Nuostolinga įmonė – rojus jos vadovų šeimoms

Teiginys, kad didžiausią įtaką šilumos energijos kainai turi kuras, nėra tikslus. Mat Raseiniuose vartotojai sumoka ir už kurą, ir už specialistų triūsą, ir už nuostolingai dirbančioje įmonėje tarpstančių vadovų vaikų atostogas bei studijas.

S.Bartkus tikina, kad jo vadovaujama įmonė elgiasi socialiai atsakingai.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Bartkus tikina, kad jo vadovaujama įmonė elgiasi socialiai atsakingai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Apr 6, 2016, 7:11 AM, atnaujinta May 30, 2017, 8:59 AM

Savivaldybės bendrovei Raseinių šilumos tinklams vadovaujantis Stanislovas Bartkus tikino, kad padėti darbuotojams – socialinė įmonės politika.

Parama esą teikiama visiems darbuotojams.

Tačiau tyrimą atlikusio dienraščio žurnalisto turimi dokumentai parodė, kad labiausiai rūpintasi būtent įmonės vadovų atžalomis.

Būtent šios kelios šeimos ir gavo išskirtinę Raseinių šilumos tinklų įmonės paramą.

Moka už studento mokslą

Bendrovė moka už vieno studento mokslą Kauno technologijos universitete. Šis laimingasis – bendrovės direktoriaus pavaduotojos finansams, vyriausiosios buhalterės Daivos Staršelskienės sūnus Marius.

Nuostoliuose skęstanti įmonė už šio jaunuolio studijų pusmetį pernai sumokėjo 1216,71 euro.

„Jis – mūsų darbuotojas. Įdarbinome M.Staršelskį, kai baigė kolegiją, o dabar auginame savą specialistą, nes tokia mūsų socialinė politika“, – tikino įmonės vadovas.

Paklaustas, kiek dar specialistų gauna tokią paramą, S.Bartkus pripažino, kad M.Staršelskis – vienintelis.

Pasirūpino nemokamu poilsiu

Raseinių šilumos tinklai pernai sumokėjo už trijų vaikų poilsį.

Tarp laimingųjų – du direktoriaus pavaduotojo gamybai Modesto Globio vaikai.

Už jų poilsį stovykloje „Pašėlusi vasara“ įmonė praėjusių metų gegužę pervedė 363 eurus.

Pasak S.Bartkaus, už jo pavaduotojo atžalų poilsį sumokėta, nes ši šeima augina tris nepilnamečius vaikus: „Esame pasirašę sutartį su profesine sąjunga remti daugiavaikes šeimas.

Anksčiau tokių šeimų buvo daugiau, o dabar šį kriterijų atitiko tik M.Globys.“

Tą patį mėnesį šilumos tiekėjas pervedė 171 eurą bendrovei „Zigzag Travel“, organizavusiai vaikų poilsio stovyklą „Mes būsime kariai“.

„Šią mergaitę globoja D.Staršelskienė.

Mes skyrėme paramą, nes esame įsipareigoję būti socialiai atsakinga įmonė“, – sakė S.Bartkus ir pridūrė, kad daugiau bendrovės darbuotojų vaikų neatitiko kriterijų paramai gauti.

Išgarsino algos ir priedai

Dienraščio žurnalisto atliktas tyrimas jau anksčiau atskleidė schemas, pagal kurias bendrovės vadovai išsimoka net po kelis priedus.

S.Bartkus aiškino, kad priedai vadovaujantiems asmenims skiriami už vykdomų projektų priežiūrą. Direktorius pareiškė, kad tokiu keliu pasukusi bendrovė ne išlaidauja, o sutaupo.

S.Bartkus neįstengė paaiškinti, kodėl ataskaitose oficialiai nurodė, kad 2015 metų pirmąjį ketvirtį jam ir trims pavaduotojams per mėnesį mokėtas vidutinis 1275 eurų atlyginimas. Nuo šios sumos dar turėjo būti nuskaičiuoti ir mokesčiai.

Tačiau 2015 m. sausį ir vasarį S.Bartkui buvo pervesta po beveik 2500 eurų. Direktoriaus pavaduotojas gamybai M.Globys sausį buvo pamalonintas per 2400, o vasarį – beveik 2000 eurų alga.

Į laimingųjų trejetą pateko ir direktoriaus pavaduotoja finansams, vyriausioji buhalterė D.Strašelskienė – jai šiais mėnesiais irgi išmokėta daugiau kaip po 2200 eurų.

Priedus pavaldiniams ir sau kiekvieną mėnesį skyrė įmonės vadovas S.Bartkus. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos specialistai tokį bendrovės vadovo elgesį pavadino tipišku viešųjų ir privačių interesų supainiojimo atveju.

Dėl nuostolių kalčiausi liko orai

* 2015 metais bendrovė Raseinių šilumos tinklai patyrė daugiau kaip 0,415 mln. eurų nuostolių. 2014 metais nuostoliai buvo perpus mažesni – beveik 0,2 mln. eurų.

* Nepaisant to, bendrovės atlyginimo mokos fondas pernai išaugo 37 tūkst. eurų – iki 0,62 mln. eurų.

* Viešą įmonės veiklos ataskaitą pristatęs S.Bartkus dėl nuostolių kaltino atšilusius orus, išaugusią biokuro kainą ir padidintą minimalią algą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.