Iš seminarijos išmestas pedofilas mįslingai tapo kunigu

Šeštadienį publikavome pirmąją dalį tyrimo, susijusio su vieno dvasininko skaudžiais išgyvenimais, apie kuriuos jis išdrįso prabilti po daugelio metų. 

K.Ralys atskleidė tamsias klebonijos paslaptis.
K.Ralys atskleidė tamsias klebonijos paslaptis.
Bažnyčia daug metų dangstė prievartos prieš vaikus atvejus.<br>123rf nuotr.
Bažnyčia daug metų dangstė prievartos prieš vaikus atvejus.<br>123rf nuotr.
Kardinolas A.J.Bačkis: „Mane yra pasiekę kalbų ar apkalbų apie keletą kunigų“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kardinolas A.J.Bačkis: „Mane yra pasiekę kalbų ar apkalbų apie keletą kunigų“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaišiadorių vyskupas emeritas J.Matulaitis: „Aš neprisimenu tokio įšventinimo“.<br>Archyvo nuotr.
Kaišiadorių vyskupas emeritas J.Matulaitis: „Aš neprisimenu tokio įšventinimo“.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 25, 2016, 6:14 AM, atnaujinta May 27, 2017, 6:32 PM

„Nenoriu iki grabo lentos nešiotis kančios“, – sakė profesorius Kęstutis Ralys, vaikystėje patyręs klieriko prievartą. 

Šiandien – antroji tyrimo dalis. Kur vėliau gyveno ir ką veikė prievartautojas? Ką apie tai mano Bažnyčios hierarchai?

Pirmąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Paslaptingas įšventinimas

Galimai berniukus prievartavęs kunigas V.Petraitis iš tiesų jau iškeliavęs anapilin. 2012 metais jis palaidotas ten, kur ir kunigavo, – Baltarusijoje, Miorų mieste.

Kartu su juo Baltarusijoje dirbęs lietuvis kunigas „Lietuvos ryto“ žurnalistei papasakojo, kad V.Petraitis paskutiniais savo gyvenimo metais sunkiai sirgo, jį vargino širdies ligos, cukraligė.

Klausimas apie galimas V.Petraičio nuodėmes nenustebino „Lietuvos ryto“ pašnekovo: „Aš mokiausi kartu su V.Petraičiu. Jau tada sklido kalbos, kad jį traukė berniukai.“

V.Petraičio sėkmingą karjerą gaubia paslaptis. Išsiaiškinau, kad iš Kauno kunigų seminarijos jis buvo pašalintas 1978 metų lapkritį. 1982-aisiais V.Petraitis norėjo grįžti tęsti studijų, tačiau nebuvo priimtas.

„Jis buvo pašalintas už drausmės pažeidimus“, – mane patikino vienas tuomečių seminarijos vadovų prelatas Vytautas Vaičiūnas.

Kodėl iš seminarijos pašalintas V.Petraitis buvo vis tiek įšventintas į kunigus ir net dirbo Žaslių bažnyčioje?

Kaišiadorių vyskupijos vadovai žurnalistę tikino, kad to negalėjo būti. Vis dėlto man pavyko Vitebsko vyskupijos kurijoje surasti dokumentą, kuriame V.Petraičio ranka įrašyta, kad jis 1985 metų gegužės 14 dieną buvo įšventintas į kunigus Kaišiadorių vyskupijoje, Žasliuose, o šventas apeigas atliko vyskupas Vosyliakas.

„Toks vyskupas Lietuvoje nedirbo. Todėl abejoju, ar taip galėjo būti. Juk V.Petraitis buvo pašalintas iš seminarijos ir dar turėjo kai kurių polinkių. Gal jį įšventino koks nors iš Rusijos atklydęs bedarbis dvasininkas?

Bet vis tiek Lietuvos bažnyčia tokių apeigų nepripažįsta, o V.Petraitis buvo netinkamas eiti kunigo pareigas“, – kalbėjo Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras monsinjoras Algirdas Jurevičius. Paklaustas, ar galėjo V.Petraitis savo anketoje įrašyti melagingus duomenis apie įšventinimą, A.Jurevičius tokios tikimybės neatmetė.

Pasirodo, prieš kelerius metus Varėnoje buvo pasirodęs apsimetėlis kunigas iš Lenkijos. Jis imitavo apeigas, bet buvo demaskuotas ir išvytas. Vienas kunigas žurnalistei prasitarė girdėjęs, kad V.Petraitį slapta pašventino lietuvis vyskupas, o jį dangstydamas kunigas anketoje įrašė išgalvotą pavardę.

„Aš neprisimenu tokio įšventinimo ir V.Petraičio“, – tikino Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis.

Kodėl neužkirto kelio?

