L.Linkevičius: skaldančių jėgų veikiama NATO turi būti tvirta

NATO atsakas į

Pasak L.Linkevičiaus, Aljanso adaptacijos procese neturi būti apsiribota tik Parengties veiksmų plano įgyvendinimu.<br>M.Kulbio nuotr.
Pasak L.Linkevičiaus, Aljanso adaptacijos procese neturi būti apsiribota tik Parengties veiksmų plano įgyvendinimu.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-16 10:18, atnaujinta 2017-05-28 17:50

Diskusijoje „Protecting Europe: Boosting Capabilities“ ministras pabrėžė, kad NATO tenka svarbi pareiga sustiprinti savo kolektyvinę gynybą ir atgrasą grėsmių iš Rytų akivaizdoje, kuri neturi būti nuvertinama ar ignoruojama pasiteisinant tariama įtampos eskalavimo rizika.

Todėl, pasak L.Linkevičiaus, Aljanso adaptacijos procese neturi būti apsiribota tik Parengties veiksmų plano įgyvendinimu, kuriam buvo pritarta 2014 m. Velse vykusiame NATO valstybių narių vadovų susitikime. NATO turi būti pajėgi atremti netikėtus konvencinių pajėgų antpuolius ir išlaikyti atsparumą hibridinėms grėsmėms. Diskusijos metu daug dėmesio skirta Aljanso daugianacionalinių pajėgų priešakinio dislokavimo Baltijos valstybėse ir Lenkijoje koncepcijai.

Pasak ministro, svarbus vaidmuo tenka ir individualioms valstybių narių pastangoms sustiprinti savo gynybos pajėgumus. Lietuvos atvejis rodo, kad gynybai reikiamų resursų užtikrinimas, teisinės bazės adaptavimas, visuomenės sąmoningumo kėlimas gali reikšmingai palengvinti bendradarbiavimą su sąjungininkais užtaisant saugumo spragas rytinėje Aljanso dalyje.

Vienuoliktą kartą rengiamų GLOBSEC diskusijų šiais metais dėmesys – artėjančiam NATO šalių vadovų susitikimui Varšuvoje, JAV prezidento rinkimams ir transatlantinei partnerystei, padėčiai Artimuosiuose Rytuose, Rusijos kariniams veiksmams Ukrainoje ir Sirijoje.

Šeštadienį Bratislavoje taip pat planuojami L. Linkevičiaus dvišaliai susitikimai su Slovakijos užsienio ir Europos reikalų ministru Miroslavu Laičaku, Bosnijos ir Hercegovinos užsienio reikalų ministru Igoriu Crnadaku ir buvusia JAV valstybės sekretore Madlena Olbrait (Madeleine Albright).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.