Seimas ėmėsi pataisų didinti baudas už nelegalias statybas

Seimas antradienį po pateikimo

Projektus toliau nagrinės Seimo komitetai.<br>V.Balkūno nuotr.
Projektus toliau nagrinės Seimo komitetai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 6:11 PM, atnaujinta May 28, 2017, 9:06 AM

Už įstatymo pataisų projektų paketą po pateikimo buvo 60 parlamentarų, trys susilaikė. Projektus toliau nagrinės Seimo komitetai.

Įstatymų pataisomis siūloma pagreitinti sprendimų dėl neteisėtų statinių įgyvendinimą. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos nurodymai būtų vykdomi privalomai, be atskiro kreipimosi į teismą.

Pažeidėjui neįvykdžius nurodymo, siūloma, jog inspekcija pati organizuotų statinio griovimo darbus, o išlaidas prisiteistų iš pažeidėjo. Taip pat siūloma numatyti iki 289 eurų dydžio baudą už Statybų inspekcijos nurodymų nevykdymą kiekvieną dieną.

Prezidentūra pažymi, kad vien praėjusiais metais buvo nustatyti 462 savavališkos statybos atvejai, iš kurių 43 proc. – dėl gyvenamosios paskirties pastatų, o neteisėti statiniai lieka stovėti, nes beveik 40 proc. teismų sprendimų lieka neįvykdyti.

Taip pat vykstant teisminiams ginčams dėl statybų teisėtumo, siūloma drausti registruoti statomą objektą Nekilnojamojo turto registre, dar siūloma dvigubinti maksimalias baudas už savavališkas statybas, o savavališkų statybų įteisinimo įmoką – iki 300 tūkst. eurų, tačiau taip pat siūloma numatyti iki 70 proc. statybų vertės įmokos ribą.

Labiausiai baudas siūloma didinti už naujo ypatingo statinio savavališką statybą (iki 10-30 tūkst. eurų) bei tokio objekto statybą saugomose teritorijose (iki 16-40 tūkst. eurų).

Jeigu asmenys patys praneštų apie savavališkai vykdomas statybas, įmoką už statinio įteisinimą jiems siūloma mažinti perpus. Tačiau siekiama, kad įmokas už savavališkų statybų įteisinimą mokėtų visi tokių objektų statytojai.

Pataisose numatyta galimybė statybos leidimo išdavimo derinimo procedūrose dalyvaujančioms institucijoms taisyti pastebėtas klaidas, nesikreipiant į teismą.

Taip pat numatyti ir apribojimai galimybėms įteisinti savavališkus statinius valstybinėje žemėje: siūloma leisti įteisinti juos tik tokiu atveju, jei statytojas turi teisę naudotis valstybine žeme.

2015 metais už statybos pažeidimus sumokėta 72,8 tūkst. eurų baudų, už statinių įteisinimą – 247,6 tūkst. eurų įmokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.