Projektuotojų pyktį numalšins mokydami

Ši sistema suteikia galimybę asmenims bei įmonėms, ketinančioms statyti statinius, užsisakyti su statyba susijusius dokumentus ir sekti išduotinų dokumentų būseną internetu Sistemoje įdiegta 18 naujų paslaugų, tad joje galima teikti prašymus ne tik susijusius su naujo statinio projektais bei statybos leidimais.

„Infostatybos“ sistema suteikia galimybę gauti daugybę elektroninių dokumentų, susijusių su įvairių objektų statyba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Infostatybos“ sistema suteikia galimybę gauti daugybę elektroninių dokumentų, susijusių su įvairių objektų statyba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.<br>Archyvo nuotr.
Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audronė URVELYTĖ

Apr 15, 2016, 11:42 AM, atnaujinta May 28, 2017, 8:49 PM

Ši sistema suteikia galimybę asmenims bei įmonėms, ketinančioms statyti statinius, užsisakyti su statyba susijusius dokumentus ir sekti išduotinų dokumentų būseną internetu Sistemoje įdiegta 18 naujų paslaugų, tad joje galima teikti prašymus ne tik susijusius su naujo statinio projektais bei statybos leidimais.

Sistema suteikia galimybę ir įvairiems kitiems prašymams pateikti, pavyzdžiui, kai prireikia dokumento, suteikiančio leidimą perregistruoti statybą, kai reikia pratęsti statybų ar rekonstrukcijos leidimo galiojimo terminą arba kai reikia atnaujinti sustabdytą statybą.

Minti ratų į statybos inspekciją nebereikia ir tuomet, kai tenka pranešti apie pasamdytą rangovą ar paskirtą pagrindinių statybos sričių vadovą.

Taip pat per „Infostatybą“ galima pateikti prašymą, kad būtų išduotas statybos užbaigimo aktas, surašyta patvirtinti deklaraciją apie statybos užbaigimą ir įregistruota.

Sistema suteikia galimybę gauti ir daugybę kitų dokumentų, susijusių su įvairių objektų statyba, pavyzdžiui, kai juos norima įkurdinti pajūrio teritorijoje ar kitose saugomose teritorijose. Visa bėda, kad startavus naujai „Infostatyba“ sistemai, statybos leidimų išdavimas buvo ėmęs strigti. Mat, pradėjus ja naudotis, paaiškėjo, kad sistemos kūrėjai buvo padarę programavimo klaidų, tad jas buvo stengiamasi kiek įmanoma greičiau ištaisyti.

Be to, neturint patirties sukelti dokumentus į sistemą nebuvo paprasta. Todėl imta mokyti specialistus – projektuotojus, architektus, savivaldybių administracijos darbuotojus, kaip ja naudotis.

Sistema jau apšilo

Kauno miesto savivaldybėje, kaip ir kitų didžiųjų miestų savivaldos institucijose įtampos dar – į valias. „Juodas“ joje buvo vasaris, kai kauniečiams vietoj įprastinių 200 statybos leidimų pavyko jų gauti vos tris dešimtis.

Pasak Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus, „Infostatyba“ sistema dar šiek tiek ožiuojasi. Tačiau dirbti su ja – jau paprasčiau.

„Yra statybos objektų, su kurių projektais ir per tris dienas nesusitvarkėme – neįmanoma suvesti duomenų. Apskritai prisijungti prie sistemos pavyksta ne iš pirmo karto. Bet, palyginti su vasariu, statybos leidimų kovą pavyko išduoti gerokai daugiau.

Ankstesnė „Infostatybos“ versija buvo paprastesnė. Dabar atsirado naujų posistemių, o jomis naudotis kol kas neįmanoma. Tam tikrus dokumentus ir patys statybų inspekcijos specialistai spausdina ant popieriaus, vadinasi, ir jų pusėje ne viskas dar gerai“, – kalbėjo N.Valatkevičius.

Jo teigimu, visa laimė, kad ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) nemažai dėmesio skiria mokymams. Savivaldybių specialistai buvo mokomi iš anksto, kol dar naujoji „Infostatybos“ sistema nebuvo paleista gyvuoti.

Be to, vos tik kauniečiai prakalbo apie atsiradusius sunkumus, kone iš karto, norėdama pagelbėti, pas juos nuvyko VTPSI specialistų komanda.

„Kol kas dirbame išvien su statybų inspekcijos specialistais, jie – prie savo kompiuterių, mes – prie savo. Skambiname jiems telefonu, bandome kartu suvesti duomenis – konsultuojamės. Sugaištame daug laiko, bet kitos išeities nėra. Anksčiau „popieriniam“ projektui patikrinti pakakdavo pusvalandžio, dabar prireikia ir pusdienio“, – sakė N.Valatkevičius.

