Intrigų kamuoliai dėl ministro posto – iš kelių pusių

Politikų šokiai aplink vidaus reikalų ministro kėdę, kurioje tebesėdi Saulius Skvernelis, darosi vis greitesni, o gužynės – vis sunkiau nuspėjamos.

Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis turėjo pasitraukti anksčiau, negu jam rado pamainą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis turėjo pasitraukti anksčiau, negu jam rado pamainą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Apr 5, 2016, 7:07 AM, atnaujinta May 30, 2017, 12:04 PM

Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius pirmadienį pasirašė teikimą prezidentei Daliai Grybauskaitei dėl S.Skvernelio atstatydinimo.

Kada vidaus reikalų ministras bus atleistas, turėtų paaiškėti rytoj, po A.Butkevičiaus susitikimo su D.Grybauskaite.

Anksčiau premjeras buvo užsiminęs, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungą pasirinkęs S.Skvernelis kurį laiką dar turėtų pabūti poste, nes turi nebaigtų tarptautinių įsipareigojimų.

Be to, A.Butkevičius teigė palauksiąs, kol tinkamą naujojo ministro kandidatūrą pasiūlys partija „Tvarka ir teisingumas“.

Tačiau pirmadienį A.Butkevičius pareiškė teikiantis vidaus reikalų ministro atstatydinimą nelaukdamas sprendimo dėl jo įpėdinio, nes nesilaikoma susitarimo nepolitikuoti: „Mes buvome sutarę, kad jokių politinių darbų nei iš jo paties, nei iš jo komandos narių nebus.“

Pats S.Skvernelis į tokius kaltinimus atkirto: „Sunku politikui išvengti politikavimo. Aš esu politikas. Bet nelabai prisimenu, kad būčiau kritikavęs Vyriausybės veiklą ar nevykdęs Vyriausybės programos.“

Po triukšmo – manevrai

Tebetvyro intriga ir dėl naujojo Vidaus reikalų ministerijos vadovo.

„Tvarkiečių“ vedliui Rolandui Paksui kandidatu į ministrus penktadienį pasiūlius buvusį „drąsuolį“ Povilą Gylį, viešojoje erdvėje kilo didžiulis triukšmas. Mat šis Seimo „tvarkiečių“ frakcijos narys, be kita ko, aštriai kritikavo teisėsaugos veiksmus vadinamojoje Garliavos pedofilijos istorijoje.

Tiesa, A.Butkevičius iš pradžių apie šią kandidatūrą atsiliepė gana palankiai, bet kilus skandalui, kuri kurstė ir S.Skvernelis, ir pareigūnų profsąjungos, ir opozicinės partijos, pritilo.

Premjerui į pagalbą suskubo ir jo vadovaujama Socialdemokratų partija.

Savaitgalį sušauktame jos valdybos posėdyje buvo paskelbta, kad P.Gylio skyrimas į ministro postą yra neįsivaizduojamas ir „tvarkiečiams“ reikia ieškoti kitų kandidatų.

Posėdyje nuskambėjo ir pastaruoju metu užkulisiuose vis pasigirstanti mintis: gal Vidaus reikalų ministeriją reikėtų pasiimti patiems socialdemokratams, o „tvarkiečiams“ atiduoti kitą?

Beje, vienu kandidatų užimti S.Skvernelio vietą yra įvardijamas socialdemokratų deleguotas viceministras Elvinas Jankevičius, kurį savo įpėdiniu greičiausiai norėtų matyti ir dabartinis ministras.

Tiesa, užvakar kai kurie kairieji Vidaus reikalų ministerijos vadovu siūlė skirti dabartinį ūkio ministrą socialdemokratą Evaldą Gustą, o jo vadovaujamą ministeriją atiduoti „tvarkiečiams“.

Vis dėlto vakar įtakingi socialdemokratai „Lietuvos rytui“ pripažino, kad tokie scenarijai nėra itin realūs.

„Tvarkiečiai“ šiaušėsi neilgai

Sulaukęs bendražygių paspirties vakar A.Butkevičius oficialiai paskelbė, kad P.Gylio kandidatūra į vidaus reikalų ministrus netinka dėl prieštaringos jo politinės praeities.

Po tokio žingsnio „tvarkiečiai“ pasišiaušė. Sušaukti partijos prezidiumo nariai ir stebėjosi, ir piktinosi, kad socialdemokratai išdrįso vertinti jų kandidato tinkamumą.

Seimo „tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis netgi paragino partiją svarstyti pasitraukimo iš koalicijos galimybę.

Tačiau R.Paksas didžiausius saviškius karštakošius sugebėjo atvėsinti, nuvyko pas premjerą ir pateikė tris naujas kandidatūras į Vidaus reikalų ministerijos vadovo postą. Tarp jų esą yra ir partinių, ir nepartinių.

Bene dažniausiai užkulisiuose buvo minimos Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nario Kęstučio Bartkevičiaus ir dabartinio „tvarkiečių“ deleguoto vidaus reikalų viceministro Juliaus Morkūno pavardės.

Priekaištavo partneriams

Vakar kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ R.Paksas piktinosi koalicijos partnerių elgesiu, kurie atmetė P.Gylio kandidatūrą, nes esą išsigando vidaus reikalų sistemos atstovų spaudimo ir grasinimų: „Būtų tas pats, jei kas nors išrenkamas prezidentu, o kariuomenė staiga sako, kad jam nepaklus ir priešinsis.

Tad teisingiausias sprendimas būtų buvęs kuo greičiau paskirti P.Gylį ministru ir įvertinti tokius pareigūnus.“

Galimybę, kad socialdemokratai jo vadovaujamai partijai duotų kokią nors kitą ministeriją, R.Paksas vertino skeptiškai, nors sakė pats siūlęs kairiesiems pasilikti S.Skvernelį, o „tvarkiečiams“ – užleisti Finansų ministerijos vairą.

„Vėliau aš sulaukiau premjero skambučio, kad jis svarstytų tokį variantą.

Tačiau, kaip matome dabar, to nėra. Ir greičiausiai nebus“, – pridūrė „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.