Garsios bylos advokatai pasiekė savo: atlyginimai kils

Sausio 13-osios byloje dalyvaujantiems advokatams – geros žinios. Atlyginimo už darbą jiems nebereikės laukti keletą metų ir iš valstybės bus atseikėta už visą išdirbtą laiką, o ne 80 valandų, kaip buvo numatyta iki šiol.

Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Garsios bylos advokatai gali atsikvėpti: atlyginimų sulauks.<br>D.Umbraso nuotr.
Pirmininkas I.Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Pirmininkas I.Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 4:04 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:10 PM

„Užgesinome laužą ir degančią situaciją, kuri buvo visiškai neadekvati rinkoje. Dabar bus mažiau įtampos. Šis bendras darbo vaisius yra pirmas labai rimtas žingsnis, ko gero, per visą dešimtmetį valstybės garantuojamoje teisinėje pagalboje“, – teigė Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.

advokatai-jau-siuvasi-ubago-terba.htm?foto=1"="">advokatai-jau-siuvasi-ubago-terba.htm?foto=1"" target="_blank">Po „Lietuvos ryto“ žurnalistės Mildos Kuizinaitės straipsnio advokatų situacija pasikeitė.

Vyriausybė pritarė, kad nuo šiol advokatams didelės apimties bylose bus mokama už visą antrinės teisinės pagalbos teikimui skirtą laiką, tai keičia ir jų darbo užmokestį.

Sausio 13-osios byla vadinama didžiausia baudžiamąja byla nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje, todėl niekas nesitiki, kad ją išnagrinėti užteks metų ar dvejų. „Tai pati didžiausia baudžiamoji byla Lietuvos istorijoje. Ji turi politinį ir istorinį Lietuvos valstybės atspalvį. Įsivaizduoju, kad pirmoji instancija mažų mažiausiai užsitęs porą metų“, – pripažino pirmininkas.

Gaus dvigubai daugiau

Valstybės nustatytas advokato darbo įkainis – 11,58 eurų už valandą neatskaičius mokesčių. Nuo šiol dirbant daugiau nei 80 darbo valandų užmokestis nebebus sumažinamas perpus, kaip būdavo anksčiau, todėl advokatas visą darbo laiką ir gaus po šią sumą.

Sausio 13-osios byloje įdarbintiems advokatams šis užmokestis bus dalijamas per pusę, nes kiekvienam teisiamajam buvo paskirta po du advokatus, kad byla neįstrigtų. Už vieną jų darbo valandą nuo šiol bus mokama po 5,79 euro neatskaičius mokesčių.

„Tokiose didelėse bylose nebus 80 valandų ribojimo. Kitaip tariant, advokatas gaus atlygį už visą darbą, kurį jis atliko toje byloje“, – kalbėjo I.Vėgėlė.

Kitas svarbus pokytis, kad atlyginimas nuo šiol bus mokamas dalimis – kas du mėnesius, o ne pasibaigus bylai, kaip būdavo anksčiau. Sausio 13-osios bylos advokatams nebereikės laukti keletą metų.

Taip pat įtvirtinta galimybė mokėti už advokatų pasirengimą kiekvienam bylos posėdžiui. „Buvo ydinga nuostata, kad visai stadijai galėjo pasiruošti tik vieną kartą eidamas į bylą. Dabar jis gali prieš kiekvieną posėdį po vieną valandą pasiruošti“, – sakė pirmininkas.

Pasirašė sutartį – privalo ginti

Kurie advokatai gins nežinia kur esančius ir už akių teisiamus buvusius kariškius, nusprendė Valstybės garantuojama teisinės pagalbos tarnyba (VGTPT). Remdamasi advokatų sudarytomis sutartimis tarnyba parenka konkretų gynėją ir informuoja apie tai teismą bei advokatą.

Tačiau šešiasdešimt Sausio 13-osios bylos advokatų pasijuto lyg dirbtų per prievartą. Jie piktinosi, kad jų sutikimo niekas neklausė. Elektroniniu paštu gavo teismo posėdžių grafiką, kuris su jais nebuvo derintas.