Startavo keli projektai

N.Valatkevičius ir pats savivaldybėje kelis kartus per savaitę organizuoja pasitarimus. Mat ir projektuotojams, ir architektams tenka naudotis ne tik „Infostatybos“ sistema. Jiems reikia ir žemėtvarkos projektų – reikia prisijungti ir prie Žemėtvarkos planavimo ir dokumentų rengimo informacinė sistemos (ŽPDRIS), ir prie Teritorijų planavimo dokumentų rengimo informacinė sistemos (TPDRIS). Būtina yra ir Architektūrinių reikalavimų išdavimo sistema.

„Visos šios sistemos – pozityvus, geras sumanymas. Visa bėda, kad visas jas vienu metu reikia perprasti. Nes visos jos lyg tyčia yra paleistos gyvuoti iš karto, ir visose kas nors stringa.

Jei jos būtų startavusios kas pusmetį, kiekvieną normaliai sutvarkius, būtų daug paprasčiau. Lengviau būtų, jei būtų buvę dar daugiau išsamesnių mokymų“, – kalbėjo N.Valatkevičius.

Neatsitiktinai vyriausieji miestų architektai suvažiuos į Telšius – į poros dienų konferenciją, kurioje, talkinant ir VTPSI specialistams, ir sistemos kūrėjams bus narpliojamos „Infostatyba“ sistemos paspendžiamas pinkles .

Apsišarvojo kantrybe

Šiek tiek atlaidžiau į „Infostatybos“ ožius žiūri patys statybininkai. Anot Lietuvos statybininkų asociacijos vadovo Daliaus Gedvilo, šiuo metu itin didelis dėmesys yra skirtas mokymams, kaip naudotis sistema. Į kursus pastaruoju metu yra kviečiami visų grandžių atstovai: projektuotojai, architektai, statybininkai ir kiti.

„Sistema vis dar yra tobulinama. Kaskart, atsidaręs ją internete, pastebiu naujų sprendinių. Daugiausia sunkumų kyla dėl to, kad sistema yra susieta su kitomis duomenų bazėmis. Be to, atsirado naujų techninių procesų, ir tie nauji programiniai sprendiniai sukelia trikdžių. Vis dėlto, bet koks siekis skaitmenizuoti dokumentų pateikimo ir leidimų gavimo procedūras yra geras. Svarbu – nepalikti klaidų“, – sakė D.Gedvilas.

Jo nuomone, įtakos kuriant sistemą turėjo ir tai, kad Lietuvoje dar labai trūksta informacinių technologijų specialistų. „Manau, kad bendrovė, laimėjusi konkursą sistemai sukurti, turėjo vargų su programuotojais“, – užsiminė D.Gedvilas.

Dėmesį sutelkė į mokslus

Anot VTPSI atstovės Vidos Aliukonienės, kiekvieno naujo produkto naudojimo pradžioje kyla nesklandumų.

„Dauguma atnaujintos „Infostatybos“ paslaugų be sutrikimų teikiama jau nuo vasario. Bet nusiskundimų būta. Dažniausiai – dėl to, kad patys interesantai nežinojo, kaip prisijungti prie sistemos ar pateikti elektroninius dokumentus, kaip juos pasirašyti elektroniniu parašu.

Būta ir techninių sistemos klaidų. Šiuo metu dauguma sistemos programavimo trūkumų yra pašalinti“, – sakė V.Aliukonienė.

Jos teigimu, bene sudėtingiausias elektroninis procesas – statybos leidimo (SLD) išdavimas. Neaiškumų daugiausiai ir kyla dėl šios paslaugos, nors per naująją sistemą išduodamų SLD jau daugėja. Pavyzdžiui, per atnaujintą „Infostatybą“ iki kovo 29 dienos buvo išduota per 600 SLD, tuo tarpu vasarį jų kiekis nesiekė nė šimto.

Vasarį laikinai strigo ne tik SLD, bet ir statybos užbaigimo aktų išdavimo paslaugų teikimas. Nemaža kliūtimi šiai problemai pašalinti buvo tai, kad dalis statybų projektus tikrinančių žmonių nebuvo prisiregistravę kaip sistemos naudotojai.

„Visais įmanomais būdais (telefonu, elektroniniais laiškais) raginome juos kuo skubiau tai padaryti.

Pastebėjome ir tai, kad didžiosiose savivaldybėse dėl administracijos organizacinės struktūros skirtumų kilo neaiškumų formuojant užduotis. Tokiais atvejais su sistemos naudotojais buvo dirbama individualiai. Ne kartą tokiu būdu konsultuoti Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai, inspekcijos specialistai vyko į Kauno rajono ir miesto savivaldybes.

