Už pastangas vaikų darželio auklėtojai – bauda

Vilniuje darželio „Lazdynėlis“ vadovė buvo nubausta vien už tai, kad Visuomenės sveikatos centro darbuotoja grupėje rado vienu vaiku per daug. Nors čia vietos netrūksta, o vaikas darželį lankė legaliai.

R.Remeika pažymėjo, kad sostinės „Lazdynėlio“ patalpos yra gana erdvios.
R.Remeika pažymėjo, kad sostinės „Lazdynėlio“ patalpos yra gana erdvios.
R.Remeika pažymėjo, kad sostinės „Lazdynėlio“ patalpos yra gana erdvios.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Remeika pažymėjo, kad sostinės „Lazdynėlio“ patalpos yra gana erdvios.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Remeiką nustebino bauda, skirta darželio auklėtojai E.Markevičienei.
R.Remeiką nustebino bauda, skirta darželio auklėtojai E.Markevičienei.
R.Remeika pažymėjo, kad sostinės „Lazdynėlio“ patalpos yra gana erdvios.
R.Remeika pažymėjo, kad sostinės „Lazdynėlio“ patalpos yra gana erdvios.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Apr 7, 2016, 11:51 AM, atnaujinta May 30, 2017, 5:07 AM

Sostinės vaikų darželiuose vietų katastrofiškai trūksta, tačiau tai nė motais Visuomenės sveikatos centro tikrintojams. Jie vieną po kito baudžia darželių vadovus už viršytą vaikų skaičių.

„Ši bauda – pažeminimas man. Reikėtų tik džiaugtis, kad valstybiniai vaikų darželiai gali priimti daugiau mažylių, deja, kai kam atrodo kitaip“, – atsiduso „Lazdynėlio“ direktorė Elena Markevičienė, kuriai teko sumokėti 7 eurų baudą.

Nors keliose šio darželio grupėse buvo vos vienu vaiku per daug, Vilniaus visuomenės sveikatos centras nekreipė dėmesio į E.Markevičienės argumentus, kad ne visi vaikai kasdien susirenka, be to, jie kiaurą dieną nebūna uždarose patalpose.

Mojavo higienos norma

„Lazdynėlio“ patalpos erdvios ir suremontuotos, be to, yra didelis kiemas.

Anot E.Markevičienės, ne visi tėvai savo mažylį, o juo labiau kelis išgali leisti į privačius darželius. „Noriu parodyti, kad prisidedu sprendžiant miesto problemas, o gaunu per kepurę“, – atsiduso „Lazdynėlio“ vadovė.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro tikrintojai prikibo ir prie darželyje sukurtos inovatyvios grupės, kuri susirenka vietoj medicinos kabineto įrengtose patalpose.

Jose vaikai būna ne visą dieną, o tik kelias valandas. Į darželį šie vaikai atvedami tik pabūti ir pažaisti su bendraamžiais.

Tačiau tikrintojai mojavo Lietuvos higienos normomis įstaigoms, vykdančioms ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programą. Jose nurodoma, kad ugdymo grupėse gali būti griežtai nustatytas vaikų skaičius.

Grupėse iki 1 metų gali būti ne daugiau kaip 6 vaikai, nuo 1 iki 1,5 metų – ne daugiau nei 10 vaikų, nuo 1,5 iki 3 metų – ne daugiau kaip 15 vaikų, nuo 3 iki 7 metų – ne daugiau nei 20 vaikų.

Specialistai nesikalba

Ginti darželio „Lazdynėlis“ vadovės stojo politikas ir pedagogas Rimantas Remeika. Jo nuomone, tarp higienos normų ir šiuolaikiško vaiko ugdymo galima įžvelgti priešpriešą.

„Jeigu vadovausimės visuomenės sveikatos specialistų logika, vaikas turi būti ugdomas tik labai griežtai apibrėžtose ir reglamentuotose vietose, nes visa kita jam yra nesveika“, – ironizavo R.Remeika.

Anot jo, kiekvienas, susipažinęs su „Lazdynėlio“ veikla, pasakytų: tokia bauda yra visiškas absurdas, nes vaikai čia ugdomi kaip reta sveikai. O higienos normos sukurtos paskiroms patalpoms ir nevertinant visumos.

„Šio ir kitų vaikų darželių vadovai, ieškodami, kaip suteikti šiuolaikinį, vaiko poreikius atitinkantį ugdymą, kaip spręsti ugdymui skirtų patalpų trūkumą, nuėjo į priekį, o visuomenės sveikatos specialistai miega letargo miegu“, – piktinosi R.Remeika.

Jo nuomone, šioje situacijoje lėmė ir nesusikalbėjimas tarp institucijų. Tereikia vieno labai paprasto dalyko: susėsti sveikatos, švietimo, ūkio, ekonomikos srities politikams ir pabandyti parengti reglamentus atsižvelgiant į Europos Komisijos 2014 metais paskelbtus Ankstyvojo amžiaus vaikų ugdymo kokybės kriterijus.

Mato tiktai sąrašus

Vien praėjusiais metais Vilniuje užregistruota 9 tūkst. prašymų priimti į vaikų darželius.

Visuomenės sveikatos centras darželius žadėjo tikrinti ir ateityje. Jei pažeidimas bus nustatytas antrą kartą, vadovui grės dukart didesnė bauda.

Praėjusiais metais Vilniuje buvo patikrintos 108 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, pažeidimų rasta 47-iose.

Anot Visuomenės sveikatos centro atstovų, jie tikrina vaikų sąrašus, tad nešimtaprocentis vaikų lankomumas – ne priežastis neužfiksuoti pažeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.