Atsiimti kyšio nepadėjo net STT agentų palyda

Urėdu panoręs tapti Trakų girininkas puikiai išlaikė svečių priėmimo egzaminą, bet nespėjo susimokėti už šį postą. Pinigus į Klaipėdą vežantį vyrą sulaikė STT sekliai.

G.Miliauskas girininko pasakojimą apie duotą kyšį pavadino prasimanymu.<br>T.Bauro nuotr.
G.Miliauskas girininko pasakojimą apie duotą kyšį pavadino prasimanymu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2016-04-05 07:12, atnaujinta 2017-05-30 12:04

Trakų girininko Alvydo Adomavičiaus bandymas tapti Utenos urėdu virto painia istorija, į kurią įsivėlė ir Seimo narys, ir Generalinės miškų urėdijos vadovai.

Ją išpainioti bando Vilniaus apygardos teismas (VAT), tačiau į apklausą iškviestas 42 metų A.Adomavičius staiga prarado atmintį.

„Buvo pokalbių, buvo susitikimų, buvo nurodyta kaina“, – teisme abstrakčiai kalbėjo girininkas, vengdamas minėti su juo bendravusių žmonių pavardes.

Brangus urėdo postas

Už žingsnį karjeros laiptais net 100 tūkstančių litų (29 tūkstančių eurų) nepagailėjęs A.Adomavičius šioje byloje – tik liudytojas. Už bendradarbiavimą su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) byla jam buvo nutraukta.

Į teisiamųjų suolą sėdo Klaipėdos rajono gyventojas, buvęs Seimo nario Kęsto Komskio patarėjas Gediminas Miliauskas.

Tvirtinama, jog jam turėjo būti sumokėta 100 tūkst. litų, kad A.Adomavičius taptų Utenos miškų urėdijos urėdu.

Kokias pareigas ėjo ir kokių įtakingų ryšių turėjo G.Miliauskas, A.Adomavičius teigė nežinantis iki šiol, bet už trokštamą postą jam buvo pasiruošęs atiduoti santaupas.

Koks Seimo nario vaidmuo?

Apie G.Miliauską A.Adomavičius išgirdo per bičiulio gimtadienį. Su vienu pažįstamu pakalbėjus apie galimą karjerą, šis užsiminė, kad pažįsta daug ryšių turintį žmogų.

Vyrai susipažino dar 2014 metų vasarą. A.Adomavičius teigė tuomet dar net nežinojęs, į kokias aukštesnes pareigas norėtų pretenduoti.

Po kiek laiko jam tinkamą vietą pasiūlė pats G.Miliauskas. „Utenos urėdija tiks?“ – tokį jo pasiūlymą prisiminė liudytojas.

Aptarti būsimos karjeros galimybių jie buvo susitikę vienoje Klaipėdos kavinių.

Šiame pokalbyje dalyvavo ir Seimo narys, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas K.Komskis. Nors G.Miliauskas politiką pristatė tiktai kaip savo vadą, A.Adomavičius jį atpažino.

A.Adomavičius tvirtino, jog į jų pokalbį apie urėdo pareigas K.Komskis nesikišo, bet vėliau jam susidarė įspūdis, kad galėjo būti prašoma šio politiko pagalbos: „Man G.Miliauskas dažnai minėdavo „vadą“ arba „šefą“, bet aš nežinojau, apie kokį žmogų kalbama.“

Konkursai – tik už pinigus

Atsisveikinę su K.Komskiu, jie nuėjo į G.Miliausko automobilį. Tuomet, A.Adomavičiaus teigimu, ir buvo įvardytas kyšio dydis – 100 tūkstančių litų.

„Kiek metų jums būtų reikėję dirbti, kad atsipirktų šis postas“, – stebėjosi prokuroras. Apie 3000 litų (870 eurų) Trakų urėdijoje uždirbdavęs girininkas Utenoje tikėjosi gauti iki 5000 litų (1450 eurų) siekiantį atlyginimą.

