Pedagogai sutarė: Garliava yra nedaloma

Trijų Garliavos ugdymo įstaigų – Juozo Lukšos gimnazijos, Jonučių gimnazijos bei progimnazijos – vadovai susės prie bendro stalo ir kartu su bendruomenėmis aptars mokyklų pertvarką.

Trijų Garliavos ugdymo įstaigų – Juozo Lukšos gimnazijos, Jonučių gimnazijos bei progimnazijos – vadovai susės prie bendro stalo ir kartu su bendruomenėmis aptars mokyklų pertvarką.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Trijų Garliavos ugdymo įstaigų – Juozo Lukšos gimnazijos, Jonučių gimnazijos bei progimnazijos – vadovai susės prie bendro stalo ir kartu su bendruomenėmis aptars mokyklų pertvarką.<br>Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 3:19 PM, atnaujinta May 30, 2017, 7:36 AM

Taip buvo sutarta praėjusį pirmadienį Kauno rajono savivaldybėje vykusiame pasitarime, kuriame dalyvavo savivaldybės vadovai, Seimo nariai Donatas Jankauskas, Antanas Nesteckis ir Raminta Popovienė, švietimo specialistai, mokyklų direktoriai.

Demografinė situacija kinta

„Kalbant apie švietimą, į Garliavą reikia žiūrėti kaip į visumą. Svarbu protingai paskirstyti mokinių srautus ir mokytojų krūvius ir, kas svarbiausia, užtikrinti ugdymo kokybę“, – pabrėžė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Pasitarimo dalyviai juokavo, kad susiburti į vieną vietą bus nesunku, nes mokyklos įsikūrusios vos kelių šimtų metrų atstumu viena nuo kitos.

Situacija Garliavoje yra išskirtinė dėl didėjančio gimstamumo. Garliavos mieste gyvena 13 tūkst. gyventojų, o su Garliavos apylinkių ir Alšėnų seniūnijomis – maždaug 25 tūkstančiai.

Demografinę situaciją pristačiusi Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičienė pastebėjo, kad per paskutinius penkerius metus šioje teritorijoje gimė 1 259 vaikai.

Mažiausiems trūksta patalpų

Jonučiuose jau daug metų sėkmingai gyvuoja Juozo Lukšos gimnazija. Kurį laiką ji buvo užpildyta. Todėl 2014 metais, reorganizavus kaimyninę Jonučių vidurinę mokyklą, buvo nuspręsta po vienu stogu įkurti progimnaziją ir gimnaziją.

„Tai buvo teisingas, bet laikinas sprendimas“,- sakė I. Marcinkevičienė.

Situacija greitai keitėsi: Juozo Lukšos gimnazijos moksleivių skaičius ėmė mažėti, o Jonučių progimnazija ėmė dusti dėl patalpų trūkumo. Dabar čia mokosi 1 184 mokiniai, tačiau norinčiųjų yra gerokai daugiau, ypač pradinukų. Po tuo pačiu stogu tenka glaustis ir 249 Jonučių gimnazijos mokiniams.

Garliavos Jonučių progimnazijos direktorius Jonas Petkevičius guodėsi, kad progimnazijos mokiniams tenka vos 2,8 kv m. ploto, nors įstatymai reikalauja, kad būtų ne mažiau 8 kv. m. „Esame priversti klases kurti net koridoriuose“,- kalbėjo mokyklos vadovas.

Modernios klasės tuštėja

O štai Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas susidūrė su kita problema: per keletą metų gimnazistų čia sumažėjo maždaug dviem šimtais ir dabar mokosi tik 511.

„Išleidžiame šešias abiturientų klases, o suformuojame tik keturias pirmąsias gimnazijos klases“, – pasakojo direktorius. Išankstiniais skaičiavimais, nuo rudens gimnazijoje moksleivių liks tik apie 460.

Juozo Lukšos gimnazija pirmoji Kauno rajone gavo gimnazijos statusą. Šiam tikslui buvo renovuotas pastatas, sukurta gera mokymosi bazė: įrengtas muziejus, klasės su multimedijos aparatais, kompiuteriais.

Pasitarimo dalyviai sutarė, kad situacija nenormali. Statistika taip pat verčia daryti sprendimus: šiais mokslo metais Jonučių progimnazija užpildyta 128 proc., o Juozo Lukšos gimnazija – tik 62 proc.

Prognozuodama situaciją, I. Marcinkevičienė pabrėžė, kad artimiausiais metais panašios tendencijos išliks: pradinukų daugės, o vyresniųjų klasių moksleivių mažės. Sprendimą diktuoja logika: Jonučių gimnazijos bendruomenę kelti į Juozo Lukšos gimnazijos patalpas.

Tai, kad problema egzistuoja, sutinka ir Jonučių gimnazijos direktorius Valentinas Padriezas. Tačiau kaip ją išspręsti, kad liktų patenkinti vaikai, jų tėvai ir pedagogai? Kaip organizuoti valdymą, paskirstyti mokytojų krūvius?

Kauno rajono savivaldybės taryba jau patvirtino švietimo tinklo optimizavimo planą. Darbo grupės nariai sutarė, kad būtina gerinti sąlygas Jonučių progimnazijai, o Jonučių gimnazijos klases kelti į Juozo Lukšos gimnazijos patalpas. Šį klausimą jungtiniame susirinkime dar turėtų aptarti abiejų mokyklų bendruomenės.

Mastaičiai laukia sprendimų

Garliavos pakraštyje įsikūrusioje Adomo Mitkaus pagrindinėje mokykloje taip pat daugėja moksleivių, tačiau vietos pakanka. Svarbiausia problema, kad savo patalpų neturi Mastaičių skyrius, o terminuota patalpų nuomos sutartis su Lietuvos policijos mokykla baigiasi 2017 m. vasarį. Vyksta derybos, kad sutartis būtų pratęsta.

Mokyklos direktorė Valė Urbelienė tvirtino, kad jei susitarti dėl nuomos sutarties pratęsimo nepavyktų, gali būti, kad vyresnės klasės bus perkeltos į pagrindinį Adomo Mitkaus mokyklos pastatą Garliavoje.

Kauno rajono savivaldybė yra parengusi Mastaičių daugiafunkcio centro projektą, kuriame numatyta vietos vaikų darželiui, pradinei mokyklai, sporto salei, kultūros centrui, bibliotekai. Ieškoma lėšų šiam projektui įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.