Politikos padangėje – žali debesys virš socialdemokratų

Jau kovo mėnesį pasirodė ženklų, kad tarp partijų įtikinamai pirmaujančių socialdemokratų reitingai susvyravo. Praėjo ketvertas savaičių, ir lyderių nuosmukis dar labiau išryškėjo. Tai parodė balandžio 6-15 dienomis atlikta bendrovės „Vilmorus“ tradicinė apklausa.

Politologo Tomo Janeliūno manymu, Socialdemokratų partija reitinguose ilgą laiką karaliavo vien dėl to, kad jos rėmėjai tiesiog neturėjo pasirinkimo ir nematė kitos jų dėmesio vertos politinės jėgos, kuriai galėtų perleisti balsą.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Politologo Tomo Janeliūno manymu, Socialdemokratų partija reitinguose ilgą laiką karaliavo vien dėl to, kad jos rėmėjai tiesiog neturėjo pasirinkimo ir nematė kitos jų dėmesio vertos politinės jėgos, kuriai galėtų perleisti balsą.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Politologo Tomo Janeliūno manymu, Socialdemokratų partija reitinguose ilgą laiką karaliavo vien dėl to, kad jos rėmėjai tiesiog neturėjo pasirinkimo ir nematė kitos jų dėmesio vertos politinės jėgos, kuriai galėtų perleisti balsą.<br>D.Umbraso nuotr.
Politologo Tomo Janeliūno manymu, Socialdemokratų partija reitinguose ilgą laiką karaliavo vien dėl to, kad jos rėmėjai tiesiog neturėjo pasirinkimo ir nematė kitos jų dėmesio vertos politinės jėgos, kuriai galėtų perleisti balsą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Apr 23, 2016, 8:02 AM, atnaujinta May 27, 2017, 11:33 PM

Opozicijos pešiojami ir kumščiuojami socialdemokratai pastaruoju metu turėjo nuolat gintis.

Tačiau gynyba neretai gali būti suprasta kaip silpnybė. Matyt, toks įspūdis susidarė ir daugeliui šalies gyventojų.

Prieš mėnesį 21,2 proc. piliečių tvirtino Seimo rinkimuose balsuosiantys už šią valdančiąją partiją, o dabar tokių liko 15,7 proc.

Dar vienas šios apklausos išskirtinis rezultatas – partijų rikuotėje į antrąją vietą pakilo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Už ją dabar balsuotų 11,1 proc. (kovo pradžioje buvo 7,1 proc.) rinkėjų.

Neparlamentinė politinė jėga pralenkė jai ant kulnų lipantį Liberalų sąjūdį ir kitas valdančiąsias bei opozicines partijas.

Dėl tokio „valstiečių“ šuolio labiausiai nukentėjo socialdemokratai, kiek mažiau – konservatoriai. Tiesa, šįkart 3,4 proc. daugiau apklausos dalyvių prisipažino nežinantys, už ką balsuoti.

Politologo Tomo Janeliūno manymu, Socialdemokratų partija reitinguose ilgą laiką karaliavo vien dėl to, kad jos rėmėjai tiesiog neturėjo pasirinkimo ir nematė kitos jų dėmesio vertos politinės jėgos, kuriai galėtų perleisti balsą.

„Situaciją gerokai pakoregavo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Dažnas rinkėjas pamatė, kad racionalu remti partiją, kuri gali atsirasti parlamente ir tapti aktyvia politikos dalyve.

Visuomenėje populiaraus buvusio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio ir „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio tandemas pralaužė savotišką užtvanką. Į šią partiją, tikėdamiesi didesnio arba mažesnio laimėjimo, puolė plūsti ne tiktai įvairūs politikai, bet ir rinkėjai, kurie iki tol ilgą laiką trypčiojo.

„Valstiečiai“ yra pavojingi ne vienai partijai, bet didžiausią pavojų jie kelia būtent socialdemokratams“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo T.Janeliūnas. Politologas prognozavo, kad kairieji, jeigu ims blaškytis ar net panikuoti, gali atsidurti dar gilesnėje duobėje.

Socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui šiuo metu galvą turėtų skaudėti ne tik dėl smunkančio pagrindinės valdančiosios partijos populiarumo, bet ir dėl jo paties reitingo.

Prieš mėnesį premjerą palankiai vertino 50,7 proc., o nepalankiai – 25,5 proc. apklaustųjų, o dabar šie skaičiai yra atitinkamai 47,1 ir 29,2.

Negana to, tik 8,9 proc. respondentų šiuo metu mano, kad būtent A.Butkevičius geriausiai atstovauja jų interesams. Kovo pradžioje tokių buvo 12,7 procento.

Beje, žemyn čiuožtelėjo ir palankiausiai iš visuomenės veikėjų vertinamo S.Skvernelio populiarumas: kovą jį teigiamai vertino 60,9 proc, neigiamai – 7,3 proc. gyventojų, balandį – atitinkamai 56,3 ir 12,4 procento.

Užtat jau 5,6 proc. žmonių atrodo, kad buvęs vidaus reikalų ministras geriausiai atstovauja jų interesams. Šioje lentelėje, tiesa, kiek išbarsčiusi savo gerbėjų, toliau pirmauja šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, o palankiai ją vertina maždaug tiek pat apklausos dalyvių, kaip ir anksčiau.

Pripažino, kad darė klaidų

Nuosekliai krentant partijos reitingams ministras pirmininkas socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius pripažino, kad partija pastaruoju metu darė viešųjų ryšių klaidų. 

„Aš manau, kad tos klaidos pastaruoju metu buvo padarytos ne faktinės. Mes vėluodavome sureaguoti į viešojoje erdvėje pasirodančią informaciją, tos klaidos buvo viešųjų ryšių“, – BNS šeštadienį sakė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius. 

Reaguodami į, jo teigimu, nepagrįstą politinių oponentų puolimą ir viešojoje erdvėje pasirodančią netikslą informaciją apie valdžios sprendimus, kairieji žada imtis veiksmų tvarkant viešuosius ryšius. 

Pasak jo, su daug netikslių pranešimų visuomenė susiduria Seime svarstant vadinamąjį socialinį modelį. Premjeras pateikė pavyzdį, kai viešojoje erdvėje nuskambėjo netiksli informacija, kad nėščiosios moterys galės būti atleidžiamos iš darbo, o atsakomybę už socialinį modelį prisiėmę socialdemokratai į tai niekaip nereagavo. 

A.Butkevičiaus teigimu, partijos reitingas taip pat mažėjo ir dėl politinių oponentų puolimo. 

„Jeigu visi tie skandalai būtų tikri, tai būtų galima į juos atsakyti tam tikrais argumentais. Bet kadangi skandalai būna sukurti, sunku į sukurtus skandalus rasti kažkokius argumentus ir gali tik pasakyti, kad tai netiesa“, – kalbėjo ministras pirmininkas. 

Tuo metu Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, kad juos puola ne tik opozicija, bet ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

„Ji jau nuo 2012 metų yra įsitraukusi į rinkimų kampaniją prieš socialdemokratus“ , -BNS sakė parlamentaras, pridūręs, kad prieš partiją vykdomas puolimas kartais „peržengia tam tikras padorumo ribas“. 

Tuo metu A.Butkevičius sakė Seimo rinkimų kampanijoje nenorintis konfrontacijos nei su opozicija, nei su šalies vadove. 

„Norėčiau konstruktyvios diskusijos, tiek parodant savo idėjas ir išdėstant argumentus, tiek priimant ir kitą nuomonę“, – teigė premjeras. 

Savo ruožtu A.Sysas teigė, kad socialdemokratai prieš kurį laiką pakeitė rinkimų kampanijos taktiką. 

„Kokia ji bus, laikas parodys. (...) Mes tikrai nebūsime pasyvūs stebėtojai, pamatysite“, – kalbėjo parlamentaras, tačiau išsamiau šių teiginių nekomentavo. 

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.