Kurį laiką padirbėjęs Žasliuose, padegiojęs jos bažnyčioje žvakes, V.Petraitis atsidūrė Baltarusijoje, Vitebsko apskrityje. Vitebsko vyskupijos kurijai pateikęs savo galbūt melagingą anketą V.Petraitis net 27 metus žmones laimino, šventino, tuokė, krikštijo, klausėsi išpažinčių, laikė mišias ir atliko kitokias apeigas.

Aukšti Lietuvos dvasininkai turėjo žinoti apie savo tautietį, mat bendravo su Baltarusijos vyskupais, šie ir dabar neretai atvyksta į mūsų šalį.

Kodėl niekas neužkirto kelio galimo pedofilo karjerai? „Lietuvos ryto“ žurnalistei į šį klausimą atsakė vienas buvęs Kauno kunigų seminarijos darbuotojų.

„Kai dirbau dėstytoju Kauno kunigų seminarijoje, į mane pagalbos kreipėsi net septyni klierikai. Jie pasakojo, kad seminarijos profesūra kviečia juos pabendrauti vakarais. Patariau jaunuoliams į tai nesivelti, o jei turės bėdų, kreiptis į mane. Tuos klierikus, kurie nenorėjo paklusti aukštiems seminarijos dvasininkams ir su jais bendrauti vakarais, siekta padaryti psichikos ligoniais, vagimis, į jų kambarius padėdavo įvairių daiktų.

Neapsikentęs viską papasakojau kardinolui Vincentui Sladkevičiui.

Pasirodo, apie tuos dorus klierikus jam buvo pripasakota baisių dalykų. Ir tai darė aukščiausia Kauno seminarijos vadovybė!“ – patikino dvasininkas.

Kardinolą pasiekia kalbos apie nusidėjusius kunigus

– Ar jums anksčiau buvo žinoma, kad dabartinis Vilniaus Šv.apaštalų Petro ir Povilo parapijos kunigas K.Ralys yra vaikystėje patyręs klieriko, vėliau tapusio kunigu, V.Petraičio lytinę prievartą? – žurnalistė paklausė kardinolo Audrio Juozo Bačkio.

– Su kunigu K.Raliu turėjau privačių pokalbių, jis daug dalykų yra man pasipasakojęs. Tačiau aš jų negaliu viešai komentuoti, nes tai buvo asmeniniai kunigo pokalbiai su ganytoju.

Tvirtinu tik tiek, kad tuose pokalbiuose neišgirdau nieko, dėl ko buvo pagrindas pagal bažnytinę ar civilinę teisę, Šventojo Sosto nurodymus kelti bylą, imtis tyrimo.

– K.Ralys teigė, kad jau anksčiau apie šį įvykį papasakojo Arkivyskupijos atstovams, kunigui R.Doveikai.

– Tikrai neprisimenu, kad būtų apie tai kalbėta su kitais kunigais, kad kiti kunigai, dirbę Arkivyskupijos kurijoje, būtų mane apie tai informavę.

– Ar pažinojote kunigą V.Petraitį, ar teko su juo kalbėtis?

– Kunigas V.Petraitis man nepažįstamas.

– Ar jums žinoma daugiau prievartos atvejų mūsų šalyje, kai vaikai nukentėjo nuo klierikų, kunigų?

– Mane yra pasiekę kalbų ar apkalbų apie keletą kunigų. Pirmiausia asmeniškai kalbėjausi su jais. Jie visada neigė mestus kaltinimus.

Esant įtarimų dėl sielovadinio atsargumo juos esu atšaukęs iš visų kunigiškų pareigų.  Tačiau nesusidūriau su atveju, pasauliečių liudijimais, kurie būtų teikę pagrindo inicijuoti teisminį tyrimą.

– Jūsų nuomone, ar K.Ralys pasielgė tinkamai, kad paviešino šį atvejį? Ar viešumas gali būti ginklas, kuris padeda kovoti su pedofilija?

– Nežinau, kiek naudos duos šis paviešinimas, kurio patikimumu atliekant deramą tyrimą po kun. V.Petraičio mirties nebegalima įsitikinti.

Visais ginklais turime kovoti su pedofilija, kuri yra baisus nusikaltimas. Tačiau su viešuma reikia būti labai atsargiems, kad nenukentėtų nekaltieji. Labai lengva ką nors apkaltinti. Tačiau kaip patikrinti, ar tai yra tiesa?

– Kodėl anksčiau Bažnyčia dangstė tokius prievartos atvejus?

– Anksčiau žmonės drovėjosi, gėdijosi kalbėti šia tema. Be to, nebuvo adekvačių priemonių, niekas nežinojo, kaip elgtis vaikų seksualinės prievartos atveju.

Tik dabar Bažnyčia turi aiškias instrukcijas, kaip tokiais atvejais elgtis, kaip atlikti tyrimą. Dėl jo pirmiausia reikia kreiptis į vietos vyskupą.

* * *

Jei esate nukentėjęs nuo kunigų prievartos arba žinote tokius asmenis, rašykite straipsnio autorei: rasa.karmazaite@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.