Ant nuniokotų Klaipėdos pastatų – širdelės ir lyties organai

Trys aštuoniolikmečiai ir vienas septyniolikmetis, nuteplioję kelias dešimtis Klaipėdos pastatų, tarp jų – ir vieną turintį kultūros paveldo statusą, išvengė teistumo. Tačiau jie turės atlyginti pastatų savininkams padarytą žalą ir visus metus naktimis būti namuose.

Teisme grafitininkų drąsa išgaravo – jie slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme grafitininkų drąsa išgaravo – jie slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 2, 2016, 1:54 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:08 PM

Atėję į Klaipėdos apylinkės teismą išklausyti sprendimo jaunuoliai nebuvo tokie drąsūs, žemyn narino galvas ir stengėsi paslėpti veidus.

Klaipėdos policijos pareigūnams grafitininkai įkliuvo pernai. Sučiupus du jų netrukus pavyko nustatyti ir kitus du.

Nustatyta, kad nuo 2014 metų sausio iki 2015-ųjų pradžios jie savo piešiniais išmargino 41 pastatą pietinėje miesto dalyje.

Bene didžiausia žala padaryta Eduardo Balsio menų gimnazijai, įsikūrusiai kultūrinės reikmės objektu pripažintame šimtamečiame dvare.

Po vasaros atostogų buvo nudažyta kažkieno dažais nutepliota gimnazijos pastato siena. Vos spėjus nudžiūti dažams, po vienos nakties čia vėl atsirado didžiulis piešinys. Jį apžiūrinėdami dėstytojai neabejojo, kad tai – meninių gabumų turinčio žmogaus darbas.

Iš tikrųjų – du kaltinamieji savo ateitį žada susieti su daile.

Labiausiai triūsė dažydamas statinius Rokas Mikalajūnas. Jis galėjo prisidėti prie visų pastatų nutepliojimo. Dvigubai mažiau darbavosi Darius Alekna. Dovydas Zapasnykas ir dar nepilnametis L.G. nupurškė tik po porą piešinių. Juose – įvairūs žodžiai, autografai, širdelės, o kai kurie kūriniai priminė ir vyriškus lyties organus.

Visi keturi vaikinai pripažino savo kaltę ir gailėjosi, stengėsi atlyginti žalą – kai kuriuos savo piešinius patys uždažė.

Teismas nusprendė nutraukti baudžiamąją bylą ir skirti vaikinams auklėjamąsias priemones – dvylika mėnesių būti namuose nuo 22 iki 6 valandos, įpareigojo mokytis arba dirbti.

„Jie prisipažino elgęsi netinkamai, gailisi, pasižadėjo atlyginti turtinę žalą, dalį jau atlygino. Iki šiol jie nebuvo teisti, nusikalstamas veikas padarė būdami nepilnamečiai. Tokiu atveju įstatymas numato galimybę atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ir bylą nutraukti, skirti auklėjamojo pobūdžio priemones“, – sakė Klaipėdos apylinkės teismo pirmininko pavaduotoja Zita Romanovaitė.

Tačiau tuo viskas nesibaigia. Vaikinai turės atlyginti kelių namų bendrijų, savivaldybės, kelių įmonių civilinius ieškinius.

Didžiausias jų teko R.Mikalajūnui – net keturi tūkstančiai eurų. Dvigubai mažiau aistra piešti ne vietoje kainuos D.Aleknai.

Gana lengvai išsisukę „piešėjai“ sprendimo nekomentavo ir nepasakė, ar rašys apeliacinius skundus – tik pasibaigus posėdžiui jie paskubėjo kuo greičiau dingti iš salės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.