Išgirdo pagalbos prašymą: afganas Basiras atvyksta į Lietuvą

Pagalbos prašęs afganas jau gali pakuotis daiktus – jo prašymas išgirstas, o Lietuvoje jis atsidurs jau po kelių dienų.

Basiras Usofi buvo išgirstas ir atvyksta į Lietuvą.
Basiras Usofi buvo išgirstas ir atvyksta į Lietuvą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2016, 6:06 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:51 PM

Praėjusią savaitę buvęs lietuvių vertėjas Afganistane Basiras Usofi kreipėsi į Lietuvos žmones ir prezidentę prašydamas pagalbos atvykstant į Lietuvą.

Lietuvių kariams talkinęs Basiras šiuo metu yra vienoje Graikijos pabėgėlių stovykloje. Jo kreipimąsi į Lietuvos žmones užfiksavo vienas žurnalistas ir patalpino „Youtube“.

Iš Goro provincijos pasitraukus lietuvių kariams, ten atėjo Talibano ir „Islamo valstybės“ žmonės. Basiras iš jų sulaukė grasinimų mirtimi už tai, kad padėjo užsieniečiams.

„Rytoj jam bus išduota viza ir jis artimiausiomis dienomis pasieks Lietuvą. Jis priminė apie save, mes užklausėme informacijos Krašto apsaugos ministerijos ir informacija pasitvirtino: jis iš tiesų yra padaręs daug gerų darbų.

Pasitvirtino ir tai, kad tokiems žmonėms iš tiesų gali grėsti pavojus, nes jis per NATO misiją Afganistane padėjo Lietuvai. Aš manau, kad mes negalima palikti žmogaus pavojuje ir turime jam padėti“, – sakė Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius. 

Šiuo metu Basiras yra Graikijoje ir kontaktuoja su Lietuvos ambasada. Migracijos specialistai jau gavo informacijos iš KAM, kuri patvirtina, kad B.Usofi gali atvykti į Lietuvą, tačiau detalesnis asmens patikrinimas vyks tada, kai Basiras bus Lietuvoje. Tada bus sprendžiama ar jam suteikti prieglobstį. 

Kaip sakė Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, baigiantis Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) Afganistane misijai, su stovykloje dirbusiais vertėjais buvo aptarti trys paramos variantai: politinio prieglobsčio suteikimas, pagalba persikeliant į kitą vietą Afganistane ir piniginių išmokų skyrimas pasibaigus sutarčiai.  

Po PAG veiklos pabaigimo su stovyklos vertėjais, taip pat ir su Basiru, buvo sutarta dėl vienkartinių piniginių kompensacijų išmokėjimo.

„Taip dažniausiai sutarė su dirbančiais afganistaniečiais ir kitos Tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistane dalyvavusios šalys. Basirą pažįstame kaip gerai bendravusį su Lietuvos kariais Goro provincijoje ir pavyzdingai atlikusį vertėjo darbą“, – sakė J.Olekas. 

Kreipėsi lietuviškai

Žurnalisto Josho Friedmano „Youtube“ paskelbtame įraše B.Usofi sako, kad nori atvykti į mūsų šalį.

„Laba diena visiems iš Lietuvos. Aš iš prezidentės Lietuvos vieną prašymą turiu. Reikia padėt man. Aš dabar esu Junane. Iš Afganistano aš vienas čia esu. Matai, aš dirbau su lietuviais, reikia man padėt.

Čia iš visur yra. Iš Sirijos, iš Irako. Iš Lietuvos prezidentės, iš Lietuvos žmonių noriu, kad man padėtų iš čia vežti į Lietuvos. Aš labai myliu Lietuvos. Ačiū jum labai. Viso“, – netaisyklinga lietuvių kalba sakė Basiras.

Kitame jau angliškai paskelbtame pokalbyje Basiras sako esąs iš Goro provincijos. Jis tvirtina norintis vykti į Lietuvą, kadangi jis myli Lietuvą.

„Lietuva yra maža šalis. Aš kalbu lietuviškai. Aš dirbau su lietuviais“, – sakė afganas.

Jis pasakojo, kad lietuviškai kalbėti jį išmokė lietuvė mergina, kiekvieną vakarą ateidavusi į jo palapinę ir mokiusi.

Pasak paties Basiro, visų pirma jis dirbo su logistais, o vėliau tapo vertėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.