L. Linkevičius apie „Panama Papers“: „Siekiama nukreipti dėmesį“

Sensacingai paskelbta „Panamos dokumentų“ ataskaita apie ofšorines bendroves siekiama nukreipti nuo svarbių įvykių. Taip mano užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir teigia, kad šie dokumentai Rusijai, greičiausiai, jokios reikšmės neturės, o bus nukreipti prieš demokratines šalis.

L.Linkevičius apie Panamos skandalą: „Siekiama nukreipti dėmesį.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Linkevičius apie Panamos skandalą: „Siekiama nukreipti dėmesį.“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2016, 8:42 AM, atnaujinta May 30, 2017, 11:54 AM

Užsienio reikalų ministras antradienio rytą Žinių radijuje pripažino, kad jį nustebino informacija apie dokumentus ir jų mastas. Tai pralenkia anksčiau skelbtus „WikiLeaks“ dokumentus apie slaptus susirašinėjimus.

Kodėl dabar paskelbta apie „Panama Papers“?

„Yra visokių, krūva prielaidų. Kai tokie sensacingi dalykai pasirodo, pirma mintis, kuri ateina į galvą – kad siekiama nukreipti dėmesį nuo kitų įvykių, nuo kitų skandalų, problemų. Tai labai stiprus signalas daug kam. Ir tiems, kurie 40 metų veikė anonimiškai ir galėjo būti nežinomi.

Atkreipkime dėmesį, kad tai nėra teismo medžiaga ir vyksta tyrimai. Tuos duomenis reikia tikrinti“, – skubėjo pažymėti ministras L.Linkevičius.

Ministro nenustebino abejinga Rusijos reakcija į šį skandalą. „Visiškai nestebina reakcija toje pačioje Rusijoje, matyt, ir pačios Rusijos nestebina patys faktai. Ko gero, nelabai čia kas nustebtų, jeigu būtų visa tai įrodyta, bet klausimas, ar pasmerktų, nes yra kiti standartai visiškai, kiti standartai yra demokratinėse šalyse. Vadinasi, tai bus nukreipta prieš tas šalis“, – svarstė ministras.

L.Linkevičius teigė, kad tinkamos reakcijos buvo sulaukta Islandijoje, taip pat problemiška situacija ir Ukrainoje. Ministras vylėsi, kad šis skandalas nepakenks Nyderlanduose balandžio 6 dieną vykdomam pritariamajam referendumui Ukrainos ir ES asociacijos sutarčiai.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį neigė pažeidęs įstatymus, kai buvo paskelbti iš vienos Panamos teisinių paslaugų firmos nutekinti dokumentai, rodantys, kad P.Porošenka turįs tris ofšorines įmones, kuriomis galima pasinaudoti siekiant išvengti mokesčių.

Ministras L.Linkevičius siūlė palikti šią situaciją paaiškinti pačiam P.Porošenkai. „Tikiuosi, kad demokratijos Ukrainoje pakaks ir bus pareikalauta P.Porošenkos paaiškinti. Jei tinkamai bus paaiškinta, tai gal kažką įtikins.

Kaip iš P.Porošenkos bloko kažkas pasakė, kad tai smūgis į nugarą ir įvarčio įsimušimas“, – sakė ministras.

ICIJ tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 žiniasklaidos grupių, atskleidė maždaug 140 politinių figūrų slaptus ofšorinius veiksmus su lėšomis. Milžinišką įrašų pluoštą iš anoniminio šaltinio gavo Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“, o su žiniasklaidos priemonėmis visame pasaulyje jais pasidalijo ICIJ.

Tą duomenų masyvą sudaro Panamoje įsikūrusios teisinių paslaugų įmonės „Mossack Fonseca“ vidinio naudojimo dokumentai.

Ši bendrovė, įkurta Vokietijoje gimusio Juergeno Mossacko, turi biurų visame pasaulyje ir yra viena iš stambiausių ofšorinių bendrovių steigėjų. Dokumentai yra susiję su 214,5 tūkst. ofšorinių subjektų ir asmenimis iš daugiau negu 200 šalių bei teritorijų, juose pateikiama informacija apie prieštaringai vertinamą veiklą per pastaruosius beveik 40 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.