Buvęs ministras prisiminė sunkias derybas su kariais

Pirmasis nepriklausomos Lietuvos Miškų ūkio ministras Vaidotas

Politikų prisiminimų klausėsi ir kaltinamasis G.Ivanovas.<br>T,Bauro nuotr.
Politikų prisiminimų klausėsi ir kaltinamasis G.Ivanovas.<br>T,Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 11:09 AM, atnaujinta May 30, 2017, 8:30 AM

V.Antanaitis buvo SSRS liaudies deputatas nuo Lietuvos, tačiau jau tuomet turėjo užduotį nuo Sąjūdžio tarybos. Jis turėjo užmegzti kuo daugiau ryšių su užsienio ambasadoriais.

V.Antanaičiui Su Egidijui Bičkauskui ne kartą teko kalbėtis su Sovietų Sąjungos prezidentu Michailu Gorbačiovu. V.Antanaitis prisiminė, kad M.Gorbačiovas visada atrodydavo labai malonus, pasiūlydavo kavos ir arbatos, tačiau prakalbus apie Lietuvos nepriklausomybę jis įsiaudrindavo, o kartais net imdavo grasinti įvesti jėgą.

V.Antanaitis suvažiavime Maskvoje dalyvavo ir praėjus vos kelioms dienoms po Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo. „ „Diskusijos buvo labai gyvos, apie 90 procentų delegatų pasisakė prieš Lietuvos atsiskyrimą nuo SSSR“.

V.Antanaitis įsitikinęs, kad Sovietų Sąjungoje vieningos politikos Lietuvos atžvilgiu nebuvo.

1991 metų sausį V.Antanaitis su žmona buvo išvykęs į Švediją ir į Vilnių grįžo sausio 8-ąją.

Tuometis ministras pėsčiomis nuėjo į Aukščiausiosios tarybos (AT) rūmus, bet jį pasitiko įtūžusi minia. „Jie mane apstumdė, nemažai jų kalbėjo rusiškai, supratau, kad jie piktinosi kainų pakėlimu“, – prisiminė V.Antanaitis.

Tą pačią dieną Kazimiros Prusnkienės vadovaujama vyriausybė atsistatydino. Premjeru tapos Albertui Šimėnui, V.Antanaitis liko savo pareigose.

Sausio 12-osiso vakarą visi Vyriausybės nariai buvo pakviesti į Romualdo Kozyrovičiaus butą Antakalnyje ir vaišinosi kibinais. Pirmasis, dar prieš vidurnaktį, nieko nepaaiškinęs išėjo A.Šimėnas.

Naktį namo grįžusį V.Antanaitį pažadino žmona ir pranešė, kad Vilniuje šaudo.

Apie pirmą valandą nakties jis nuvyko į Vyriausybės rūmus. Ten jau buvo susirinkę visi ministrai, nebuvo tik A.Šimėno. Romualdas Ozolas paiškino, kad premjeras turi specialią užduotį.

Tuomet Vytautas Landsbergis pranešė, kad į Lietuvą vyksta M.Gorbačiovo siųsta delegacija. V.Antanaitis išsiaiškino, kad delegacija jau yra Minske ir ėmė derinti jų atvykimo bei pasitikimo detales.

Paaiškėjus, kad delegacija atskris lėktuvu, V.Antanaitis ir Jonas Biržiškis Vyriausybės automobiliais išvyko į oro uostą. Pavėlavęs atvyko ir AT atstovas Kazimieras Uoka. Oro uoste sukinėjosi keli aviatoriai bei keli civiliais apsirengę oro uosto darbuotojai.

Lėktuvui nusileidus, Vyriausybės atstovus pasiekė informacija, kad delegaciją pasitiko „Jedinstvo“ atstovai. Tuomet politikai su policijos pareigūnais sušoko į automobilį ir per oro uosto laukus privažiavo prie lėktuvo.

Jų pasirodymo nustebintas lėktuvo vadas politikų nenorėjo prisileisti artyn, bet V.Antanaitis parodė SSSR liaudies deputato pažymėjimą.

Tik vėliau paaiškėjo, kad delegaciją pasitiko SSKP ir LKP atstovai, „Jedinstvo“ bei Lietuvos gelbėjimo komiteto nariai.

Politikams su svečiais sėdant į Vyriausybės mašinas, kažkas rusiškai sušuko“ Sėdate ne į tas mašinas“.

Vyriausybės mašinos, lydimi nežinomo juodo „Volvo“ automobilio, nuvyko prie televizijos bokšto. Ten juos pasitiko įpykusių žmonių minia, kurie rėkavo, rodė tuščius šovinius.

Vėliau derybos vyko parlamente. Visą laiką buvo tariamasi, kaip išvengti tolimesnio kraujo praliejimo.

Delegacijos nariai įsikūrė Žvėryne esančiuose svečių namuose, kuriuos saugojo ir Minsko specialiųjų pajėgų, ir „Aro“ pareigūnai. Kartu su jais apsistojo ir V.Antanaitis.

Kartu su Audriumi Butkevičiumi bei Maskvos delegacija jam teko vykti ir į karinį Šiaurės miestelį. Jame įsikūrę kariškiai pareiškė, kad į teritoriją įsileis tik SSRS liaudies deputatus, todėl tokio pažymėjimo neturėjęs A.Butkevičius liko sėdėti automobilyje.

Kariškiai pareiškė, jog kalbėsis tik su svečiais iš Maskvos, o lietuvius nuvedė į atskirą kambarį. „Kad mums nebūtų nuobodu, jie sugalvojo keletą psichologinio spaudimo atvejų“, – prisiminė V.Antanaitis.

Pirmiausia į jų kambarį atvyko būrys karininkų žmonų, kurios ėmė skųstis gyvenimo sąlygomis Lietuvoje. Vėliau jas pakeitę garbaus amžiaus žmonės, prisistatę Lietuvos gelbėjimo komiteto nariais ir piktinosi, kad Lietuvoje pasidarė sunku gyventi darbo žmonėms. Jiems bediskutuojant, grįžo Maskvos delegacija ir visi išėjo iš teritorijos. „Automobilyje radome į ledą sušalusį A.Butkevičių“, – prisiminė buvęs ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.