Kaip sukurti naują planą? Ogi ištraukti seną ir nupūsti dulkes

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 9, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 30, 2017, 12:03 AM

Mat dabartinė valdžia įprato iš močiutės skrynios traukti senus sumanymus. Ją šią savaitę dėl to pričiupo buvęs meras A.Zuokas. Jis neišlaikė, kai savivaldybės galvos ėmė girtis, kad netrukus į gatves išriedės šimtas naujų autobusų.

A.Zuokas rėžė, kad seną sumanymą metus marinavusi dabartinė valdžia pateikė kaip savo. Net vaizdo įrašą, įrodantį, kad dar 2014-aisiais apie naujus šimtą autobusų kalbėjo, jis pateikė.

Nauji autobusai turėjo pasirodyti dar 2015 metais, tačiau po rinkimų sostinės valdžia pasikeitė. Dabar ji žada, kad keleiviai naujomis transporto priemonėmis mėgausis šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje.

Tam bus surengtas tarptautinis konkursas, ir Vilnius laukia vežėjo iš užsienio.

Pasirodo, apie konkursą ir vilniečius vešiantį užsienietį kalbėta dar prieš porą metų. Kita vertus, o kas trukdė buvusiai valdžiai suskubti savo sumanymą įgyvendinti? Juk jau ir tada daug autobusų ir troleibusų atrodė kaip iškasenos.

Bet dabartiniai vadovai nė nemano užsiminti, kad ne jie šio tarptautinio konkurso sumanytojai, ketindami visus nuopelnus susižerti sau į kišenę.

Pasak jų, teikti miesto transporto paslaugas jau domisi lenkų, čekų, olandų įmonės, gauta užklausa ir iš Didžiosios Britanijos.

Pasiteirauti niekas netrukdo, bet ar atsiras vežėjas, sugebėsiantis iš karto į Vilnių atvežti net šimtą naujų autobusų? Apskritai ar jis leis dardėti naujoms transporto priemonėms tokiomis gatvėmis?

Tai savivaldybei nė motais. Svarbu žarstyti pažadus, kad jau tuoj gatvėse pasirodys dideli triašiai ir mažesni autobusai. O jeigu nepasirodys? Tada bus pasiteisinimas – konkursas neįvyko.

Taip pat savivaldybė pristato ambicingus planus pastatyti pėstiesiems ir dviračiams skirtą tiltą, kuris sujungtų Vingio parką ir Lazdynus. Kaip savo.

Nejaugi jos atstovai mano, kad vilniečių atmintis tokia trumpa ir jie neprisimins, jog apie tokį tiltą kalbama gal 10, o gal ir 15 metų. Dar nuo tų laikų, kai parodų centre „Litexpo“ pradėti rengti didesni renginiai ir į juos atvykę vairuotojai ėmė keiksnoti purvynus, į kuriuos tekdavo kišti automobilius.

Tada imta žadėti, kad Neries krantus sujungs tiltas ir parodų lankytojams nebereikės atvykti ratuotiems – bus įmanoma atkulniuoti pėstiems.

Pasičiupusi sumanymą dabartinė valdžia bent atvirai prisipažino, kad neaišku, kada tokį tiltą pastatys, nes pinigų nėra.

O gal ne taip blogai, kad seni sumanymai traukiami iš skrynios? Juk Vilniuje mėginama įgyvendinti tai, ko nepadarė ar nespėjo buvusieji. Bet vis dėlto kaip sunku pasakyti, kad tos idėjos brendo kitų galvose.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.