Rusų motociklininkų kelionė į Berlyną nutrūko Lietuvos pasienyje

Lietuvos pasieniečiai šeštadienį į Lietuvą neįleido dviejų rusų motociklininkų, kaip įtariama, galinčių priklausyti prieštaringai vertinamam klubui „Naktiniai vilkai“, remiančiam Vladimiro Putino politiką ir Krymo aneksiją.

Lietuvos pasieniečiai šeštadienį į Lietuvą neįleido dviejų rusų motociklininkų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos pasieniečiai šeštadienį į Lietuvą neįleido dviejų rusų motociklininkų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos pasieniečiai šeštadienį į Lietuvą neįleido dviejų rusų motociklininkų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos pasieniečiai šeštadienį į Lietuvą neįleido dviejų rusų motociklininkų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 30, 2016, 6:58 PM, atnaujinta May 27, 2017, 1:50 AM

Du rusų motociklininkai į Medininkų pasienio kontrolės punktą apie 15 val. 30 min. atvyko iš Baltarusijos. Vieno motociklas buvo apkabinėtas lipdukais su sovietine simbolika ir penkiakampėmis žvaigždėmis. Ant kito motociklo priekinio stiklo švietė užrašas „Na Berlin“ (rus. „Į Berlyną“).

Pasieniečiai neturi teisės aiškintis ar per sieną vykstantys asmenys priklauso vienam ar kitam klubui, tad to ir neklausinėjo. Tačiau įtariama, kad Lietuvos sieną norėję kirsti motociklininkai gali priklausyti prieštaringai vertinamam motociklininkų klubui „Naktiniai vilkai“, remiančiam Vladimiro Putino politiką ir Krymo aneksiją. Klubui vadovauja Aleksandras Saldostanovas pravarde „Chirurgas“, kuris yra laikomas Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtiniu. 

Šeštadienį į Lietuvą bandžiusių įvažiuoti 1971 m. ir 1979 m. gimusių rusų ir jų motociklų („Suzuki“ ir „Honda“) dokumentai buvo tvarkingi. Tačiau į Vakarų Europą per Lietuvą vykę motociklininkai apklausiami dėl kelionės tikslo abu painiojosi, jų pasakojimai nesutapo. Jie negalėjo pateikti ir jokių atvykimo tikslą pateisinančių dokumentų.

Abiems motociklininkams atsakyta, kad jie nebus įleisti į Lietuvos teritoriją. Jie grąžinti į Baltarusiją.

Yra duomenų, kad tie patys du motociklininkai pernai tuo pačiu metu, kai didelė grupė per kelias šalis bandė prasiveržti į Berlyną, irgi bandė patekti į Lietuvą, tačiau nebuvo įleisti. Taip pat pernai jie nebuvo įleisti ir į Lenkiją.

Į Lenkiją kai kurie „Naktiniai vilkai“ jau buvo neįleisti ir šiemet. Kaip jau skelbė lrytas.lt, dėl to Lenkijos ambasadorė Rusijoje Katarzyna Pelczynska-Nalęcz penktadienį buvo iškviesta pasiaiškinti į Rusijos užsienio reikalų ministeriją. Rusijos motociklininkai bando surengti žygį motociklais, skirtą pergalės Antrajame pasauliniame kare 71-osioms metinėms.

„Naktinių Vilkų“ žygis „Pergalės keliais – į Berlyną“, startavo penktadienio rytą Pamaskvyje.  

Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto atstovas pareiškė, kad Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariai, vykstantys į turą motociklais iš Maskvos į Berlyną, galės nevaržomai kirsti Baltarusijos sieną tuo atveju, jeigu jų dokumentai bus tvarkingi.

Vokietijos tarnybos 2015 metais anuliavo kelių „Naktinių vilkų“ narių vizas, taip užkirsdamos jiems kelią atvykti į šalį. Karinga kelionė neprisideda prie Vokietijos ir Rusijos santykių stiprinimo, argumentuota tada. Baikeriai gėlių vainiką tuomet gegužės pradžioje padėjo Raudonosios armijos didvyrių paminklo Vienoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.