik patvirtina tą scenarijų, kad su ja ruošiamasi susidoroti“, – pradingus N.Venckienei sakė P.Gylys.

Seimo narys nevengė laidyti strėlių į teisėsaugos darbą bei kaltino persekiojimu. 

„Vykdomas psichologinis, teisinis, politinis ir ekonominis teroras. Sunaikinsim, nes jūs išdrįsote turėti savo nuomonę Klonio gatvėje. Teisybė, teisingumas yra viena valstybės atramų. Ir Kedžio byla ištirta ne taip, kaip reikia, aš netikiu, kad jis mirė užspringęs“, – yra kalbėjęs kandidatas į ministrus.

Tačiau šiuo metu jau aišku – prokurorai pareiškė įtarimus N.Venckienei, ji įtariama pagal 16 Baudžiamojo kodekso straipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.