Mokytojas pažemintas, o mokinys – sumuštas

Per pamoką 13-mečio moksleivio patyčių neapsikentęs pedagogas skėlė antausį. Lyties organus tapiusio, nacį vaizdavusio ir keiksmais mokytoją įžeidinėjusio paauglio bausti negalima. O ką daryti su pažeminimo egzamino neišlaikiusiu pedagogu?

Specialistai sutartinai pripažįsta, kad tarp mokinių ir mokytojo kilusi įtampa negali būti malšinama smurtu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Specialistai sutartinai pripažįsta, kad tarp mokinių ir mokytojo kilusi įtampa negali būti malšinama smurtu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Akmenės rajono Papilės S.Daukanto gimnaziją sudrebino per piešimo pamoką pirmadienį įsiplieskęs skandalas.<br>G.Šiupario nuotr.
Akmenės rajono Papilės S.Daukanto gimnaziją sudrebino per piešimo pamoką pirmadienį įsiplieskęs skandalas.<br>G.Šiupario nuotr.
Gimnazijos direktoriui R.Perminui gaila jauno pedagogo.
Gimnazijos direktoriui R.Perminui gaila jauno pedagogo.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Apr 20, 2016, 6:43 AM, atnaujinta May 28, 2017, 8:25 AM

Papilės Simono Daukanto gimnazijos dailės ir technologijų mokytojo 30 metų Vytenio Rimkaus likimas – Akmenės rajono savivaldybės politikų rankose. Jie priims sprendimą, kaip pasielgti su pedagogu, moksleivį auklėjusį smurtu.

Nors Šiaulių medikai paaugliui jokių sužalojimų nenustatė, mokytojui gresia ir baudžiamoji atsakomybė – policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Nutapė lyties organą

Ramus Papilės miestelis vakar ūžė tarsi bičių avilys – visą bendruomenę sukrėtė Simono Daukanto gimnazijoje pirmadienį įvykusi drama.

Šeštos klasės mokinys per dailės pamoką visiškai neklausė mokytojo V.Rimkaus.

Jaunas pedagogas buvo nurodęs šeštokams piešti tema „Mano draugas ir aš“, bet paauglys ant didžiulio lapo pavaizdavo vyro lyties organą.

Mokytojas bandė perspėti šūkaliojantį ir visai klasei savo šedevrą rodantį 13-metį, bet jis pastabų net neklausė. Tada įžeistas pedagogas išsivedė mokinį iš klasės į koridorių.

Kas vyko už klasės ribų, kol kas nežinoma. Šeštokas tikino, kad mokytojas jį sugriebė ir trenkė į sieną, o pedagogas dievagojosi, jog nė pirštu nelietė moksleivio.

Tyčiojosi iš pedagogo

Šis pokalbis nepadėjo – grįžęs mokinys netrukus nutapė dar vieną lyties organą. Mokytojas pabandė paimti šį kūrinį, bet paauglys jį susigrūdo į burną ir ėmė kramtyti.

Galiausiai trylikametis nuėjo į paruošiamąjį kambarį ir išspjovė savo piešinį.

Įsiaudrinęs šeštokas užsidėjo ant galvos rastą rankdarbį ir įžingsniavo į klasę.

Trylikametis ėmė vaizduoti nacį – iškėlė vieną ranką ir ėmė artintis prie pedagogo: „Tylėk, k... (necenzūrinis žodis. – Red.)“ Neapsikentęs mokytojas V.Rimkus trenkė ranka mokiniui į veidą.

Nuskriaustasis išbėgo iš klasės ir apie incidentą pranešė auklėtojai, o ši – nukentėjusio mokinio motinai.

Medikai sužalojimų nenustatė

Gimnazijos direktoriaus Ramūno Permino kabinete abu incidento dalyviai parašė pasiaiškinimus. Vėliau matytas aplinkybes raštu išdėstė visi toje pamokoje dalyvavę šeštokai.

