Mokyklose neliko traškučių. Nieko tokio – atveš riebių spurgų!

Vilnius – draugiškas miestas nesveikam maistui: valdžia leido spurgų prekybą ant ratų, o jų prikrauti mikroautobusai galės sustoti prie mokyklų.

Ryškių spalvų spurgų mikroautobusas į miesto gatves pajudėjo po Velykų.<br>D.Umbraso nuotr.
Ryškių spalvų spurgų mikroautobusas į miesto gatves pajudėjo po Velykų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

2016-04-08 07:05, atnaujinta 2017-05-30 02:42

Mokyklų vadovai susiėmę už galvos: iš ugdymo įstaigų vos išgujo maisto ir gėrimų automatus, o dabar pas juos atkeliauja riebios spurgos!

Po Velykų spurgų prekybą ant ratų pradės verslininkas Mantas Vokietaitis.

Gauti leidimą jam padėjo prieš pusmetį Lietuvą „ant trijų raidžių“ pasiuntęs savivaldybės tarybos narys Markas Adamas Haroldas.

Nors spurgų verslą mieste įsukęs M.Vokietaitis pats neneigia, kad tai nėra sveikas maistas, jis ketina siekti, kad ryškiomis spalvomis dažyti mikroautobusai būtų įleisti ne tik į daugiabučių rajonus, bet ir į senamiestį.

Suvaržymų – ne vienas

Kai M.Vokietaitis praėjusių metų vasarą M.A.Haroldui pasiskundė, jog negauna leidimo važinėti po miestą ir pardavinėti spurgas, tarybos narys mažiau nei per pusmetį pasiekė, kad tvarka būtų supaprastinta.

Prieš savaitę M.A.Haroldas internete pasidžiaugė, kad kovo 21-oji jam – spurgų diena.

Mat savivaldybės administracijos direktorė pasirašė įsakymą, kuris leidžia spurgų prekybą ant ratų.

Nors spurgų prekeivis M.Vokietaitis pasiekė pergalę, jo nedžiugino kai kurie suvaržymai. Mikroautobusas privalės laikytis Kelių eismo taisyklių.

Taip pat ši transporto priemonė vienoje vietoje negalės stovėti ilgiau nei valandą.

Nepatiko M.Vokietaičiui ir tai, kad sustojus draudžiama leisti muziką, negalės įvažiuoti į senamiestį ir prekybos centrų teritorijas.

Vis dėlto verslininkas tikisi, kad kada nors ir į senamiestį bus atviri keliai.

Pirmąjį leidimą prekiauti spurgomis M.Vokietaitis gavo Karoliniškių seniūnijoje. Tiesa, čia taip pat buvo atsiradę kliūčių.

Karoliniškių seniūnė Violeta Gedminaitė sakė, jog leidimo suteikimo procedūra užtruko dėl to, kad seniūnija nebuvo gavusi informacijos apie pasikeitusią tvarką.

Gimnazija nepatenkinta

Paklausta apie mokyklų prieigas, kuriose irgi bus prekiaujama spurgomis, V.Gedminaitė sakė neturinti nuomonės apie tai ir paskubėjo baigti pokalbį.

„Tai – neigiamas dalykas. Mūsų mokykloje niekada nebuvo bulvių traškučių ir gazuotų gėrimų aparatų.

Pasimokėme iš kitų mokyklų karčios patirties. O dabar teks įsileisti spurgas“, – atsiduso Karoliniškių gimnazijos direktorė Ona Mačernienė.

Šioje gimnazijoje veikia bufetas, kuriame – tik vanduo ir maisto produktai, kurių kokybę nuolat kontroliuoja Vilniaus visuomenės sveikatos centro bei Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

Direktorė neneigė – moksleiviai per pertraukas bėga į greta įsikūrusias parduotuves, o šalia dar statomas prekybos centras „Lidl“.

„Vis dėlto prekybos kioskus šalia mokyklos pavyko išgyvendinti. O dabar atsiranda naujas galvos skausmas“, – sakė O.Mačernienė.

Pakeitė kita blogybe?

„Vieną blogybę keičia kita.

Maisto ir gėrimų aparatai mokyklose buvo bent nepajudinami. O dabar nesveiko maisto dar ir atveš.

Tik mokėk pinigus ir nuodykis“, – piktinosi prieš maisto ir gėrimų aparatus mokyklose kovojančios Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentas Eligijus Valskis. Jis klausė – kiek nenatūralių spalvų spurgose yra įvairių konservantų?

„Nuo spurgos dar niekas nemirė, – atsakė M.Vokietaitis. – Jeigu žiūrėsime prisiekusio sveikuolio akimis, tai parduotuvėje visiškai sveikų produktų kažin ar rasime.“

M.Vokietaičiui nesuprantamos sveikos mitybos atstovų ir mokyklų vadovų baimės: „Tokie maisto furgonai įprasti Paryžiuje, Niujorke ar Londone. Tai ko bijo Vilnius?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.