Arkivyskupas G.Grušas dėl pedofilijos: „Paliekame Dievo teismui“

Po internete pasklidusios dar neregėtos Lietuvoje, atviros kunigo išpažinties, apie vaikystėje patirtą seksualinę prievartą prabilo ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Arkivyskupas teigė, kad nukentėjusiam kunigui siūlė psichologinę ir dvasinę pagalbą.

G.Grušas ir K.Ralys.<br>Montažas
G.Grušas ir K.Ralys.<br>Montažas
G.Grušas.<br>D.Umbraso nuotr.
G.Grušas.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Ralys.
K.Ralys.
G.Grušas teigė, kad K.Ralio atveju pradėtas tyrimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Grušas teigė, kad K.Ralio atveju pradėtas tyrimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Grušas teigė, kad K.Ralio atveju pradėtas tyrimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Grušas teigė, kad K.Ralio atveju pradėtas tyrimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 4:15 PM, atnaujinta May 28, 2017, 6:31 AM

„Esame pradėję tyrimą pagal procedūras, kurios yra numatytos visais standartiniais nepilnamečių išnaudojimo atvejus. Kiekviena Arkivyskupija turi procedūras, kurios prasideda Kurijoje ir tada yra paskirtas kunigas daryti tyrimą.

Kunigas, kuris minėtas, jau yra miręs, tai apie baudžiamąjį procesą negalime kalbėti. Kiek žinau, jis mirė Baltarusijoje. Apie tuos nusikaltimus prieš jo mirtį nebuvau girdėjęs. Čia jau paliekame Dievo teismui, nes čia šioje žemėje nieko negalime daugiau padaryti“, – sakė G.Grušas.

Spaudos konferencijos metu jis ragino kitus nukentėjusius asmenis kreiptis į Kurijas. G.Grušas teigė, kad apie kunigo K.Ralio istoriją sužinojo prieš savaitę, kuomet pamatė jo filmuotą medžiagą. „kaip suprantu, šis klipas pateko į internetą dėl to, kad pats kunigas jį išsiuntė daugeliui žmonių. Tokie atvejai visuomet yra labai skaudūs“.

Arkivyskupo teigimu, kaip rodo pavyzdžiai, tokių atvejų viešinimas yra ne kartą padėjęs katalikų bažnyčiai siekiant užkirsti kelia tokiems dalykams ir gydyti žaizdas. „Nors ir skaudu – tai geras žingsnis Gailestingumo metais priminti žmonėms, kad jei yra daugiau tokių atvejų, jie kreiptųsi į savo Vyskupijų kurijas“, – sakė jis.

Arkivyskupas teigė, kad kiekvienas žmogus, kuris patiria tokią prievartą reaguoja skirtingai. „Manau, kad jis pats buvo padaręs sprendimą, kol žmogus gyvas – nenorėjo viešinti. Buvo užuominos, bet niekada nebuvo noro pradėti kažkokio proceso. Tais atvejais, auka pati turi apsispręsti“, – sakė jis.

Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos kunigas prof. dr. Kęstutis Ralys papasakojo, kaip šiam esant 12-os metų, jį seksualiai išnaudojo dabar jau miręs klierikas Vladas Petraitis, pakvietęs pasilikti per naktį klebonijos pastate.

Klebonas K.Ralys nurodė, jog karti patirtis įvyko 1975 – 1978 metais, kuomet patarnaudavo mišiose Kelmėje.

„Vieną kartą likome nakvoti, aš tame tarpe, ir naktį, šioje klebonijoje, antrame aukšte, vienas kunigas, kuris buvo tuo metu klierikas, kunigas Vladas Petraitis, pakvietęs pasilikti šiame name. Žinoma, įvyko tai, kas skaudžiausia, taigi įvyko tai, kad naktį buvau visapusiškai seksualiai išnaudojamas“, – prisipažino K. Ralys.

Kunigas įrašą Didįjį savaitgalį, prieš Velykas, nusiuntė Vilniaus arkivyskupui metropolitui G.Grušui. K. Ralys sako šia tema su G. Grušu draugiškai pasišnekėjęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.