Kitose šalies savivaldybėse atnaujinta „Infostatyba“ naudojamasi sklandžiau, nors klausimų taip pat kyla. Todėl ir kovą, ir balandžio pradžioje savivaldybių darbuotojai buvo kviečiami į mokymus“, – sakė V.Aliukonienė.

Jos teigimu, ypač ryškus progresas pastebimas Kauno miesto ir rajono savivaldybėse. „Tai rodo, kad naujoji sistema „prigyja“ – dokumentų išdavimas įgauna pagreitį“, – užsiminė pašnekovė. Jei prireiks – stabdys

„Infostatyba“ sistemos valdytojai šiuo metu didžiausią dėmesį sutelkė į konsultacijas ir mokymus. Balandžio pradžioje į juos buvo sukviesti projektus tikrinančių institucijų bei savivaldybių administracijos darbuotojai, balandžio 7-ąją – projektuotojai.

„Specialistus būtina kuo išsamiau supažindinti su sistemos galimybėmis, kad jie galėtų ja naudotis“, – sakė aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Tačiau, jos teigimu, netrūksta ir sunkumų, susijusių su nekokybiškai atliktomis programavimo paslaugomis.

„Technines modernizuotos „Infostatybos“ klaidas taiso šios sistemos kūrėja bei garantinės priežiūros paslaugų teikėja – bendrovė „Asseco Lietuva“.

Ji privalo prisiimti teisinę atsakomybę, kuri numatyta sutartyje, sudarytoje su statybų inspekcija, pirkusia jos paslaugas. Tad dar šešiems mėnesiams yra pratęstas garantinės priežiūros laikotarpis.

Be to, bendrovei nebus mokama už sistemos administravimą. O jei per kelias savaites situacija nepagerės, modernizuota „Infostatybos“ sistema bus uždaryta ir paleista iš naujo tik tada, kai bus galutinai sutvarkyta“, – kalbėjo D.Matonienė.

Jei teks griebtis tokio kraštutinumo, laikinai bus atgaivinta senoji „Infostatybos“ versija.

„Vis dėlto tikiu, kad to neprireiks, nes daug klaidų jau ištaisyta. Bet pati dar apklausiu savivaldybių specialistus bei kitus „Infostatybos“ paslaugų gavėjus, kokių techninių nesklandumų jiems dar kyla. Jei paaiškės, kad sistema vis dar buksuoja, pareikalausiu jos kūrėjų atsakomybės“, – žodžių į vatą nevyniojo viceministrė.

Jos teigimu, statybų inspekcijos specialistai daro viską, kas jų valioje: konsultuoja užsakovus, talkina kiekvienoje keblioje situacijoje. Pavyzdžiui, vien į Vilniaus miesto savivaldybę statybų inspekcijos komanda keturiskart važiavo mokyti žmonių, kurie naudojasi „Infostatybos“ sistema.

„Vis dėlto ši sistema – geras sumanymas. Sutvarkius ją, tai bus ypač vertinga pagalba visam statybos sektoriui. Nes smarkiai sutrumpės projektų derinimo laikas, nebeliks biurokratijos. Jokia tikrinančioji institucijas negalės nukišti dokumentų į stalčių ir laikyti ten kelis mėnesius. Sistema fiksuos visus duomenis: kada įkeltas projektas, kaip jis pakoreguotas „, – sakė D.Matonienė.

Modernizavo sistemą

Statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinė sistema „Infostatyba“ veikia nuo 2008 metų. Atsižvelgus į pasikeitusius teisės aktus ji ne kartą modifikuota.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), siekdama pagerinti gyventojams ir įmonėms teikiamų statybos srities administracinių paslaugų kokybę, už ES lėšas 2013–2015 metais įvykdė „Infostatybos“ modernizavimo projektą – įdiegė naujas ir atnaujino esamas paslaugos.

Nuo 2016-ųjų vasario su statybų dokumentacija susijusius klausimus galima išspręsti ne tik pateikiant prašymus, paraiškas ar pranešimus nuotoliniu būdu, bet internetu gaunant ir reikiamą dokumentą. 2015-ųjų pabaigoje daugiau kaip 70 proc. visų su statyba susijusių prašymų buvo pateikta nuotoliniu būdu.

VTPSI teritoriniuose skyriuose yra įrengtos kompiuterizuotos vietos lankytojams. Taip siekiama, kad visi interesantai turėtų galimybę interneto adresu www.planuojustatyti.lt prisijungę prie „Infostatybos“ pateikti prašymus elektroniniu būdu.

Parengta bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?