Vitas Vasiliauskas lieka Lietuvos banke antrai kadencijai

Parlamentarai pritarė prezidentės siūlymui ir paliko Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską antrai kadencijai. Už tai balsavo 59 Seimo nariai, prieš buvo 23, o 17 susilaikė. Prieš slaptą balsavimą Seime virė aršios diskusijos.

V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2016, 2:31 PM, atnaujinta May 30, 2017, 4:09 AM

„Dėkui už išreikštą pakartotinį pasitikėjimą. Dėkui, kas balsavo už ir prieš, už pastabas. Ateinančius penkerius metus dirbsime kartu“, – priėmęs gėles po balsavimo dėkojo V.Vasiliauskas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas gyrė V.Vasiliauską, kad iš teisininko šis išaugo į gerą ekonomistą ir bankininką.

„Ne daug turime bankininkų, išmokintų bankininkų ir sąžiningų. Tas nuoskaudas, kurias patyrė dėl „Snoro“ reikėtų adresuoti ne banko valdybai, o Seimui. Jis užtikrino bankų stabilumą, bankai nežlugo“, – sakė prieš balsavimą K.Glaveckas.

„Jam teko nelengvi uždaviniai kriziniu laikotarpiu. Ypatingai keliems bankams, kurie neatlaikė krizės, nes patys nebuvo skaidrūs ir sąžiningi. Teko suvaldyti „Snoro“ ir „Ūkio banko“ griūties problemas.

Sistema šiandien žymiai skaidresnė, aiškesnė ir Lietuvos bankas šiandien gerai persitvarkęs ir ant savo pečių gali imtis atsakingų uždavinių“, – kalbėjo A.Kubilius.

Pasipiktino Lietuvos banko veikla ir mokesčių našta

Mišriai narių grupei priklausantis Valerijus Simulik priminė liaudies patarlę, kad žuvis genda nuo galvos. Pasak parlamentaro, pas jį eina daugybė žmonių, kurie skundžiasi Lietuvos banko veikla. Politikas teigė, kad pats keletą kartų kreipėsi į Lietuvos banką, bet sulaukė tik nereikšmingų atsakymų.

„Snoro“ bankas turi labai daug klaustukų ir „juodųjų skylių“. „Ūkio banko“ bankrotas taip pat yra sąžinės reikalas, kuris guli ant Lietuvos banko. Tas noras suvaryti į elektroninę erdvę. Pasaulyje grynieji pinigai funkcionuoja ir yra vertinami. Lietuva turbūt vieninteliai pripažino, kad grynieji pinigai kenkia sveikatai. Gyventojai apkrauti krūva visokiausių administravimo ir kitų mokesčių“, – piktinosi V.Simulik.

„Tvarkietis“ Remigijus Ačas piktinosi, kad įvedus eurą, bankai prisigalvojo įvairiausių mokesčių, kurie tapo gyventojams nepakeliama našta. „Atsakomybę už nesuvaldytą situaciją turi prisiimti banko vadovas“, – kalbėjo R.Ačas.

Jau antra kadencija

V.Vasiliauskas centriniam bankui vadovauja nuo 2011 metų balandžio 16 dienos. Pirmoji jo penkerių metų kadencija baigiasi balandžio 15 dieną. Lietuvos banko valdybos pirmininkas skiriamas penkerių metų kadencijai. Kadencijų skaičius neribojamas.

V.Vasiliauskas yra dirbęs finansų viceministru, advokatų kontoroje „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN“ (dabar „Valiūnas Ellex“), Mokesčių inspekcijoje, dalyvavo Lietuvos derybose su Europos Sąjunga darbo grupės veikloje. 2009 metų pavasarį jis du mėnesius dirbo D.Grybauskaitės rinkimų kampanijos vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.