Lietuva nepriims viešai prieglobsčio prašiusio afgano N. Honaro

Lietuva nusprendė nepriimti

E.Jankevičius sakė, kad N.Honaro indėlis „buvo ganėtinai mažas“.<br>Youtube.com nuotr.
E.Jankevičius sakė, kad N.Honaro indėlis „buvo ganėtinai mažas“.<br>Youtube.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2016, 10:42 AM, atnaujinta May 27, 2017, 11:54 AM

„Mes priėmėme sprendimą neigiamą jo atžvilgiu“, – BNS trečiadienį sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Afgano Naziro Honaro kreipimąsi anglų kalba į Lietuvą vaizdo įrašų svetainėje youtube.com paskelbė JAV žurnalistas Joshas Friedmanas. Pasak viceministro, patikrinus jo skelbiamus faktus paaiškėjo, kad dalis jų neatitinka realios situacijos.

„Tokia praktika, kai dedama informacija į „Youtube“ ir kažko prašoma, ji nėra oficiali. Mes patikrinome ir informacija apie jo žygdarbius ir darbus nepasitvirtino“, – sakė E.Jankevičius.

Afganas įraše teigė dirbęs Jungtinių Tautų remiamoje taikos ir integracijos programoje, kur artimai bendradarbiavo su Lietuvos kariais, o jo užduotis buvo tarpininkauti tarp Lietuvos ginkluotųjų pajėgų ir Talibano – tai, anot jo, vėliau atsigręžė prieš jo saugumą. Pasak viceministro, šiuose teiginiuose yra dalis tiesos, tačiau šio afgano indėlis „buvo ganėtinai mažas“.

Kovo pabaigoje J.Fridmanas paskelbė kitą įrašą iš tos pačios pabėgėlių stovyklos, kuriame lietuviams kariams Afganistane Goro provincijoje vertėjavęs Abdulas Basiras Yoususi kreipėsi lietuviškai, prašydamas prieglobsčio. Į žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose išplitusį įrašą greitai sureagavo Lietuvos Vyriausybės atstovai – afganas jau po savaitės atskrido į Lietuvą, šiuo metu jo prieglobsčio prašymas svarstomas.

Pasak E.Jankevičiaus, po šios istorijos pasirodė dar keli panašūs prašymai, kuriuose asmenys teigia dirbę su Lietuvos kariais.

„Tokie bandymai ir prašymai buvo ir iš kitų asmenų – jau ne viena informacija, o daug daugiau dėl tokių prašymų nepasitvirtino“, – sakė vidaus reikalų viceministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.