STT pranešė, kodėl buvo sulaikytas Gintaras Furmanavičius

Įtariamas prekyba poveikiu

STT sulaikė NŽT direktorės patarėją G.J.Furmanavičių.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
STT sulaikė NŽT direktorės patarėją G.J.Furmanavičių.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
STT sulaikė NŽT direktorės patarėją G.J.Furmanavičių.<br>P. Mantauto nuotr.
STT sulaikė NŽT direktorės patarėją G.J.Furmanavičių.<br>P. Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-04-06 11:30, atnaujinta 2017-05-30 08:14

Įtariamas prekyba poveikiu

„G.Furmanavičius buvo sulaikytas šiandien“, – BNS sakė STT vadovas S.Urbanavičius.

Kiek vėliau STT pranešė, kad jis įtariamas prekyba poveikiu. Taip pat sulaikytas ir su juo dėl prekybos poveikiu susitaręs asmuo.

Darbo partijos prezidiumas trečiadienį sustabdė Kauno miesto skyriaus nario G.J.Furmanavičiaus narystę partijoje.

Kaip pranešė Darbo partija, sprendimas galios, kol išnyks ar pasikeis aplinkybės, dėl kurių Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį G.Furmanavičių sulaikė.

Į prezidiumą dėl G.Furmanavičiaus narystės sustabdymo kreipėsi Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis, kai paaiškėjo, kad politikas buvo sulaikytas ir jam pateikti įtarimai prekyba poveikiu. Darbo partijos statutas numato, kad partijos nario narystė gali būti sustabdyta arba nutraukta prezidiumo iniciatyva.

STT pareigūnų turimais duomenimis, buvo susitarta, kad už kyšį direktorės patarėjas paveiks NŽT darbuotojus, kad būtų leista vienai įmonei Vilniaus mieste suformuoti žemės sklypą prijungiant prie įmonės turimo sklypo valstybei priklausančią žemę.

STT atliekamą tyrimą dėl prekybos poveikiu kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Laikinoji NŽT vadovė Aušra Kalantaitė BNS sakė esanti oficialiai informuota, kad atliktas „dokumentų poėmis dėl žemės sklypo adresu Subačiaus gatvė 49A, (Vilnius)“.

Registrų centro duomenimis, Subačiaus gatvė 49A esantis žemės sklypas, kuriame stovi sprogusi pirtis, priklauso valstybei, tačiau 2013 metais sklypas 27 metų laikotarpiui buvo išnuomotas sostinės savivaldybės įmonei „Start Vilnius“.

Sklype stovintis pastatas 2013-aisiais taip pat buvo perduotas „Start Vilniui“, tačiau 2014 metų rugsėjį jis buvo parduotas bendrovei „NT koncernas“, kurią lygiomis dalimis valdo buvęs „Start Vilniaus“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas ir jo verslo partneris Vaclovas Daukšas.

2014-ųjų gruodį taip pat buvo parengtas ir šio sklypo formavimo ir pertvarkymo projektas. Tuometinio Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Jono Urbanavičiaus pasirašytame įsakyme nurodoma, kad siekta sujungti įsiterpusį valstybinės žemės plotą su besiribojančiu žemės sklypu, nes laisvoje valstybinėje žemėje negalima suformuoti racionalaus dydžio ir ribų sklypo, taip pat norėta nustatyti sklypui daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių bei komercinės paskirties objektų teritorijų naudojimą. Registrų centro duomenis, kol kas sklypo naudojimo paskirtis nėra pakeista, jo paskirtis ir toliau yra „kita“.

Ministrė nieko nežinojo

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sakė, kad STT dokumentų poėmius trečiadienį atlieka NŽT Teisės departamente.

„Neturiu jokios informacijos, tik žinau, kad yra vienas sulaikytas, net nežinau, kas. Man yra naujiena. Direktorė pasakė, kad yra daromi poėmiai“, – BNS sakė ministrė.

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis pareiškė, kad STT sulaikyto G.J.Furmanavičiaus narystė Darbo partijoje turi būti sustabdyta. 

„Teisėsaugai turi būti sudarytos visos sąlygos kuo operatyviau atlikti reikalingus veiksmus ir priklausymas partijai tam neturi trukdyti. Kai tyrimas bus baigtas, priklausomai nuo jo rezultatų, mes kaip partija galėsime priimti ir kitokius atitinkamus sprendimus, tačiau šiandien narystės sustabdymas būtų teisingiausias veiksmas“, – pabrėžė europarlamentaras V.Mazuronis.

Į pareigas priimtas neteisėtai

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius teigė, kad patarėjo etatas Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) buvo įsteigtas pažeidžiant įstatymą.

Pasak V.Gailiaus, komisijos keltas abejones trečiadienį patvirtino ir komitete pristatytas Nacionalinės žemės tarnybos auditas.

„Šiandien audito veiklos ataskaitoje buvo pasakyta – šis klausimas tarnyboje sprendžiamas pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą.Etatas įsteigtas prieš metus ir komisija ne kartą reikalavo nutraukti neteisėtus veiksmus, o šiandien tai patvirtino auditas“, – pabrėžė V.Gailius.

Jis sakė nežinantis, kokiame tyrime trečiadienį sulaikytas G.J.Furmanavičius. „Nežinau ir neturiu galimybių žinoti“, – į klausimą atsakė parlamentaras, tačiau kartu sakė, kad tarnyboje „vyrauja kriminalinis mąstymas“, ir šiuo metu yra septyni su ja susiję tyrimai.

„Net septyni ikiteisminiai tyrimai šiuo metu atliekami, tame tarpe ir pagal mūsų komisijos kreipimusis, komisijoje gaunama daug informacijos apie piktnaudžiavimus tarnyba šioje institucijoje, ir su personalo politika. Gavome duomenų, kad galimai klastojant dokumentus buvo išmokėtos lojaliems pareigūnams didelės piniginės sumos, gavome informaciją, kaip pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas taryboje atskiri pareigūnai daro svaiginančią karjerą, apie patarėjo pareigybę įsteigtą, pažeidžiant Valstybės tarnybos įstatymą“, – kalbėjo komisijos vadovas.

Komisijos duomenimis, G.J.Furmanavičius direktoriaus patarėju paskirtas be konkurso pagal darbo sutartį, tačiau jam buvo pavesta atlikti funkcijas, priklausančias viešojo administravimo veiklai, o tokias funkcijas gali vykdyti tik valstybės tarnautojai, priimami į pareigas konkurso būdu.

Atliko poėmius

Darbo partijos atstovą, buvusį vidaus reikalų ministrą G.Furmanavičių patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi NŽT vadovė Daiva Gineikaitė.

Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

Laikinoji NŽT vadovė Aušra Kalantaitė BNS trečiadienį sakė neturinti informacijos, kad G.Furmanavičiui būtų pareikšti įtarimai. Ji sakė žinanti apie poėmius NŽT Teisės departamente ir apie G.Furmanavičiaus sulaikymą, tačiau nekomentuoja, kokių sankcijų jo atžvilgiu imsis.

Ji pabrėžė, kad buvo tikrinamas ir NŽT Teisės departamento direktorės Mildos Stankūnaitės kompiuteris, pastarajai įtarimai esą nepareikšti.

G.Furmanavičius yra Darbo partijos Kauno skyriaus narys. Vidaus reikalų ministro pareigas jis ėjo socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004-2004 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.