S. Skvernelio karjerą sutrumpino žibalo papylęs patarėjas?

Kodėl anksčiau žadėjęs Saulių Skvernelį vidaus reikalų ministro poste palikti tol, kol bus surastas jo įpėdinis, premjeras Algirdas Butkevičius staiga pakeitė nuomonę?

V.Bakas ir S.Skvernelis.
V.Bakas ir S.Skvernelis.
Vidaus reikalų ministro patarėjas V.Bakas pažėrė kritikos valdžiai.
Vidaus reikalų ministro patarėjas V.Bakas pažėrė kritikos valdžiai.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2016-04-06 07:13, atnaujinta 2017-05-30 08:59

„Pasirinkęs kitą politinę jėgą ministras deklaravo, kad norėtų baigti pradėtus darbus nepolitikuodamas viešojoje erdvėje, tačiau akivaizdu, kad tai jam per sunkus uždavinys“, – pareiškė A.Butkevičius, nusprendęs prezidentei nedelsdamas teikti siūlymą atleisti vidaus reikalų ministrą, kuris į Seimo rinkimus eis su „valstiečiais“.

„Lietuvos ryto“ šaltinių duomenimis, S.Skvernelio karjerą galbūt sutrumpino jo patarėjas Vytautas Bakas, viešai pasidalijęs įtarimais apie esą išplaunamus šimtus milijonų eurų, kuriuos Europos Sąjunga Lietuvai skiria šalies valdymui modernizuoti.

Planą išdėjo į šuns dienas

Praėjusią savaitę V.Bakas savo interneto paskyroje paskelbė įrašą, kuriame prisipažino S.Skverneliui rekomendavęs nepasirašyti 150 mln. eurų vertės ES paramos pagal dešimtojo prioriteto priemonių planą.

V.Bakas atviravo, kad ministro patarėjai šį projektą pakrikštijo ES paramos išplovimo planu: „Europos Sąjunga skyrė milžiniškus pinigus, kad modernizuotume valstybės valdymą, sukurtume kokybiškas viešąsias paslaugas, įtrauktume visuomenę į sprendimų priėmimą.

Tuo metu kelių ministerijų funkcionieriai parengė dokumentą, kuriame po daugybe gudrių sudėtingų savokų paslėpta visiška nekompetencija ir valdininkiškas nuovargis. Sakyčiau, išsekimas.“

Prisipažinęs, jog jam trūko kantrybė, ministro patarėjas piktinosi, jog pagal pateiktus projektus vėl ketinama papildomai finansuoti įprastas aukštų tarnautojų veiklas, steigti papildomus šiltus etatus ministerijose.

Beje, V.Bakas kartu su S.Skverneliu į Seimą turėtų kandidatuoti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše.

Nustebino praregėjimas

S.Skvernelio patarėjo įrašas apie esą plaunamus milijonus sulaukė skirtingos reakcijos.

Vieni V.Baką sveikino pagaliau apie tai garsiai prabilus, kiti stebėjosi, kodėl iki šiol buvo tylima, nes šis dokumentas buvo rengtas porą metų ir yra vienas pagrindinių Vidaus reikalų ministerijos darbų.

Tuo metu Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis pareiškė, kad už sukritikuotą dešimtojo prioriteto planą yra tiesiogiai atsakinga Vidaus reikalų ministerija, todėl dabar esą labai keista girdėti tokį S.Skvernelio bendražygio komentarą.

A.Mačiulis priminė, kad šį darbą atlieka ministerijos Regioninės politikos departamentas: „Jo specialistai nustato tam tikrus kriterijus, kuriais remiantis atrenkami projektai.

Jei atsakingi žmonės mato, kad siūlomas finansuoti projektas neduos naudos, paprasčiausiai turi jį atmesti.“

Vyriausybės kancleris „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad jei projektų atrankos kriterijai ministrui ar jo patarėjams pasirodė netinkami, turėjo būti siūloma juos tobulinti: „Tai turėjo padaryti ministerija. Tai, matyt, dabar V.Bakas pats save ir kritikuoja.“

Paaiškinimai – migloti

Tačiau V.Bakas vakar „Lietuvos rytui“ aiškino, jog paraiškas pateikusioms ministerijoms ir kitoms valstybės įstaigoms buvo siunčiami signalai, kad jų pateikiami projektai neatitinka viešojo intereso.

Pasak ministro patarėjo, į tas rekomendacijas nebuvo reaguojama, vėl buvo atsiunčiami tik kosmetiniai pataisymai.

Daugumą į planą įtrauktų projektų V.Bakas vadino niekiniais ir net absurdiškais ir pridūrė, kad šis planas buvo rengiamas uždarai nuo visuomenės.

Kitaip nei Vyriausybės kancleris, S.Skverneliui šio plano nepasirašyti rekomendavęs patarėjas paaiškino, kad jį rengė ne Vidaus reikalų ministerijos specialistai, tačiau kas jo autoriai – atsakyti negalėjo.

V.Bakas taip pat miglotai aiškino, kaip esą netinkami projektai atsirado plane ir kodėl už jų atranką atsakingi ministerijos specialistai jų neišbrokavo anksčiau: „Projektų niekas neatrinkinėjo ir mes siūlėme jų neatrinkinėti ir netvirtinti.

Taip mes galbūt siekėme apsaugoti Vyriausybę nuo klaidų, kurios galėjo būti padarytos.“

Pažerta kritika – sutapimas?

Pasak V.Bako, šį planą jis būtų kritikavęs net ir tuo atveju, jeigu S.Skvernelis nebūtų praradęs posto.

Patarėjas tikino, kad jo viešai išsakyta kritika apie tą projektą tiesiog sutapo su vidaus reikalų ministro ir jo komandos pasitraukimu iš posto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.