D. Mikutienė prašo rasti lėšų slaugytojų atlyginimų kėlimui

Seimo Sveikatos reikalų

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2016, 2:47 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:37 PM

Kreipimesi atkreipiamas dėmesys į tai, kad, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos duomenimis, slaugytojų darbo užmokestis Lietuvoje yra vienas žemiausių visoje Europos Sąjungoje ir kai kuriose asmens sveikatos priežiūros įstaigose vos keliais eurais didesnis už minimalų darbo užmokestį. Be to, Lietuvoje slaugytojų skaičius, tenkantis 10 tūkstančių gyventojų, yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje.

Dėl menko darbo užmokesčio ir blogų darbo sąlygų slaugytojai emigruoja – per 20 metų Lietuvoje slaugytojų skaičius sumažėjo nuo 36 tūkstančių iki 16 tūkstančių, t. y. daugiau nei perpus. Lietuvoje po studijų įsidarbina tik vienas iš dešimties jaunų specialistų, todėl visuomenei senstant ir slaugos poreikiams didėjant, padėtis darosi labai įtempta.

Pasak D. Mikutienės, komitetas jau ne kartą posėdžiuose svarstė problemas, susijusias su slaugytojų darbo krūviais, jų trūkumu, apmokėjimu už slaugytojų darbą ir pan. Komiteto posėdžiuose kasmet buvo teikiami siūlymai Sveikatos apsaugos ministerijai dėl slaugos paslaugų finansavimo, slaugytojų darbo užmokesčio didinimo ir kt., tačiau realių sprendimų iš Sveikatos apsaugos ministerijos nėra.

„Sveikatos apsaugos ministerija asmens sveikatos priežiūros įstaigoms viso labo tik rekomenduoja pačioms iš savo lėšų didinti algas slaugytojams, o gydymo įstaigų vadovų teigimu, dėl nepakankamo finansavimo tai padaryti būtų labai sudėtinga. Ir vėl užburtas ratas...

Dažnai pamirštama, kokie didžiuliai reikalavimai keliami šios profesijos atstovams, be to, palaipsniui plečiamos slaugytojų kompetencijos, jiems perduodama vis daugiau funkcijų, suteikiama vis didesnė atsakomybė pačiame gydymo procese. „Šiandien slaugos specialistas ne tik slaugo ligonius, bet yra daug platesnio profilio specialistas, turintis psichologijos, vadybos, socialinių bei pedagogikos žinių, be to, pašaukimą padėti, užjausti. Būtent slaugytojai yra arčiausiai susirgusio žmogaus, nuo jų profesionalumo ir gerumo didžiąja dalimi priklauso gydymo sėkmė ir kokybė“, – sako D. Mikutienė.

Jos pastebėjimais, sumažėjęs slaugytojų skaičius ir jų funkcijų praplėtimas lemia nepakeliamus slaugos specialistų darbo krūvius. Mažėjantis slaugytojo darbo prestižas, prastos darbo sąlygos, apgailėtini atlyginimai neskatina jaunų žmonių rinktis slaugytojo specialybės, o pasirinkusius slaugos studijas nemotyvuoja likti dirbti Lietuvoje. „Jei situacija nesikeis ir viskas klostysis taip, kaip ligi šiol, po kelerių metų gali tiesiog nebelikti kam slaugyti Lietuvos žmonių.

Tikiuosi, kad artėjant Tarptautinei slaugytojų dienai Vyriausybė ras būdų, kaip spręsti šias skaudžias problemas, ir tokiu būdu pagerbs ir įvertins pasiaukojantį slaugos specialistų darbą. Nuoširdžiai viliuosi, kad Vyriausybė ras politinės valios realiais darbais ir tinkamais sprendimais padidinti slaugytojams atlyginimus“, – teigė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė D. Mikutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.