Jungiasi Vilniaus ir Kauno universitetai: artėja permainos

Vilniuje įsikūręs Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) jungiasi su Kaune esančiu Vytauto Didžiojo universitetu (VDU). Per trejus metus jie turėtų galutinai susilieti į vieną bendrą universitetą. Tai patvirtino VDU rektorius Juozas Augutis ir LEU Mokslo ir plėtros prorektorius Aivas Ragauskas.

LEU jungiasi su VDU: studentai pokyčius pajaus nuo rugsėjo.<br>Montažas
LEU jungiasi su VDU: studentai pokyčius pajaus nuo rugsėjo.<br>Montažas
LEU jungiasi su VDU: studentai pokyčius pajaus nuo rugsėjo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
LEU jungiasi su VDU: studentai pokyčius pajaus nuo rugsėjo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
VDU rektorius J.Augutis.<br>P.Mantauto nuotr.
VDU rektorius J.Augutis.<br>P.Mantauto nuotr.
LEU jungiasi su VDU: studentai pokyčius pajaus nuo rugsėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LEU jungiasi su VDU: studentai pokyčius pajaus nuo rugsėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LEU prorektorius A.Ragauskas.<br>V.Balkūno nuotr.
LEU prorektorius A.Ragauskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 3:23 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:36 AM

VDU ir LEU universitetų tarybos jau palaimino nutarimą susijungti. Sudarytos darbo grupės, kurios rengia analizes ir pertvarkymo planus. Vyriausybės strateginiame komitete taip pat pritarta jungimosi procesui.

„Naujojo darinio pavadinimas bus Vytauto Didžiojo universitetas. Kaip ten bus, ar Vytauto Didžiojo universiteto švietimo akademija, ar Vytauto Didžiojo universiteto mokytojų rengimo akademija – dar kalbamės“, – teigė VDU rektorius J.Augutis.

LEU prorektorius aiškino, kad galimi įvairūs pavadinimai – ne tik Vytauto Didžiojo universitetas, bet ir Lietuvos universitetas.

Pirmieji rezultatai – nuo rugsėjo

Universiteto padaliniai išliks tiek Kaune, tiek Vilniuje. Susijungimas gali užtrukti iki 2019 metų, tačiau pirmuosius jungimosi rezultatus bus galima pamatyti jau nuo rugsėjo. „Keletą programų jau pradedame bendrai vykdyti Vilniuje. Bus priėmimas į šias programas dviejuose miestuose“, – teigė rektorius.

„Vyks bendras priėmimas į kelias programas – į dvi LEU programas ir į tris VDU programas Kaune ir Vilniuje. Parengti bendro LEU ir VDU mokslo fondo nuostatai. Jau šiais metais turėtų būti priimti visi tolesni sprendimai dėl jungimosi, suderinta bendro universiteto vizija“, – teigė LEU prorektorius.

A.Ragauskas taip pat priminė, kad pirmasis žingsnis link susijungimo jau buvo žengtas praėjusių metų pabaigoje, kai LEU, VDU, Klaipėdos (KU) ir Šiaulių (ŠU) universitetai įkūrė klasterį.

Siekia prikelti mokytojo profesiją

Rektorius J.Augutis pabrėžė, kad universitetas į tai žiūri ne kaip į mechaninį susijungimą, o kaip į kokybiškesnį pedagogų rengimą, socialinių bei humanitarinių mokslų sujungimą į vieną darinį. „Prie mokytojų rengimo problemos prieiname gana plačiai. Svarbu ne tik parengti mokytoją, bet ir rūpintis jo kvalifikacija, darbo ir karjeros pradžia, o vėliau lydėti jį ilgesnį laiką.

Mūsų jungimosi klausimą pradedame nuo naujos mokytojų rengimo strategijos sukūrimo. Ją pristatysime ŠMM ir Vyriausybėje. Jei bus patvirtinta, tam bus reikalingos lėšos.

Tikimės, kad mokytojų profesiją pakelsime į žymiai aukštesnį lygmenį, nei yra dabar. Sieksime, kad gabus jaunimas pasirinktų šią profesiją ir vėliau eitų į mokyklas, kad nebūtų tokių liūdnų rezultatų su mūsų moksleiviais“, – kalbėjo VDU rektorius.

Studijuojantiems pedagogiką – didesnės stipendijos?

VDU rektorius pripažino, kad šiuo metu labai trūksta fizinių, gamtos mokslų ir informatikos mokytojų. Pradeda trūkti ir užsienio kalbų pedagogų.

„Mokytojų pasiskirstymas nėra tolygus. Didieji miestai mokytojų turi per daug. Kitur jų pradeda trūkti. Po penkerių metų tas trūkumas dar labiau išryškės. Per tą laiką turime parengti naujos kartos mokytojus“, – sakė J.Augutis.

Rektorius prakalbo ir apie didesnes stipendijas studentams, kurie stoja į mokytojo specialybę. Pasak jo, švietimą turi užtikrinti valstybė ir į tai atitinkamai investuoti.

„Naujoje strategijoje bus numatyta, kad studentų stipendijos galbūt skirsis nuo kitų profesijų, nes tai yra valstybės užsakymas ir jis turi skirtis nuo kitų profesijų. Jei valstybė nori, kad studentai pasiliktų mokyklose, tai reiškia, kad jiems turi būti suteikta kažkas daugiau negu ekonomikos ar vadybos programoje, kuria einama į rinką“, – pažymėjo rektorius J.Augutis.

LEU prorektorius teigė, kad jie bandys siekti esminio proveržio, kokybinės lyderystės pirmiausia socialinių ir humanitarinių mokslų srityje tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

„Jungimosi tikslas – akivaizdžiai išbarstyto ir nepakankamai tarptautiškai konkurencingo Lietuvos socialinių-humanitarinių mokslų potencialo integracija ir sinergija, siekiant didesnės studijų ir mokslo kokybės, tarptautiškumo ir konkurencingumo“, – sakė LEU prorektorius A.Ragauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.