Dingusio brolio ieškančioms seserims – smūgis po smūgio

Dingusio brolio ieškanti joniškietė Viktorija sako nebežinanti ko imtis. Jos brolis Mantas kovo 18-ąją su draugais išvyko į Vokietiją ir dingo. Pirmas dvi gyvenimo Vokietijoje dienas 19-metis vaikinas dar bendravo su seserimis, tačiau nuo kovo 20-osios ryšys nutrūko.

Mantas Koknajevas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mantas Koknajevas<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Apr 26, 2016, 10:19 AM, atnaujinta May 27, 2017, 3:19 PM

„Tau apie juos geriau nežinoti“.

Taip dingęs Mantas atsakydavo sesei, kai ši paklausdavo, kas yra jo draugai. Dėl sukeltų muštynių, tada dar 18-os nesulaukęs Mantas buvo uždarytas nepilnamečių pataisos namuose. Vaikinas buvo paleistas lygtinai, tačiau neilgai trukus pažeidė lygtinio paleidimo sąlygas ir buvo pasiųstas atgal.

„Viskas tada ir prasidėjo, – teigė Manto sesuo. – Ten susipažino su tais draugais. Vasarį, kai jį paleido, vienas tų draugų davė bendrabučio kambarį Panevėžyje ir į Joniškį jis nebegrįžo.“

Gyvendamas Panevėžyje vaikinas seseriai skambindavo kiekvieną dieną. Paskambinęs pasakodavo, kad netoliese yra stadionas, į kurį eina sportuoti. „Viską papasakodavo, tik ne tai, kas susiję su draugais. Žinojo, kad pradėsiu pamokslauti“, – pasakojo Viktorija.

Prižadėjo skambinti kasdien

Kovo 18-ąją susikrovęs daiktus Mantas išvyko į Vokietiją. Vyko ne vienas, su tais pačiais draugais. Nuvykęs pranešė seserims, kad kelionė buvo puiki ir kad jis jau pasiekė vietą, kurioje gyvens. Tiesa, kur ta vieta, seserys nežinojo. Nežinojo ir ką jis dirbs.

Pirmas dvi gyvenimo Vokietijoje dienas 19-metis Mantas dar susisiekė su Viktorija. „Mes įpratę buvome kiekvieną dieną kalbėtis. Pirmas dvi dienas susiskambinome per feisbuką. Paskutinį kartą kai kalbėjome, jis sakė, kad jei nepaskambins ryt, tai poryt – būtinai“, – pirmąsias brolio dienas užsienyje prisiminė vyresnioji sesuo. Tačiau nei ryt, nei poryt Mantas nepaskambino. Susisiekti su juo bandžiusios seserys liko nieko nepešusios. Viktorija ir jos jaunesnioji sesuo bandė ieškoti jo internetu – rašė jo draugams, pažįstamiems, kėlė skelbimus į lietuvių bendruomenių grupes.

Neteko vilties rasti pačios

Kai paieškos internetu pasirodė bevaisės, Viktorija su seserimi kreipėsi į Joniškio policijos komisariatą. Moterims parašius pareiškimą, policija pirmiausia pradėjo paieškas Lietuvoje – negali žinoti, gal vėl ką nors prisidirbo ir jį uždarė kažkur tėvynėje.

Tačiau nė vienoje Lietuvos areštinėje Manto nebuvo. Tuomet nuspręsta kreiptis į Vokietijoje esančią Lietuvos ambasadą. „Galvojom, gal ten ką nors prisidirbo, gal sėdi kažkur dabar“, – kalbėjo Viktorija. Užklausa į Lietuvos ambasadą taip pat nieko nedavė. Apie Mantą – jokios informacijos.

Prieš keletą dienų 19-mečio vaikino sesuo gavo anoniminę žinutę. Paslaptingo siuntėjo žinutėje tebuvo trumpai parašyta – „Mantas Štutgarto kalėjime. Rašykit ambasadai.“

Jaunesnioji sesuo iškart Lietuvos ambasadai parašė elektroninį laišką. Jame papasakojo apie žinutę ir prašė dar kartą išsiųsti užklausą. Gal visgi atsiras? Tiesa, tokio ambasados atsakymo, kokio sulaukė, seserys nesitikėjo.

„Nėra to jūsų brolio“

Ketvirtadienį ryte jaunėlė sesuo sulaukė skambučio. Pakėlus ragelį paaiškėjo, kad skambina iš ambasados. Pirmoji mintis – gal rado Mantą? Ne. Manto nerado. Priešingai. Lietuvos ambasados Vokietijoje atstovas pradėjo šaukti ant dingusio brolio ieškančios moters.

„Paskambinę šaukė, koneveikė, kad kiek mes čia galim rašinėt, kad nėra to mūsų brolio, kad tokio kalėjimo nėra, o jei ir yra, tai, kad pačios jam ir rašytumėm. O kas pribloškė labiausiai – pasakė, kad jokios užklausos iš Lietuvos policijos jie nėra gavę“, – sielvartavo nebežinanti, ką daryti, sesuo.

Ašarų nesulaikiusi Manto sesuo svarstė – kas jiems negerai? O gal ji kažką blogo daro? Kaip galima šitaip kalbėti su žmogumi, kurio artimasis nežinia kur?

Policija: „Viskas padaryta tinkamai“

Šiaulių apskrities Joniškio policijos komisariato kriminalinės policijos viršininkas Andrius Klimčukas sako, kad kiekvieną kartą, kai yra gaunamas pareiškimas apie užsienyje dingusį asmenį, yra daroma viskas, kas įmanoma, kad jis būtų rastas.

„Šiuo atveju išsiuntėme užklausą į kitus šalies policijos komisariatus, iš jų gautas neigiamas atsakymas. Sužinoję, kad dingusio žmogaus Lietuvoje nėra, per Tarptautinių ryšių valdybą išsiuntėme užklausą į ambasadą. Iš ten taip pat gautas atsakymas, kad tokio asmens nerasta“, – kalbėjo A.Klimčukas.

Pasakius, kad seserims Lietuvos ambasados atstovai teigė negavę užklausos, A.Klimčukas atsakė, kad tai netiesa. „Nežinau, kas joms skambino, bet buvote melagingai informuoti. Kai užsienyje dingsta asmuo, visada yra kreipiamasi į tos šalies ambasadą“, – susidariusią informaciją komentavo JPK kriminalinės policijos viršininkas.

Vokietijoje esanti Lietuvos ambasada pripažįsta bendravusi su 19-mečio Manto seserimi. „Elektroniniu paštu į ambasadą kreipėsi dingusiojo artimieji. Su jais nuolat buvo palaikomas ryšys telefonu ir elektroniniu paštu“, – dėstoma Lietuvos ambasados Vokietijoje laiške.

Pokalbio su Manto seserimi Lietuvos ambasada nekomentuoja. Jos duomenimis, Joniškio rajono policija atsakymą apie Mantą gavo tiesiogiai iš Vokietijos teisėsaugos institucijų. Tą patvirtina ir Andrius Klimčukas.

Visuomenės prašo padėti

Šiuo metu apie 19-metį Mantą Koknajevą vis dar nėra jokių žinių. Paskelbta tarptautinė Manto paieška. Jei turite informacijos apie galimą Manto buvimo vietą, prašome skambinti Joniškio rajono policijos komisariato kriminalinės policijos skyriui (tel. 8-426 63142) arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.