Širdžiai įsakyti negali net etikos sergėtojas

Politikų ar valdininkų giminių įtartino įdarbinimo valdiškose įstaigose atvejus neretai narpliojančioje Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK), pasirodo, taip pat yra panašių šešėlių.

VTEK nariui V.Kanapinskui teismuose teko gintis ir nuo policijos pareigūnų kaltinimų nepaklusus jų reikalavimams sustoti.
VTEK nariui V.Kanapinskui teismuose teko gintis ir nuo policijos pareigūnų kaltinimų nepaklusus jų reikalavimams sustoti.
VTEK vadovo R.Valentukevičiaus teigimu, tiesiogiai V.Kanapinskas su I.Juozapaityte darbe neturi jokių reikalų: „Be to, kaip sakoma, šiandien ji draugė, o rytoj – galbūt ir ne.”
VTEK vadovo R.Valentukevičiaus teigimu, tiesiogiai V.Kanapinskas su I.Juozapaityte darbe neturi jokių reikalų: „Be to, kaip sakoma, šiandien ji draugė, o rytoj – galbūt ir ne.”
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-06 06:12, atnaujinta 2017-05-30 09:07

Šurmulys kilo, kai VTEK administracijoje vyriausiąja specialiste buvo įdarbinta Indrė Juozapaitytė. Mykolo Romerio universitete teisininko išsilavinimą įgijusios jaunos moters atsiradimas komisijoje gal ir nebūtų niekam užkliuvęs, jei ne artima jos draugystė su vienu etikos sergėtojų 35-erių Virginijumi Kanapinsku.

Gynėsi neturįs galių

V.Kanapinskas jaučiasi ramus ir dėl įtarimų sukėlusio širdies draugės įsidarbinimo VTEK. Jis nemano pats įsivėlęs į viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

VTEK narys „Lietuvos rytui“ tvirtino niekada neslėpęs, kad bendrauja su „gražia ir protinga“ mergaite.

„Mes tiesiog draugaujame. Bet kai I.Juozapaitytė pradėjo dirbti komisijoje, papildžiau deklaraciją naujais duomenimis, nors pagal įstatymą man to daryti gal ir neprivalu“, – kalbėjo etikos sargas.

Paklaustas, ar jo einamos pareigos VTEK turėjo kokios nors įtakos, kad I.Juozapaitytė irgi gavo darbą komisijoje, V.Kanapinskas nebuvo linkęs atvirauti: „Tai sprendžia įstaigos vadovas. Aš neturiu jokių įgaliojimų spręsti personalo klausimų, jos priėmimo procedūrose nedalyvavau, jokių veiksmų nesiėmiau.

Aš padariau daugiau, nei man privalu pagal įstatymą, – deklaravau mūsų draugystę, nors nesame įregistravę nei santuokos, nei partnerystės. Visa kita yra prielaidos.“

Vadovas detalių nežino

Ar I.Juozapaitytę į darbą priėmusiam Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkui Romui Valentukevičiui buvo žinoma apie jos artimą draugystę su VTEK nariu?

„Tai buvo ilga procedūra, todėl visų detalių nežinau. Bet kai man ją jau atvedė, pati I.Juozapaitytė paminėjo artimai bendraujanti su V.Kanapinsku.

Komisija jos kandidatūrai jau buvo pritarusi. Aš taip pat tam neprieštaravau.

Be to, paaiškėjo, kad I.Juozapaitytė yra apgynusi magistro darbą viešųjų ir privačių interesų derinimo tema. Toks žmogus mums labai tiko“, – „Lietuvos rytui“ aiškino R.Valentukevičius.

Komisijos vadovas nemano, kad VTEK nario draugės įdarbinimas gali pakenkti kitų galimas nuodėmes vertinančios įstaigos reputacijai: „Ji dirba su popieriais, tiesiogiai V.Kanapinskas su ja darbe neturi jokių reikalų. Be to, kaip sakoma, šiandien ji draugė, o rytoj – galbūt ir ne.“

R.Valentukevičius pridūrė, kad su V.Kanapinsku apie jo draugės įdarbinimą nėra kalbėjęs.

Kandidatė padarė įspūdį

VTEK Administravimo skyriaus vedėjas Eugenijus Čerškus teigė, kad I.Juozapaitytė buvo priimta atrankos būdu, skelbimas apie siūlomą darbą buvo paskelbtas šios įstaigos interneto puslapyje.

„Į šias pareigas pretendavo gal aštuoni asmenys, bet sutartis buvo sudaryta su I.Juozapaityte. Krito į akis, kad ši mergaitė buvo vienintelė iš pretendentų, kurios magistro darbas buvo susijęs su mūsų įstaigos veikla.

Tos pareigos neypatingos, o ji buvo tokia viena išskirtinė, įsigilinusi į mūsų įstaigos veiklos specifiką“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo E.Čerškus.

Anot skyriaus vedėjo, I.Juozapaitytės artima draugystė su vienu iš komisijos narių ir jos įdarbinimas tėra sutapimas, be to, V.Kanapinskas administracijai jokios įtakos nedaro ir negali daryti.

E.Čerškaus teigimu, tuo metu, kai atrinkinėjo pretendentes, jam net nebuvo žinoma, kad V.Kanapinskas ir I.Juozapaitytė yra pora: „Tai paaiškėjo vėliau. Kada? Dabar jau neprisimenu.

Jei būčiau žinojęs šią aplinkybę ir būtų buvęs dar vienas pretendentas, kuris būtų labiau susipažinęs su mūsų įstaigos veikla, rašęs su mūsų tematika susijusį darbą, gal nebūčiau teikęs jos komisijos pirmininkui.“

Buvo likusi be darbo

Pati VTEK vyriausioji specialistė pasakojo, kad prieš tai vienoje privačioje tarptautinėje bendrovėje dirbo projektų koordinatore, bet projektas buvęs nuostolingas: „Susiklostė nepalankios sąlygos, ir visi ten dirbę darbuotojai išėjo. Kiek man žinoma, kompanija nevykdo jokios veiklos.

Ieškojau darbo ir kitur, bet sužinojau, kad VTEK ieško žmogaus Administravimo skyriuje.

Tas darbas susijęs su mano patirtimi.“

Prieš įsidarbindama komisijoje I.Juozapaitytė teigė pasitarusi su V.Kanapinsku, ar tokia situacija nesukels įtarimų, tačiau abu neįžvelgė jokios grėsmės.

„Aš nesu valstybės tarnautoja, todėl neturiu pareigos pildyti interesų deklaracijos, o Virginijus savo deklaracijoje tas aplinkybes nurodė ir mes nusprendėme, kad to užtenka.

Be to, ta darbo vieta man nebuvo specialiai sukurta“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.