Slaptieji lietuvių kalbos gelbėtojai

Lietuvoje, ypač Vilniuje, daugėja užsieniečių. Ne tik turistų, bet ir čia ilgam apsistojančių.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 27, 2017, 6:18 AM

Kai kurie senbuviai net sunerimo, kad anglų kalba gali užgožti žilą sanskrito senovę menančius lietuviškus žodžius.

Tokius panikuotojus skubame nuraminti: lietuvių kalba Marijos žemėje tikrai neišnyks, nes tuo rūpinasi ne tik kalbininkai. Šios kilnios misijos slapta ėmėsi netgi būsimus vairuotojus egzaminuojanti ir pažymėjimus išduodanti valstybinė įmonė „Regitra“.

Tuo savo kailiu įsitikino prieš aštuonerius metus iš JAV atvykęs trečios kartos išeivių palikuonis Tomas.

Nors per tą laiką jis visai pusėtinai pramoko lietuviškai, užsimanęs gauti mūsišką vairuotojo pažymėjimą suabejojo, ar tų žinių pakaks norint išlaikyti egzaminą.

Bet paaiškėjo, kad lietuviškų Kelių eismo taisyklių rinkinys jau išverstas į anglų kalbą ir egzaminą galima laikyti angliškai.

Štai čia ir slypėjo visa „Regitros“, puoselėjančios lietuvių kalbą, gudrybė. Mat vertime – tiek nesąmonių ir prieštaravimų, kad paisydamas šitokių taisyklių toliausiai nuvažiuotum iki artimiausio stulpo. Nieko keista, kad laikydamas vairavimo teorijos egzaminą angliškai išeivis sugrįžėlis gėdingai susikirto.

Pėsčiam nenorinčiam likti Tomui neliko nieko kita, kaip patobulinti lietuvių kalbos mokėjimą ir laikyti egzaminą lietuviškai. Ir dabar vaikinas jau teisėtai važinėja automobiliu.

Išgirdę šią istoriją anglų kalbos gerbėjai, ko gero, ims piktintis – esą taisyklių ir egzaminų testus išvertė nemokšos. Neskubėkite rūstauti, nes nemokšiškumas slepia gilią prasmę. Juk gerai išmokti protėvių kalbą nutautėjusį išeivį privertė būtent prasta vertimo kokybė.

Kitaip sakant, „Regitra“ parodė puikų pavyzdį, kaip subtiliai, nenaudojant griežtų administracinių priemonių užsieniečius integruoti į mūsų visuomenę.

Beje, tuo galėtų susidomėti ir besirengiantieji priimti šimtus pabėgėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.