Be to, A.Adomavičius atitiko pretendentams į urėdus keliamus reikalavimus, todėl dalyvauti konkurse galėjo ir be kyšio.

„Man buvo pasakyta, kad kitaip konkursai nevyksta, o anksčiau jokiame konkurse nebuvau dalyvavęs“, – sprendimą daryti karjerą už pinigus bandė paaiškinti A.Adomavičius.

Žinias įvertino greitai

Šis liudytojas tvirtino, jog dalį nurodytos sumos – 25 tūkstančius litų – 2014-ųjų lapkritį G.Miliauskui sumokėjo Vievyje.

Automobiliais atvažiavę vyrai stabtelėjo kelyje Vilnius–Kaunas. Jau tuomet juos filmavo STT pareigūnai.

A.Adomavičius teigė, jog į popierių suvyniotus banknotus paėmęs paėmęs G.Miliauskas jų neskaičiavo.

Po kelių mėnesių – 2015 sausį – A.Adomavičius sulaukė nepažįstamo vyro kvietimo atvykti pasikalbėti į Vilniuje esantį pramogų centrą „Forum Palace“.

Ten jo laukė tuometis generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga. Jis A.Adomavičiui patarė skubiai paruošti dokumentus konkursui į Utenos urėdo postą – tam buvo likusi tik viena diena.

Pretendentai į urėdo postą turėjo pateikti ir pažymą apie užsienio kalbų mokėjimą. G.Visalga jam pats nurodė bendrovę, kuri rengia užsienio kalbų kursus.

Nei lankyti kursų, nei laikyti testų A.Adomavičiui nereikėjo – šios mokyklos darbuotoja kalbos mokėjimo lygį nustatė iš jo aukštosios mokyklos atestato.

Užduotis – priimti svečius

Dokumentus pristačiusį pretendentą G.Visalga supažindino ir su galimomis konkurso užduotimis. Paskelbus konkursą sutapo tik praktinė užduotis – svečių priėmimas. Jai A.Adomavičius buvo pasiruošęs geriausiai ir įveikė kitus tris kandidatus.

Laimėjęs konkursą A.Adomavičius suprato, kad laikas atsiskaityti už šį postą.

„Nežinau, ką padarė Gediminas, bet konkursą laimėjau, todėl tikėjausi, kad jis ką nors paveikė“, – svarstė A.Adomavičius.

Vyrai telefonu susitarė, jog kovo 7-ąją A.Adomavičius atvažiuos į Klaipėdą su G.Miliausku išgerti arbatos. A.Adomavičius tokį kvietimą teigė supratęs kaip raginimą perduoti pinigus.

Į Klaipėdą – su palyda

Šios kelionės išvakarėse A.Adomavičius sulaukė kvietimo atvykti į Trakus.

Ten jį pasikvietė G.Miliausko pažįstamu prisistatęs STT pareigūnas. Jis A.Adomavičiui užrašė telefono numerį ir paprašė juo paskambinti prieš kelionę į Klaipėdą.

A.Adomavičius teisme teigė tokio susitikimo visai neprisimenantis ir prieš kelionę niekam neskambinęs.

Tačiau kitą dieną prie Klaipėdos artėjantį jo žmonos vairuojamą automobilį sustabdė kelių policija, o kartu su jais priėjo ir STT agentai.

A.Adomavičius teisme sunkiai prisiminė sulaikymo detales, tačiau tvirtino po to tapęs „STT modeliu“. Pareigūnai jam liepė važiuoti pas G.Miliauską ir atsiimti anksčiau jam sumokėtus pinigus.

Trakiškis nedrįso važiuoti vienas, todėl į taksi automobilį sėdo kartu su dviem STT pareigūnais ir advokate.

Kieme sutiktas G.Miliauskas jį pavadino „žuliku“ bei „turto prievartautoju“ ir išvarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.