„Vaiko motina sakė, kad kreipsis į policiją, o vaiką veš į ligoninę. Pasakiau, kad taip ir elgtųsi“, – pokalbį su gimnazisto motina prisiminė gimnazijos direktorius R.Perminas.

Nukentėjusio vaiko tėvai savo atžalą tą pačią dieną nugabeno į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką.

Šiauliečiai medikai dėl įtariamo galvos smegenų sukrėtimo paguldė paauglį į ligoninę stebėti. Jokių galvos smegenų traumos simptomų nepastebėta, todėl vakar rytą paauglys išleistas į namus.

Mokytojas peržengė ribą

Kolegos apie mokytoją, įsivėlusį į konfliktą su mokiniu, atsiliepė tik teigiamai. Mokytojai sutartinai apgailestavo, kad taip nutiko specialistui, kuris per trejus metus itin gerai užsirekomendavo.

Jaunas pedagogas neseniai Papilės miestelyje nusipirko namą. Mokytojas šiam pirkiniui pasiėmė paskolą iš banko, o dabar jam gresia atleidimas iš darbo.

„Man tikrai gaila jauno pedagogo, bet V.Rimkus peržengė ribą – liesti mokinio nevalia“, – sakė gimnazijos direktorius R.Perminas.

Tačiau švietimo įstaigos vadovas nesiryžo spėlioti, kuo baigsis ši istorija. Tai priklausys ir nuo policijos atliekamo ikiteisminio tyrimo baigties, ir nuo Akmenės rajono valdžios sprendimo.

Chuliganus jau ėmė filmuoti

Simono Daukanto gimnazijoje mokosi ne tik šio miestelio, bet ir vaikai iš 59 apylinkėse esančių kaimų. Tačiau mokinių skaičius čia nedidelis – gimnaziją lanko tik 325 vaikai.

Įstaigos vadovas pripažino, kad visai bendruomenei yra nemenkas galvosopis, ką daryti su chuliganišku elgesiu išsiskiriančiais mokiniais: „Dauguma vaikų labai nori žinių ir jų siekia, bet yra būrelis triukšmadarių, kurie visiems trukdo.“

Pasak R.Permino, neapsikentusi chuliganų viena mergaitė netgi ėmė važinėti mokytis į gimnaziją Šiauliuose.

Įstaigos vadovas sakė, kad mokytojo V.Rimkaus nuskriaustas mokinys yra žinomas visai bendruomenei, – paauglys dažnai provokuoja konfliktines situacijas.

Vienas toks gimnazistas šiais mokslo metais jau buvo pašalintas, bet jam jau buvo sukakę 16 metų.

„Dėl pastarojo išpuolių prieš mokytojus gimnazijos bendruomenė yra pritarusi, kad konfliktiškų mokinių klasėse pamokos būtų filmuojamos. Gaila, bet šios pamokos niekas nefilmavo, nors būtent dėl šios klasės dabar ir kyla bene daugiausia problemų“, – kalbėjo gimnazijos vadovas.

Matė tik paraudusį skruostą

Pedagogas sakė šioje istorijoje matąs daug neaiškumų, nes mokinio ir mokytojo pateiktos versijos skiriasi, o kai kurių aplinkybių nematė niekas.

Direktorius pripažino, kad painiavos yra ir dėl kitų moksleivių parodymų, nes ir jie skirtingi: „Tačiau fakto, kad mokiniui delnu trenkė per skruostą, mokytojas neneigia. Tai matyti ir iš paraudimo ant paauglio veido.“

Direktorius R.Perminas sakė, kad pavaldiniui išties gresia griežčiausia nuobauda – atleidimas. Kaip bus baudžiamas iki šiol nuobaudų neturėjęs V.Rimkus, paaiškės baigus tyrimą.

Šeštokų klasės auklėtoja Kristina Puzarienė sakė, kad šiame kolektyve yra 4–5 nuolat problemų keliantys triukšmadariai: „Gaila, kad mokiniai yra pamiršę savo pareigas, bet tai yra sisteminė mūsų švietimo sistemos bėda.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.