„Yra du advokatų tipai, kaip advokatai teikia valstybės garantuojamą teisinę pagalbą – nuolatiniai advokatai ir pagal poreikį. Nuolatiniai yra pasirašę su valstybe sutartį, kad jie nuolat teiks teisines paslaugas.

VGTPT turi matyti jų grafiką ir turi užkrauti juos taip, kad jie būtų visiškai užkrauti ir vykdytų savo pareigą valstybei. Kita grupė – advokatai pagal poreikį, turi vykdyti pareigą valstybei tada, jei jiems netrukdo ir neturi kitų bylų. Jie turi teisę turėti ir privačių klientų“, – sakė I.Vėgėlė.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, nuolatiniai advokatai gali atsisakyti tik tada, jei būtų viršytas jų užkrovimo laikas, nes jie turi vienintelį klientą, kuris juos užsako, – valstybę.

„Advokatas nėra vien tik verslininkas. Esame laisvos profesijos atstovai, bet advokatas turi ir pareigą visuomenei. Mūsų pareiga visuomenei – teikti valstybės garantuojamą teisinę pagalbą. Tai akivaizdu. Nuolatiniai advokatai tą daro ir privalo daryti“, – kalbėjo pirmininkas.

Pirmininko teigimu, dėl kitų advokatų valstybė turėtų sukurti kitokią sistemą, kad jam būtų naudinga teikti paslaugas ir jis nesijaustų praradęs savo klientūros. Valstybė yra vienas iš klientų, nes ji apmoka.

Gina klientą, kurio negirdėjo

Advokatų tarybos pirmininkas pripažino, kad tokiose bylose, kaip Sausio 13-osios, advokatui yra labai sunku dirbti. Kai kurie Sausio 13-osios byloje dirbantys teisininkai jau yra įkopę į aštuntąją dešimtį.

Vieną nualpusį advokatą greitosios pagalbos medikai į ligoninę išvežė vos prasidėjus pirmajam šios bylos posėdžiui. Sausio 13-osios bylą VAT pradėjo nagrinėti sausio 27-ąją.

Šiuo metu teisme skelbiami už akių teisiamų karių ir jų veiksmams vadovavusių aukštų pareigūnų parodymai. Šie veikėjai buvo apklausti ne po vieną kartą. Sakyti baigiamąsias kalbas advokatams teks taip ir nesužinojus, ką apie kaltinimus mano Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje gyvenantys teisiamieji.

„Tačiau ta byla turi prasidėti ir vykti. Advokatas turi dėti visas pastangas surinkti visus teisinančius įrodymus. Gali kreiptis į Advokatūrą, turi kreiptis į kitos valstybės institucijas, kad padėtų apginti žmogų. Ta byla yra vieša ir tie asmenys žino, kad byla vyksta. Tai noriu tikėti, kad advokatas susisiekia su tais asmenimis ar valstybe, kurios piliečiai jie yra. Jei neteikia duomenų, advokatui yra sunku, bet jis privalo toliau veikti.

Kaltinamųjų nėra tame teismo posėdyje. Negali būti tuštuma, nes mes nuteisime tuštumą. Turi būti atstovas. Šiuo atveju pagal Žmogaus teisių konvenciją, Lietuvos Respublikos įstatymus reikia paskirti atstovą, advokatą, jei kaltinamojo nėra byloje“, – sakė I.Vėgėlė.

Pats advokatą yra pasisamdęs ir su juo bendrauja tik buvęs KGB karininkas Michailas Golovatovas. Lietuvoje sulaikytam Jurijui Meliui susirasti gynėją padėjo Rusijos ambasada.

Sausio 13-osios byloje yra beveik 500 nukentėjusiųjų, liudytojų – apie tūkstantį. Bylą sudaro 709 tomai, kuriuose – 60 tūkstančių puslapių. Vien kaltinamasis aktas sudaro 13 tomų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.