10 vaikų šeimai – basutės už 100 eurų iš Čikagos

„Bėdų turgaus“ laidą apie šią šeimą galite pažiūrėti žemiau, po straipsniu.

Muitininkai siuntinį įvertino šimtais eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Muitininkai siuntinį įvertino šimtais eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Muito mokestis gausiai šeimai – itin didelis.<br>lrt.lt nuotr.
Muito mokestis gausiai šeimai – itin didelis.<br>lrt.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dalia Gudavičiūtė

Apr 8, 2016, 7:00 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:21 AM

Veltui Kuršiai tikino niekada nematę paslaptingosios geradarės iš Čikagos, kuri po televizijos laidos jiems vis siunčia vaikiškus batukus, mokyklines kuprines, sportinius marškinėlius ir trumpikes.

Šie siuntiniai labai padeda išruošti vaikus į mokyklą, bet jie šios labdaros neprašę.

„Bėdų turgaus“ laidą apie šią šeimą galite pažiūrėti žemiau, po straipsniu.

Padeda jau ne pirmą kartą

Čikagoje gyvenanti lietuvė Lina Zernytė „Lietuvos rytui“ sakė nutarusi padėti šiai daugiavaikei po televizijos laidos, kurią pamatė per internetą. Ji pasakojo dažnai susirandanti žmones, kuriems Lietuvoje reikia pagalbos ir siunčianti jiems siuntinius.

Moteris pasakojo vengianti siųsti pinigų, nes norinti būti tikra, kad jos paramą gaus vaikai. Be to, dirbdama prie interneto, gauna čekius, kuriuos parduotuvėse keičia į rūbus, taigi, drabužiai kainuoja nedaug, o Lietuvoje kažkam naudos atneša nemažai.

Kuršių šeimai Čikagoje gyvenanti lietuvė išsiuntė šešis siuntinius. Penki daugiavaikę šeimą pasiekė sėkmingai, o šeštąjį siuntinį muitininkai patikrino ir uždėjo 130 eurų muitą.

Muito dydis L.Zernytę pribloškė.

Moteris sutinka, kad jos siuntinio vertė galėjo viršyti 40 eurų, nes ji siuntė suknelę pirmai komunijai mažajai Kuršytei. Tačiau tikrai ne 11 kartų, kaip atsitiko po muitininkų įvertinimo.

„Vaikiškos odinės basutės su dirželiais“ buvo įvertintos 91 euru, sijonėlis penkerių metų mergaitei – 35 eurais, jau minėtoji suknelė pirmajai komunijai – 62 eurais. 13 vaikiškų kelnaičių – 52 eurais, po 4 eurus už vienetą.

„Čikagoje tokių brangių basučių nėra“, – stebėjosi L.Zernytė. Ji tikina už jas mokėjusi 10 eurų ir išsaugojusi šio ir visų kitų pirkinių sąskaitas, kur matosi, jog buvo mokėta po kelis dolerius. Moteris pirko dovanas daugiavaikei šeimai per išpardavimus. Tačiau niekas jos neprašė tų sąskaitų pateikti Lietuvos muitinei ar kaip nor kitaip paaiškinti situaciją.

Muitinė kaltina paštą

Vilniaus teritorinės muitinės pašto posto viršininkas Vytauta Dailyda pasakojo tokių atvejų žinąs ne vieną.

Jis ne kartą prašė pasodinti kompetentingą žmogų pašte. Juk paštas už tarpininkavimą tarp muitinės ir siuntos gavėjo kiekvieną kartą ima po 8 eurus 64 centus. Pinigus ima, bet nieko nedaro.

Jei muitininkams kyla klausimų dėl siuntos – jie prašo pateikti paaiškinamuosius dokumentus.

Tačiau „Lietuvos paštas“ nė nebando ieškoti siuntos gavėjo. Todėl nesulaukę jokio atsakymo į savo prašymą, muitininkai įvertina siuntinyje esančius daiktus pagal savo turimą duomenų apie kainas bazę, kuri yra bendra visai ES.

Siuntos gavėjui susisiekti su „Lietuvos paštu“ neįmanoma. Paštas automatiškai nurodo muitinės numerį, o muitinė į telefono skambučius neatsakinėja, bendrauja tik elektroniniu paštu.

„Problema yra paštas. Muitinė siuntų nei gauna nei siunčia. Muitinė turi tik teisę patikrinti kurią nors siuntą savo nuožiūra ir jei kyla klausimų – paprašyti patikslinti. Tokiais atvejais „Lietuvos paštas“, turi pateikti patikslinančius dokumentus, susisiekęs su siuntoje nurodytu gavėju. Tačiau dažniausiai tų duomenų nepateikia ir muitinė taiko aukščiausią įvertinimą“, – aiškino V.Dailyda.

Bando pričiupti sukčiautojus 

Jo tikinimu, pašto darbuotojai neturi jokios kompetencijos dirbti šį darbą, kartais vos sugeba atsiųsti sąskaitą faksu.

Lietuvos paštas savo pateiktame komentare teigė, kad teigti, jog paštas neieško siuntos gavėjo, kad būtų nustatyta siuntoje esančių daiktų vertė bei surinkti kiti reikalingi dokumentai siuntos deklaravimui, yra visiška netiesa.

„Jeigu muitininkai sulaiko siuntą, kuri jiems kelia įtarimų dėl galimai nuslėpta tikrąja prekių verte, visada Lietuvos pašto deklarantai kreipiasi į siuntos gavėją – išsiunčia informacinį pranešimą, kuriuo prašoma pateikti siuntoje esančių daiktų kainą patvirtinančius ar kitus dokumentus.

Prašomus dokumentus siuntos gavėjas gali pateikti internetu – Lietuvos pašto internetinėje svetainėje, adresu www.post.lt/siuntupaieska. Siuntos gavėjui tereikia užpildyti deklaravimo formoje prašomus laukus. Internetu pateikus visus reikalingus dokumentus, siunta muitinei pateikiama deklaruoti vidutiniškai per 3 val. nuo duomenų gavimo.

Taip pat siuntos gavėjai prašomus dokumentus gali pateikti el. paštu deklarantas.ppc@post.lt, faksu (8 5) 210 4838 ar pristatyti adresu Rodūnios kelias 9, Vilnius.

Turime pastebėti, kad kartais siuntos gavėjai, piktnaudžiaudami ir bandydami išvengti mokesčių, nepateikia informacijos. Muitinės pareigūnai siuntą gali įvertinti pagal palyginamąsias vertes.

Gyventojams primename, kad jei jų netenkina muitininkų apskaičiuoti mokesčiai, reikia kreiptis į Vilniaus teritorinės muitinės Tarifų ir muitinio įvertinimo kontrolės skyrių ir pateikti oficialų prašymą perskaičiuoti mokesčius, pridedant visų turimų su gauta pašto siunta susijusių dokumentų kopijas“, – teigė Lietuvos pašto atstovas Tomas Bašarovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.