Povilas Gylys ministru nebus – netiko socialdemokratams

Socialdemokratų partijos valdyba nepritarė Povilo Gylio kandidatūrai į vidaus reikalų ministrus. Toks sprendimas priimtas sekmadienį vykusiame partijos valdybos pasitarime.

Socialdemokratų partijos valdyboje surengtas P.Gylio kandidatūros svarstymas nustebino ir pretendentą į ministrus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Socialdemokratų partijos valdyboje surengtas P.Gylio kandidatūros svarstymas nustebino ir pretendentą į ministrus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Apr 3, 2016, 7:15 PM, atnaujinta May 30, 2017, 3:43 PM

Valdyba taip pat nusprendė pirmadienį prezidentei Daliai Grybauskaitei teikti Sauliaus Skvernelio atstatydinimą.

Anksčiau premjeras Algirdas Butkevičius svarstė, kad iš posto pasitraukiantis ministras balandį dar galėtų eiti pareigas. To esą reikia dėl tam tikrų tarptautinių įsipareigojimų. Tačiau socialdemokratams ėmė nepatikti tai, kad būdamas ministro poste S.Skvernelis pradėjo vykdyti rinkimų kampaniją. 

Tuo tarpu P.Gylio kandidatūra socialdemokratams esą pirmiausia netiko dėl to, kad dabartinis Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys į politiką atėjo su „Drąsos kelio“ partija. „Jam būtų sudėtinga vadovauti sistemai, kurią keikė. Sistema yra prieš šią kandidatūrą“, – vieningai priimtą sprendimą aiškino Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Socialdemokratų partijos rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas taip pat sakė, kad tokiam valdybos sprendimui įtakos turėjo ir slogios nuotaikos vidaus reikalų sistemoje. „Mes nenorime gilinti įtampos, todėl patarėme premjerui neskirti P.Gylio“, – portalui sakė Seimo vicepirmininkas. Anot A.Syso, toliau premjeras turės kalbėtis su Rolandu Paksu: „Tai – mūsų rekomendacija, o su „tvarkiečiais“ kalbėtis turi premjeras. Jis lauks, kad jam būtų pateikta kita kandidatūra.“  G.Kirkilo teigimu, nors R.Paksas žadėjo pateikti šešias kandidatūras į ministrus, premjerui buvo pateikta vienintelė – P.Gylio kandidatūra. Šaltinių teigimu, R.Paksas tikėjosi, kad ši kandidatūra bus atmesta ir ketina pirmadienį pateikti naują. Kol dėl jos nebus sutarta, anot G.Kirkilo, Vidaus reikalų ministerijai laikinai vadovaus ūkio ministras Evaldas Gustas arba teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Neatmetama, kad naujojo ministro paieškos gali užtrukti.

Paprastai koalicijos partnerių teikiamos kandidatūros į ministrus Socialdemokratų partijos valdyboje nėra aptariamos. Tai – premjero kompetencija, tačiau šįkart, matyt, A.Butkevičius, kuris iš pradžių gana palankiai įvertino P.Gylio kandidatūrą ir dar žadėjo su juo kalbėtis kitą savaitę, atsakomybę dėl atmesto koalicijos partnerių siūlymo nutarė dalintis su partija. 

Socialdemokratų partijos valdyboje surengtas P.Gylio kandidatūros svarstymas nustebino ir pretendentą į ministrus.

Politikas neatmetė, kad tokių konsultacijų galėjo prireikti dėl to, kad kažkas esą pradeda abejoti jo kandidatūra. Tačiau P.Gylys neatsakė, ar tos abejonės apniko A.Butkevičių, ar prezidentę Dalią Grybauskaitę. „Dėl etikos sumetimų nenorėčiau to komentuoti, bet akivaizdžiai matyti, kad kažkas ima keistis“, – portalui sakė P.Gylys.

P.Gylys neslėpė, kad jam apskritai keista, jog socialdemokratai svarsto jo kandidatūrą. „Tarsi manęs nepažinotų. Ar aš keliu grėsmę nacionaliniam saugumui, ar nekeliu“, – stebėjosi kandidatas į ministrus.

P.Gylio kandidatūrą penktadienį premjerui pateikė valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Rolandas Paksas. „Mano nuomonė tokia – politikas yra patyręs, turintis didžiulę patirtį dirbdamas ir užsienio reikalų ministru, ir teko man su juo dirbti Seime anksčiau vienoje frakcijoje, o po to žiūrėsim, bus pateikta ši kandidatūra teisėsaugos tarnyboms, kad atliktų tyrimą, ir po to kalbėsime su prezidente, nes šiuo metu pateikta viena kandidatūra“, – žurnalistams penktadienį Seime sakė A.Butkevičius. 

Laukia premjero paaiškinimų

R.Paksas sekmadienį pareiškė lauksiąs A.Butlevičiaus argumentų dėl sprendimo nepritarti P.Gylio kandidatūrai. „Pirmas dalykas, aš nežinau to sprendimo, manęs niekas neinformavo. Kai premjeras informuos ir išdėstys argumentus, kodėl nepritarė, tada kažką ir galėčiau pasakyti“, – sekmadienį vakare BNS sakė jis.

„Pirmas dalykas, socialdemokratų valdyba gali svarstyti visus klausimus, kokius mato tinkamus svarstyti, bet būtų keista, kad, sakykim, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos valdyba svarstytų konkrečiu atveju finansų ministro kandidatūrą. Keistokai atrodytų. Arba visiškai neseniai pasikeitusio sveikatos apsaugos ministro. Man kažkaip atrodytų, kad premjeras turėtų nuspręsti, ar jam tinka, tuomet teikia prezidentei, arba netinka ir iškart pasako“, – kalbėjo R.Paksas. „Bet kokiu atveju, aš įsiklausysiu į tuos argumentus, kas man bus išsakyta, ir tada darysim vieną ar kitą sprendimą“, – pridūrė „tvarkiečių“ lyderis.

Siūlo trauktis iš koalicijos

Tuo tarpu Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos vadovas Petras Gražulis mano, kad socialdemokratams nepritarus P.Gylio kandidatūrai, partija turėtų mąstyti apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos. „Tai tik mano asmeninė pozicija. Mano pozicija, kad reikėtų vis tik mąstyti apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos“, – BNS sekmadienį sakė P.Gražulis. 

Pasak parlamentaro, susidariusią situaciją „tvarkiečiai“ aptars pirmadienį. 

Seimo narys sakė, kad yra „mažų mažiausiai keista“, kai vienos partijos deleguotą kandidatą į ministro postą svarsto kitos politinės jėgos: „Tokio atvejo Lietuvos istorijoje dar nėra buvę.“  

„Tai paprasčiausiai politinis noras pridengti šiek tiek prezidentę, kad premjeras neteiktų, kad prezidentei nereiktų netvirtinti šito kandidato“, – pridūrė jis. 

Pasak parlamentaro, P.Gylys yra kompetetingas specialistas, o kritikuoti teisėsaugą demokratinėje valstybėje galima. 

„Mes esame demokratinė valstybė, galima kritikuoti, ir ne tik teisėtvarką ir valdžią, bet ir, aš taip pajuokauju, kai kas ir Dievą kritikuoja“, – sakė P.Gražulis. 

„Pasiūlyk žioplą, svetimą žmogų, tai visiems tiks, o pasiūlyk kompetetingą, savą, tai netiks“, – kalbėjo Seimo narys, patvirtinęs, jog svetimu pavadino dabartinį vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, o žioplu – buvusį ministrą Alfonsą Dailį Barakauską.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.