Artėjant rinkimams sukunkuliavo politikų emocijų katilas

Kaip atrodo pagrindinės šalies politinės jėgos, besirengiančios Seimo rinkimų rungtynėms?

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Apr 22, 2016, 6:39 AM, atnaujinta May 28, 2017, 2:10 AM

Vieni, jausdami, kad viltys apie valdžią gali skaudžiai sužlugti susidūrusios su tikrove, puolė į paniką ir ėmė aiškintis tarpusavio santykius, kiti, tų vilčių akinami, stengiasi kuo daugiau susišluoti galimų tautos išrinktųjų, neniekindami net antrinės žaliavos.

Ėmė svyruoti net pagrindinis valdančiosios koalicijos politinis stulpas – Socialdemokratų partija.

Kairieji dabar jau nebėra įsitikinę, kad po Seimo rinkimų bus toji politinė jėga, kuriai teks teisė formuoti naująją daugumą.

Suprantama, jog dėl to socialdemokratų stovykloje atmosfera kaista, prasideda kaltųjų paieškos.

Itin iškalbinga šios trinties iliustracija buvo šią savaitę plykstelėjęs premjero A.Butkevičiaus ir partijos rinkimų štabo vadovo, Seimo vicepirmininko A.Syso konfliktas.

Socialdemokratų vedlys pasipiktino, kad A.Syso vadovaujama dalis frakcijos narių esą norėdami pasireklamuoti stabdo ir keičia Seimui pateiktą Vyriausybės palaimintą socialinį modelį bei Darbo kodeksą.

Šis susikirtimas – tiktai abiejų politikų senų nesutarimų tęsinys. A.Sysas, puoselėjantis ambicijas užimti A.Butkevičiaus vietą, vis mėgina sutelkti bičiulius, nepatekintus partijos vadovybe ir jos „neprincipingumu“.

Kairiųjų gretose didėja trintis ir dėl partijos kandidatų rinkimų sąrašo. Pirmasis jo variantas atsirado štabe, kuriam vadovauja tas pats A.Sysas. Bet sąrašą jau ėmėsi koreguoti partijos valdyba. Taigi kovos šiame fronte nestigs.

Žinoma, dar prastesnė padėtis „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ stovyklose. Regis, pagrindinė abiejų partijų užduotis – perkopti Seimo rinkimų 5 proc. balsų barjerą.

Bet iki šiol neaišku, kas per Seimo rinkimus bus šių politinių jėgų vėliavnešiai. R.Paksas kandidatuoti dar negali, tad „tvarkiečių“ gretose vyksta ginčai, kas galėtų užimti jo vietą sąrašo priekyje. Vieni – už buvusį „drąsuolį“ P.Gylį, kiti – kategoriškai prieš bet kokį ne saviškį.

Rietenos išsiliejo ir į viešumą. Partijos kongrese Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas R.Žemaitaitis keikė bendražygius dėl idėjų stokos ir neveiklumo, o Seimo Audito komiteto vadovė J.Vaickienė apskritai paliko „tvarkiečius“.

Tuo metu iš Seimo „darbiečių“ frakcijos pasitraukė triskart vienmandatėje Akmenės-Joniškio apygardoje į Seimą išrinktas Kaimo reikalų komiteto pirmininkas S.Bucevičius. Jam užtrenkus duris sukunkuliavo emocijų katilas dėl neva paslapčia sudaryto rinkimų sąrašo, kuriame S.Bucevičius, kaip ir daugelis kitų partijos senbuvių, esą buvo nustumtas žemyn.

Užkulisiuose jau pasklido kalbos, kad „darbiečiams“ vadovaujantis perbėgėlis iš „tvarkiečių“ V.Mazuronis galutinai nusprendė likti saugioje europarlamento užuovėjoje, o vieta sąrašo priekyje numatyta kažkada buvusiam socialliberalų lyderiui A.Paulauskui.

Beje, ne ką ramesnė atmosfera tvyro ir priešingoje politinio spektro pusėje – pavyzdžiui, tarp konservatorių.

Partijos pirmininko posto paveldėtojas G.Landsbergis užvakar iškilmingai pristatė ekonominę rinkimų programą, kurioje pasišvaistė pažadais ne prasčiau nei konservatorių dėl to su žemėmis maišyta Darbo partija: vidutinė alga – 1250 eurų „į rankas“, 6,88 mlrd. eurų investicijų, 80 tūkst. sugrįžusių emigrantų.

Šitokį stiprų šuolį populizmo link galima paaiškinti – partijos reitingai nekyla, o rinkimai – vis arčiau. Panika, šmėkščiojanti dešiniųjų gretose, ir vidaus rietenos – ne mažesnio masto nei kairiųjų.

Antai Lazdijų merą konservatorių A.Margelį dėl galimos politinės korupcijos lauk stumia partijos vadovybė su G.Landsbergiu priešakyje, bet užstoja pastarajam oponuojantys dešinieji.

Mat Lazdijų skyrius – vienas didžiausių partijoje, taigi jis gali turėti nemažos įtakos reitinguojant kandidatų sąrašą.

Dar viena konservatorių aistrų išraiška – kritiškų laiškų partijos vadovybei dėl jos neveiklumo ar nepajėgumo varžytuvėse.

Garsiojo anūko G.Landsbergio komanda dėl to jau pliekiama ne tik raštu, bet ir į akis.

Netrūksta pasistumdymų ir apie valdžią svajojančiame Liberalų sąjūdyje, taip pat Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje.

Vis dėlto abi šios jėgos, atrodo, labai užsiėmusios savotiškomis rungtynėmis, kuri daugiau pasisems ištuštėjusių politinių kadrų aruodų pakampiuose.

Štai buvę „tvarkietė“ J.Vaickienė ir „darbietis“ S.Bucevičius prieglobstį rado pas liberalus, pastarieji iškart suteikė garbę perbėgėliams atstovauti liberaliajai opozicinei programai bei vertybėms jų vienmandatėse apygardose.

O „valstiečiai“ tiesiog stengiasi susimedžioti kuo daugiau įvairių pabėgėlių iš bet kokių partijų ar apskritai nieko bendra su politika neturėjusių žmonių, taip uoliai kurdami nepartinės partijos įvaizdį.

Ieškodama bent kiek žinomesnių veidų didžiojo blaivybės šauklio R.Karbauskio vadovaujama partija nesidrovėjo priglausti net pabėgėlio iš konservatorių E.Vareikio, kuris išgarsėjo tuo, jog gydydamasis nuo alkoholizmo naudojo parlamentinei veiklai skirtus pinigus.

Taigi daugybė požymių parodo, kokia prėska koše yra virtęs šalies partijų gyvenimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.