Oranžinių dviračių sostinėje nedaugės, bet važiuoti bus patogiau

Jauno sostinės veido bruožu tapę oranžiniai dviračiai jau išriedėjo į gatves – šiemet sezono pradžia paskelbta balandžio 1 dieną. Tačiau dviračių nuomos tinklas, kaip kadaise buvo žadėta, neišsiplės.

Sostinės centre ir jo prieigose veikia 36 nuomos punktai, kuriuose galima išsinuomoti dviračius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sostinės centre ir jo prieigose veikia 36 nuomos punktai, kuriuose galima išsinuomoti dviračius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žadama, kad šiais metais dviračių takuose nebeliks kliūčių, trukdančių saugiai minti pedalus.
Žadama, kad šiais metais dviračių takuose nebeliks kliūčių, trukdančių saugiai minti pedalus.
Daugiau nuotraukų (2)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Apr 8, 2016, 6:58 AM, atnaujinta May 30, 2017, 2:54 AM

Anksčiau buvo planuota, kad šių metų pavasarį dviračių nuomos tinklas nusidrieks net iki Saulėtekio.

Planai pasikeitė prieš metus pasikeitus politiniam klimatui Vilniuje ir naujam miesto vadovui Remigijui Šimašiui paskelbus griežtą taupymo programą.

Buvusio mero sumanymas

Oranžiniai dviračiai, jų nuomos programa „CycloCity Vilnius“ – buvusio sostinės mero Artūro Zuoko kūrinys.

2012 metais dviračių nuomos konkursą laimėjo prancūzų bendrovė „JCDecaux“.

Dviračių nuomos sistema pradėjo veikti 2013-aisiais, ją bendrovė įdiegė mainais už suteiktą išskirtinę galimybę teikti lauko reklamos paslaugas stenduose Vilniuje. Šiuo metu sostinės centre ir jo prieigose veikia 36 nuomos punktai, kuriuose galima išsinuomoti oranžinius dviračius.

„JCDecaux Lietuva“ technikos ir plėtros direktorius Darius Jasiukaitis patvirtino, kad jų šiemet bus 300 – tiek pat, kiek ir praėjusiais metais.

Nustebino pinigų suma

Ankstesnė miesto valdžia planavo, kad 2016-aisiais bus įrengta per 10 naujų nuomos terminalų atokesnėse nuo centro ir senamiesčio esančiose vietose.

Šią savaitę per Žinių radiją kalbėdamas apie Vilniaus miesto plėtros planus meras R.Šimašius sakė, kad mielai pritartų dviračių nuomos terminalo plėtrai, bet ji sostinei – per didelė prabanga.

„Būtų gerai įsteigti daugiau nuomos punktų, bet 20 tūkst. eurų už dviratį – tiek negalime sau leisti.

Tokios yra sąlygos pagal sutartį, kurią su konkurso laimėtojais pasirašė ankstesnės kadencijos savivaldybė“, – sakė R.Šimašius.

Iš miesto negauna nė cento

Toks pareiškimas nustebino D.Jasiukaitį.

„Savivaldybė mums už dviračių nuomą nieko nemoka. Pagal sutartį, kuri galioja iki 2027 metų, dviračių nuomos ir priežiūros paslaugas teikiame mainais už teisę skelbti išorinę reklamą“, – paaiškino jis.

Vilniaus miesto tarybos nario, buvusio sostinės mero A.Zuoko nuomone, statyti daugiau terminalų trukdo ne pinigų stygius, o politinės ambicijos.

„Buvome parengę sąlygas konkursui steigti naujus dviračių nuomos punktus Antakalnyje, Saulėtekyje, prie Vingio parko, Žirmūnuose, Verslo trikampyje.

Deja, dabartinei miesto valdžiai gal gebėjimų, politinės valios pritrūko, o gal tyčia stabdo projektą, nes mūsų komandos laikais jis buvo pradėtas ir plėtojamas“, – apgailestavo Vilniaus miesto tarybos narys A.Zuokas.

R.Šimašius pažadėjo permainų

Vilniaus miesto savivaldybės Finansų departamento Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus Reklamos poskyrio vedėjas Darius Vizgirda patikslino R.Šimašiaus per Žinių radiją pasakytus žodžius apie dviračių terminalo plėtrą.

„Meras turėjo omenyje, kad naują dviračių nuomos punktą įdiegti kainuoja nuo 22 iki 52 tūkst. eurų“, – paaiškino D.Vizgirda.

Tačiau R.Šimašius mėgėjams minti pedalus pažėrė ir gerų žinių: nors oranžinių dviračių terminalų šiais ir kitais metais nepadaugės, važinėti dviračiais turėtų būti patogiau.

„Kitais metais planuojame įrengti dviračių takus Linkmenų gatve Šnipiškių link, taip pat Giedraičių gatvėje. Šiais metais tvarkysime problemines vietas, sankryžas, kuriose nėra galimybių patogiai persivaryti dviratį. Suskaičiavome, kad Vilniuje yra apie 200 tokių vietų“, – sakė sostinės meras.

Jau praėjusių metų vasarą Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius buvo pareiškęs, kad ieškoma alternatyva oranžiniams dviračiams, prabilta apie „mėlynuosius dviračius“.

Buvo pradėtos derybos su kompanija „DropByke“ dėl dviračių nuomos terminalų statybos sostinės miegamuosiuose rajonuose pagal kitokią nuomos sistemą, negu dabar taiko bendrovė „JCDecaux“.

Naujoji sistema remtųsi nuoma naudojantis išmaniųjų telefonų programėle. Tačiau apčiuopiamų rezultatų kol kas nepasiekta.

Mainais gavo teisę įrengti reklamą

Bendrovė „JCDecaux Lietuva“ Vilniuje yra įrengusi 36 dviračių nuomos punktus su 300 dviračių.

Mainais už tai šiai įmonei leista įrengti ir eksploatuoti mieste reklaminius inžinerinius statinius – 700 transporto laukimo paviljonų, 200 kolonų, 250 miesto informacinių vitrinų, 4 viešųjų automatinių tualetų, 87 reklamos skydų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.