Politologai apie socialdemokratų nuopuolį: tai – tik pradžia

Itin prastos žinios socialdemokratams – ilgą laiką reitinguose karaliavusi valdančioji partija ėmė sparčiai čiuožti žemyn. „Krizė socialdemokratus užklupo visiškai nepasiruošusius“, – tvirtina politologai, prognozuojantys, kad pagrindinės šalies partijos populiarumas dar smuks.

Virš socialdemokratų ir jų lyderio A.Butkevičiaus tvenkiasi vis juodesni debesys.<br>T.Bauro nuotr.
Virš socialdemokratų ir jų lyderio A.Butkevičiaus tvenkiasi vis juodesni debesys.<br>T.Bauro nuotr.
Anot T.Janeliūno, ilgai dvejoję socialdemokratų rėmėjai ėmė gręžiotis į kitas partijas.<br>D.Umbraso nuotr.
Anot T.Janeliūno, ilgai dvejoję socialdemokratų rėmėjai ėmė gręžiotis į kitas partijas.<br>D.Umbraso nuotr.
M.Jastramskis mano, kad socialdemokratams bus sunku stabilizuoti padėtį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Jastramskis mano, kad socialdemokratams bus sunku stabilizuoti padėtį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 23, 2016, 10:45 AM, atnaujinta May 27, 2017, 11:04 PM

Naujausia „Lietuvos ryte“ skelbiama „Vilmorus“ atlikta apklausa rodo, kad Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Socialdemokratų partija vis dar yra pirmoje vietoje, tačiau jos populiarumas per mėnesį nusmuko nuo 21,2 proc. iki 15,7 proc.

Tuo metu buvusį vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį prisiviliojusi Ramūno Karbauskio vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kaip ir tikėtasi, užšoko ant itin sėkmingos bangos ir jau išsiveržė į antrą poziciją – už ją žada balsuoti 11,1 proc. rinkėjų.

Tačiau politologai mano, kad šios partijos populiarumas dar gali kilti, o štai socialdemokratams reikia įdėti labai daug pastangų, jog jų reitingai ir toliau nesiristų žemyn.

Kairiuosius žlugdo skandalai

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis įsitikinęs, kad valdžioje esančių socialdemokratų populiarumą pakirto vienas po kito kilę įvairūs skandalai.

Anot politologo, socialdemokratus bėdos persekioja jau pernelyg ilgai. „Akivaizdu, kad įvairių skandalų užklupti socialdemokratai nesuvaldo padėties, ir tai atspindi reitingai“, – iš viešosios erdvės nesitraukiančius skandalus pagrindine kairiųjų nuosmukio priežastimi įvardijo M.Jastramskis.

Kita priežastis – iki Seimo rinkimų likus vis mažiau laiko rinkėjai esą iš naujo įvertina savo santykius su valdančiaisiais. „Nieko keista, kad dalis rinkėjų, kurie anksčiau socialdemokratus rinkosi kaip mažiausią blogybę, šiandien atranda kitas partijas“, – sakė politologas.

M.Jastramskis nemano, kad „valstiečių“ populiarumas kyla tik socialdemokratų sąskaita, tačiau pareiškė, esą pastarieji nepakankamai įvertino galimą R.Karbauskio partijos potencialą. „Buvo akivaizdu, kad S.Skvernelis taps svarbiu žaidėju, kuris gali sugriauti iki šiol buvusią reitingų piramidę. Socialdemokratai to nematė ir dabar skina vaisius“, – pridūrė politologas.

Politikų tandemas atvėrė užtvanką

Anot politologo Tomo Janeliūno, atrodo, kad Socialdemokratų partijos reitingai ilgą laiką buvo tarsi įšaldyti vien dėl to, kad šios partijos rėmėjai neturėjo kito pasirinkimo ir nematė partijos, kuriai galėtų perleisti balsą.

Politologo teigimu, kitos valdančiosios partijos kompromitavosi dar ryškiau ir šiurkščiau, todėl socialdemokratų rėmėjams iš inercijos buvo patogiau remti tą pačią partiją.

Situaciją gerokai pakoregavo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, sparčiai tirpdanti buvusį įšaldytą socialdemokratų populiarumą. „Rinkėjas pamatė, kad racionalu remti tą partiją, kuri gali atsirasti parlamente ir būti aktyvi politikos dalyvė, o ne tūnoti kur nors užribyje“, – aiškino T.Janeliūnas.

Anot politologo, S.Skvernelio ir R.Karbauskio tandemas atvėrė tam tikrą užtvanką. „Į šią partiją, tikėdamiesi didesnio ar mažesnio laimėjimo, ėmė plūsti ne tik įvairūs politikai, bet ir rinkėjai, kurie ilgą laiką mindžikavo remdami socialdemokratus, bet dabar pamatė alternatyvą“, – svarstė T.Janeliūnas.

Neramiai jaustis turėtų ir kiti

Politologas mano, kad „valstiečiai“ yra pavojingi ir kitoms partijoms.

