Aukštiems politikams patiko ilgas šou „Kitas!“

Valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas pagrasino nutraukti naujojo vidaus reikalų ministro paieškas, jei vėl netiktų pirmadienį pasiūlytos dar dvi naujos kandidatūros į šį postą.

„Tvarkiečių“ lyderis R.Paksas vakar jau trečią kartą kopė Vyriausybės laiptais nešdamas vis naujas kandidatų pavardes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Tvarkiečių“ lyderis R.Paksas vakar jau trečią kartą kopė Vyriausybės laiptais nešdamas vis naujas kandidatų pavardes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas IGNATAVIČIUS

Apr 12, 2016, 6:52 AM, atnaujinta May 29, 2017, 1:34 PM

Premjerui Algirdui Butkevičiui ir prezidentei Daliai Grybauskaitei atmetus tris praėjusią savaitę pasiūlytas kandidatūras į vidaus reikalų ministrus, R.Paksas vakar pateikė dar dvi naujas pavardes.

„Tvarkiečių“ vedlys užsiminė, kad vienas kandidatas yra Seimo narys, o kitas – partijai nepriklausantis aukštas pareigas Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) einantis asmuo.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, pastarasis – su buvusiu liberalcentristų vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu siejamas ir esą gerus ryšius Prezidentūroje turintis VRM Viešojo saugumo politikos departamento direktorius Tomas Žilinskas.

Šio pareigūno pasirinkimas turėtų būti ypač nemalonus iš pareigų pasitraukiančiam Sauliui Skverneliui, kuris su T.Žilinsku nuo seno nesutarė dėl policijos galių.

Antroji pateikta kandidatūra – Seimo nario „tvarkiečio“ Kęstučio Bartkevičiaus.

Dėl šių dviejų kandidatų tinkamumo eiti pareigas A.Butkevičius kreipėsi į teisėsaugos institucijas. Tokį veiksmą premjeras buvo atlikęs ir dėl anksčiau pateiktų trijų kandidatų, bet jie netiko.

Kilo nemažai įtampos

Praėjusią savaitę R.Paksas vietoj S.Skvernelio siūlė rinktis vidaus reikalų viceministrą socialdemokratą Elviną Jankevičių, „tvarkiečių“ deleguotą ūkio viceministrą Gediminą Onaitį ir advokatą Juozą Gaudutį. Bet penktadienį A.Butkevičius užsiminė, kad norėtų sulaukti dar vienos kandidatūros.

G.Onaičio kandidatūrą skeptiškai vertino ir patys „tvarkiečiai“, ją pateikę labiau dėl visa ko.

Anot „Lietuvos ryto“ šaltinių, partijai priimtiniausia buvo J.Gaudučio kandidatūra, kuri esą tiko ir premjerui, tačiau jai kategoriškai prieštaravo prezidentė.

Vis dėlto daugiausia aistrų kilo dėl viceministro E.Jankevičiaus, kuris turėjo sustabdyti narystę Socialdemokratų partijoje. Nors šią kandidatūrą R.Paksas protegavo iš pat pradžių, dėl jos abejojo ir dalis „tvarkiečių“, ir socialdemokratai.

Dar anksčiau „tvarkiečiai“ į Vidaus reikalų ministerijos vadovo postą siūlė Seimo narį Povilą Gylį, tačiau kilus nepasitenkinimui Socialdemokratų partijos valdyba premjerui rekomendavo šią kandidatūrą atmesti.

Daugiau kandidatų neteiks

Užsitęsusi kandidatų atranka R.Paksą jau ėmė siutinti.

Anksčiau kategoriškai atmetęs galimybę, kad partija dėl sunkiai iš ministro posto krapštomo S.Skvernelio gali palikti valdančiąją koaliciją, vakar „tvarkiečių“ vadovas jau pats ėmė mojuoti kumščiais.

Europarlamentaras pareiškė, kad jeigu netiks ir dvi vakarykštės kandidatūros, daugiau jų nesiūlys: „Tik žemaitiška kantrybė man leido vietoj vieno kandidato teikti šešis.

Bet dabar turiu tik du variantus: daugiau nebeteikti kandidatų arba kiekvieną pirmadienį pateikti po šimtą – iš partijos narių pagal abėcėlę. Pirmasis variantas man patinka labiau.“

Siūlė visiems skoniams

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas įsitikinęs, kad iš pateiktų šešių kandidatūrų tikrai buvo galima rasti tinkamą pretendentą į ministrus.

„Mes siūlėme tokį pasirinkimą kandidatų, kurie tiktų visų skoniams. Pavyzdžiui, J.Gaudutis buvo Specialiųjų tyrimų tarnybos įkūrėjas, viceministras, ypač svarbių bylų prokuroras. Netiko.

Socialdemokratų viceministras E.Jankevičius, kuris iki kadencijos pabaigos likus nedaug laiko galėjo pabaigti pradėtus darbus, irgi netiko. Tai kokiam dar skoniui reikia įtikti? Kažkokie misterių rinkimai.

Puikiai pažįstu ir E.Jankevičių, ir jo brolį, kuris dirba mūsų frakcijoje Europos Parlamente. Viceministras tik turėjo išeiti iš partijos ir pažadėti, kad nedalyvaus Seimo rinkimuose.

Bet gal socialdemokratams po Ričardo Malinausko pasitraukimo tai pasirodė netinkama – esą kaip atrodytų, kad dėl ministro posto jis traukiasi iš partijos?“ – kalbėjo R.Paksas.

Politikas tvirtino nežinąs, ar atmetinėjant pateikiamas kandidatūras nesiekiama specialiai kuo ilgiau užvilkinti ministro skyrimo, bet tokių minčių esą kyla.

Kol nebus palaimintas tinkamas kandidatas, vidaus reikalų ministro pareigas toliau eis S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.