Vis dėlto didžiausią pavojų jie esą kelia būtent socialdemokratams: „Dėl įvairių skandalų „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ rėmėjai atkrito jau anksčiau, liko tik ištikimiausieji, kurių niekas jau nebeveikia.

Dešiniųjų rėmėjai į „valstiečius“ galbūt dar žiūri nepatikliai, nes dar visiškai neaišku, kokios ideologinės pozicijos jie gali laikytis. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga realiai gali susiurbti visus, o socialdemokratų rėmėjai kaip tik buvo tie, kurie dairėsi galimų alternatyvų.“ 

Tačiau esą ramiai neturėtų jaustis ir kitos partijos. „Jeigu „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ ims balansuoti ties penkių ar šešių procentų riba, kai kyla grėsmė nepatekti į Seimą, jų rinkėjai gali imti elgtis racionaliai. Nenorėdami, kad balsas pražūtų, jie gali mestis prie tų, kurie tikrai peržengs tą ribą“, – svarstė T.Janeliūnas. 

Smukę reitingai – tik nesėkmių pradžia

Ar pirmąjį nokautą patyrę socialdemokratai iki rinkimų dar gali atsigauti? Ar valdžioje esančiai partijai pavyks susigrąžinti savo rinkėjus, ar teks rūpintis tik kaip pristabdyti tirpstantį populiarumą?

T.Janeliūnas įsitikinęs, kad dabartinis socialdemokratų populiarumo smukimas – tik pradžia. „Neabejoju, kad „valstiečių“ reitingai dar kils ir tai vyks socialdemokratų sąskaita. Pastariesiems tai ypač blogas ženklas. Tokiam nuosmukiui jie nebuvo pasirengę. Akivaizdu, kad jie tam neturi priešnuodžių arba labai aiškaus plano, kuris galėtų vėl kilstelėti jų reitingus arba bent jau pristabdyti riedėjimą nuokalnėn. Jei inercija išliks, socialdemokratų reitingai gali nukristi ir iki dešimties procentų“, – mano politologas.

M.Jastramskis teigė, kad tokioje situacijoje atsidūrusios valdžios partijos retai atsigauna: „Iki rinkimų liko per mažai laiko, kad socialdemokratų reitingas vėl imtų kopti į viršų. Tai sunkiai įsivaizduojamas scenarijus.

Negana to, socialdemokratams bus labai sunku ir stabilizuoti padėtį. Atrodo, kad jie neturi plano, kaip susidoroti su  užklupusia krize. Visai tikėtina, kad jų reitingai dar čiuoš žemyn ir sustabdyti šį procesą jau per vėlu.“

Laiko dar yra, bet idėjų nematyti

Anot T.Janeliūno, dabartinė situacija rodo tam tikrą socialdemokratų sutrikimą. „Nėra naujų aktyvių idėjų, kurios jiems padėtų susigrąžinti nusivylusius rėmėjus“, – sakė politologas.

Tiesa, T.Janeliūnas pripažino, kad laiko bandyti susigrąžinti rinkėjus socialdemokratai dar turi: „Bet vien laiko neužtenka. Reikia idėjų. Vargu ar jiems pavyktų pritraukti kokių nors garsių žmonių, todėl vienintelė viltis – pateikti naujų idėjų, kurios galėtų sužadinti rinkėjų lūkesčius.

Bet pirmiausia jiems derėtų neleisti įsibėgėti prasidėjusiai neigiamai tendencijai. Jei partijoje kiltų panika ir atsirastų norinčių perbėgti pas tuos pačius „valstiečius“, socialdemokratus gali ištikti tragedija – tada jų lauktų laisvasis kritimas ir jie gali labai skaudžiai pralaimėti rinkimus.“ 

M.Jastramskio nuomone, socialdemokratai pastaruoju metu padarė daug klaidų. Viena jų – neįvertintas „valstiečių“ ir S.Skvernelio veiksnys. Be to, socialdemokratai pasirodė neįgalūs adekvačiai reaguoti į skandalus ir valdyti kritinių situacijų. „Todėl abejoju, kad dabar staiga jie galėtų pasiūlyti ką nors tokio, kas iš esmės pakeistų situaciją“, – mano politologas.

Vis dėlto M.Jastramskis prognozavo, kad valdžioje esanti partija gali bandyti keisti padėtį. „Neatmesčiau, kad socialdemokratai rinkėjų paramą gali bandyti pelnyti didindami viešąsias išlaidas. Nenustebčiau, jeigu prieš rinkimus jie bandytų kiek pakelti pensijas ar daryti ką nors panašaus“, – sakė politologas.

Jis įsitikinęs, kad aiškaus būsimų rinkimų favorito, kokiais ilgą laiką buvo laikomi socialdemokratai, nebus. „Dabar situacija tampa labai neapibrėžta. Dalytis pirmąsias vietas daugiamandatėje apygardoje panašias galimybes turi keturios ar net penkios partijos“, – svarstė M.Jastramskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.